Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    Леле јас 6 месеци сум правела грешки со температурата.
    Ова никој не ми го кажал ниту педијарката ниту патронажната сестра а се утепав од частење и носење подароци при секој преглед мислејќи дека ете подобар третман ќе добие бебуш. Па и на патронажната и дадов полно ќесе и плико и баш прашав за температурата и добив одговор “па околу 23-25 степени да е секогаш” (facepalm).
    На таа секако после третата посета престанав да и отворам врата.
    Денес нема кој да ти каже ниту да те упати.
    Фала ви многу мајки.
    Ги исклучив греалките по дома.
    Многу повеќе знаење стекнав од вас на форумов отколку од педијатри и сестри.

На Sexybaby86 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    20190218_002536.jpg
    Што може да е ова? Го има на стомакот моето бебе. Мислам дека е проширено и поцрвено од пред два дена (тогаш прв пат го забележав)

3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Дерматитче мислам дека е. Мачкај стелатопиа, а дерма, или некоја слична, би требало брзо да се изгуби ако ја погодиш точната. На моево само а дерма му е ок. Се друго не помага.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Талкачка

Талкачка Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    132
    денес полниме 2 недели... до сега немавме ваков проблем...додека цица на два три млаза плаче а продолжува да цица...и кога ќе заспие на сиса само што ќе ја легнем или од кога ќе стане од спиење повраќа во млаз..не да бљувне туку буквално како црево штрка...веќе два дена е така .. прво ми е ..многу ми е страв..примаме капки к1 и д3 и пробиотик

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.475
    Допаѓања:
    108.402
    На ring worm ми личи, ама да не те плашам оди си кај дерматолог. Ако имате дома мачка или сте допреле, галеле, многу е веројатно да е тоа. Не е страшно, се лечи со креми.

На snegulkata и Alishan30 им се допаѓа ова.
  6. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Ма јок, каква мачка. Сигурна сум дека не е била во контакт со било кое животно.
    Ќе морам да ја носам на преглед . А сигурно повеќе ќе се разболиме по болници... вируси, бактерии...
    А страв ми е да мачкам нешто на своја рака, така да секако ќе ја носам на лекар.
    Фала ви!

7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    36.745
    Може да е алергиска реакција од убод од инсект. Ќерка ми вака се исфрла од пајак. Може и мачка да е, а може и дерматит. Најубаво на дерматолог, па таму ќе ти кажат.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    43
    Мајки со што најефикасно спуштате температура 8+ сме денес имаме 39.38.3,38.5 не ни спаѓа баш со чепче ефаралган од 80 ,утре на педијатар пак денес крвната слика се беше ок...

9. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558

Кај нас најефикасни се покажале мокрите чорапчиња односно потопени во алкохолен оцет и исцедени,така мокри ги облекував на бебуш и веднаш спушти температура.
    Постапката се повторува неколку пати. Освен што мирисаат не предизвикале некоја друга штета.

10. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2017
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    855
    Majki beba po 3 Pat mi povrati za 1 cas ,cel den nisto ne I bese si igravme prosetavme edno krugce samo sto vlegovme za 30 min pocna da povrakja kako urda inaku za 2 Dena 10 m punime,da ne e nekoj virus? Ama nisto ne I bese od ednas vaka moze virus da se pojavi? Prv Pat vaka povrakja cela se tresam :(

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.852
    Допаѓања:
    202.954
    Има стомачен вирус, може да е тоа. Само следи ја, давај течности оти брзо може да дехидрира, мало е.

На СноуБол90 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Вчера го вакциниравме ммр. Иначе 9 м и 11 дена сме. Дали е можно порано реакција ? Еве денес имаме благ осип

Прикачени фајлови:

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.852
    Допаѓања:
    202.954
    Не е можна реакција толку брзо од самата вакцина, освен ако не е алергија некоја. Во бутче го боцнаа? Прашај матичен да видиш што ќе ти каже. Осипот како реакција од вакцина може да се јави најрано после седум дена од боцкањето. Ова е нешто друго.

На Lejlaah му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Да во бутче. Во ред ти благодарам

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.475
    Допаѓања:
    108.402
    Прочитав дека доколку има реакција на белка вака се појавува. А боцкан е во бутче дека нема сеуште годинка, после годинка боцкале во раче. Не знам на кој му текна ова лудило мали бебиња ммр да боцка, стварно е лудило. Уствари знам ама ајде.

16. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    од 9 месеци може да се вакцинира, после на 11 ревакцина, тоа е препорака и во Германија одамна, ако има за тоа потреба, например ако се патува во место што има морбили, или ако се почнува во градинка. Тука е најнормално. Штета што јас не знаев за тоа, ќе ја вакцинирав малата барем и на 10 - сега ни се испореметија сите планови, ни пропаѓаат картите за Мкд зошто не е вакцинирана (година има) беше настината, па грип, и плус не знаев дека две недели отпосле делува вакцината.. Ама да сме живи и здрави само сите.
    Само пред 6 месеци не смее, зошто тогаш можно е да има уште антитела од мајката, и плус не му е имуниот систем зрел. Нема ништо лошо да му биде, ама нема ни да му делува.

Прикачени фајлови:

На duffi, Coco31, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Ништо страшно не е и да е толку температурата.Мене дома секогаш температурата ми е 24.5/25 јас и самата не можам во поладна просторија да седам/лежам. За бањање тем. е 27 степени. И јас кога се бањам исто е толку.Така да зависи и тебе како ти е комотно и на бебето исто така :)

На mimiiiii и Mama993 им се допаѓа ова.
  18. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    17.564
    Јас не се водам по себе никогаш јас сум ептен зимурлива па не би сакала и децава да станат такви.Ама и покрај тоа што сум зимурлива тоа 27 степени некако многу е.Ние имаме константна температура 22/23 а за бањање повеќе од 24,5 не било

На SaNJaAaaAaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Смеам ли да го оставам синко да поспие после паѓање?
    Стана и таман се заигра го оставив со татко му да одам до веце. Минута немаше, мм задремал, синко тргнал по мене и слушнав трескање. Едвај го смиривме и после 20мин цицаше во кревет и заспа. Мора да го будам или? Нешто сум чула ама не сум дочула :|. Немам памет, не можам да си дојдам при себе :sweat:

20. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Мене во систина така ми кажаа.Плус секој се води како му одговара.Јас ја советував девојката дека не прави грешка ако за некој степен плус и е потопло, а вие како ви одговара така правете си ;)

На Mama993 му/ѝ се допаѓа ова.