Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.581
    @koritsaki @Sexybaby86
    Добро поминавме ноќва. Многу подобро отколку што очекував.
    Вчера вечер накај 11 спушти на 36.8 и не крена пак од тогаш, ама и не спушти под тоа. Накај 12 по полноќ заспа. 3 и нешто и беше првото будење, ама одма призаспа на цицка. 5 ипол сабајле и беше второ будење, тогаш и дадов вода, си ја испи целата чаша нејзина, си легна и се комира сама.
    Утрово се слушнав пак со педијатарката, ми рече дека може да крене пак денеска, и дека може да е кенкава цел ден. Ама еве да не ја урочам супер си е. Во форма. :) Ми рече подоцна да ја извадам на воздух, ако е уште во добро расположение да ја прошетам во парк по ладовина.

Денеска единствено стана со црвено грбче, како мнооогу ситен осип. Осип знам се појавува после неколку дена температура..валда и вака е нормално... :?: Ама еве веќе ко да се повлекува.

Не знам што и бидна вчера. Дали ова се рачуна за вирус со само еден ден висока температура.. А психички се спремав за минимум 3 дена, што тука сите ми спомнаа, па и педијатарката и фармацевтката рекоа 3 дена држи. Сега не знам што да очекувам, малку ми е страв да не е затишје пред бура, малку се надевам дека ова беше се. :wasntme:

На Mia Fuentes, Larahappy, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.985
    Допаѓања:
    108.454
    @Yowannty мило ми е што не кренала пак т. Штом си спиела ноќта без плачки , не е ништо тогаш. Дете што има и нешто друго нема да биде мирно во текот на ноќта , ќе се буди , ќе плаче. Ти следи ја и денес ама мислам дека поминало што и да било. Истово ми се има случено со големото девојче неколку пати како помала , да крене температура , да преспие и да помине како ништо да не било :l:

На Alishan30 и Yowannty им се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Да не и било 3 ден,претходно да имала а да не сте приметиле?
    Кај внуката после осипот немаше температура

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ми се има случено и мене еднаш со големата, имаше 39.5 само еден ден и толку, од следниот ко ништо да не било.

Штом има осип, можно е и розеола да е, обично е 3 дена тт со 3 дена осип, без други симптоми. Вирусиве денес мутираат, па можно е само ден да траел кај вас. Битно е дека е добра бебка, само така нека продолжи :hug:

На Yowannty, koritsaki, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    6.505
    @Yowannty мојов одкако се осипа не качи веќе температура.
    :hug:

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @Yowannty може и ден, и два и три дена да трае :) Зависи од имунитетот како се изборил. Видете вечерва како ќе поминете, обично навечер се качува температура, но штом преку ден не качила значи веќе поминува.

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.581
    Нема шанси да не приметам температура, нон стоп е ладна оти се поти многу, посебно дур цица. Сега телото и жежеше, цел ден на пелена во мене стуткана ја се потев а таа воопшто не се потеше, многу чудна ситуација. Тек доцна ноќта почна да се поти кога конечно спушти.

Иначе претходниот ден почна да шмрка на нос, ама воопшто не ме изненади тоа, очекував, оти вади заби и до сега буквално секогаш, пред да и излезе заб шмркала на нос. Потоа цела ноќ беше вознемирена и се будеше на пола час, и тек утрото крена.
    Ама само тој еден ден траеше.

@Kitten супер чим така. Да се исплати тоа што ја товам со се што ќе чујам дека е добро за имунитет. :tmi:

Денеска воопшто не крена. Шетавме надвор. Весела беше цел ден. На сите им мафташе, мора да ги поздрави сите што ги узминува, луѓе, кучиња, мачки, гулаби... :D

И денеска ја истуширав без глава, ама си се поти сега исто ко и претходно, ако не крене и ноќеска ќе може од утре со глава да ја бањам?

На mal.ecka, Ava.84, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Колку често им мерите температура на бебињата? Само доколку осетите дека нешто не штима или редовно? Последно кога бевме на контрола му измерија 37.6 попладне и докторот рече до 38 се толерира, а нормално било од 36.5 до 37.5... исто така требало редовно да се проверува и без посебна причина. Малку ме замисли

9. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Јас нон стоп сум со топломер во рака..малце патолошко изгледа. Тоа дека јас сум паничарка, иначе зошто би имало потреба нон стоп да се мери. Мајка ако не си го знае детето нема кој друг.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.101
    Секој ден и мерев еднаш до два пати од кога си дојдовме од болница.Имав страв од тт и само мерев(facepalm)Мислев нема да познаам ако има|((facepalm) После кога тргна на градинка видов што е тт и си се чудам ,како сум мислела дека нема да приметам:?:
    За второво не би мерела толку често.

На WonderGuurl и Frosty! им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Додека беше бебе меревме постојано. Повеќе меревме одошто не меревме.
    Температура на чело, па врат, па гради, соба, вода за бањање итн.
    Кога ке стане, заспие, во тек на спиење неколку пати.
    Тоа првите неколку месеци, потоа со усни на чело.

12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.642
    Допаѓања:
    7.554
    Јас само после вакцина :o. Вака немам измерено, го допирам цело време ваљда ќе приметам ако е топол..

На WonderGuurl и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Јас не му мерев воопшто ко беше бебе, ама на 3 месеци ми крена малку повисока од тоа што беше нормален и одма осетив. И сега ко поголем одма го познавам и 37.2 да е крената знам дека крева. Мислам дека нема шанси да не се примети ако имаат тт.

На mal.ecka, WonderGuurl и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  14. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Воопшто. Секако проверувам со усна на чело во текот на денот.

15. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Аи сега лошо се осеќам што не сум мерела, ама не ни знаев дека треба... прашав во болница на одење дома ми рекоа нема потреба.
    А можно ли е таа температура од 37.0-37.5 да се јави ако на бебето му е прежешко или мора да има здравствена причина?

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    А зошто да мериш? Веднаш ќе сетиш ако нешто не е во ред. Нема шанси да не приметиш дека има Т.
    Јас не сум мерела никогаш специјално. Ако има нешто се познава.
    Не си правете стресови.

Кај Јованти бил вирус , поминал за еден ден. Осип знае да се јави после Т и не мора да е розеола со три дена Т.

На Alishan30, WonderGuurl, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Nooon

Nooon Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2019
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    Здравоо ако може совет.Бебе е за 10 дена ке прави 5 месеци, од вчера одбива неќе никако да цица штом ја ставам веднаш се трга и плаче инаку бевме и со ад (Аптамил), но од денеска престана и ад да пие. Денес последно пиеше 90мл во 15:00 часот и толку веќе ништо не сака пробам да и дадам млеко се тегне бега не сака исто и кога ја ставам да цица плаче се затајува.Извинете на долгиот пост...

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.581
    @WonderGuurl немој да се секираш. И јас ќе ти кажам нема шанси да не приметиш покачена температура. Самото бебе ќе ти покаже. Значи се случува дисбаланс на организмот, постои некаква промена, несвојствена за претходно. Ако постои нешто, има одма да приметиш, и тоа само што ќе почне да качува. Ич не се умарај да мериш безпотребно.

На WonderGuurl и duffi им се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Најверојатно му е жешко. Не е чудно што одбива јадење во овие горештини. Може е и период, мине за некој ден и нема дете кое го немал.
    Пробај во полузаспана состојба да му дадеш. Не е страшно. Ќе менува.
    Мојот е батко, па денес цел ден одбива да јаде.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Во тој период има скок кога бебињата одбиваат да цицаат.
    Биди упорна. Давај млеко кога е полузаспана, во темна просторија.
    Можеби и е жешко. Ке помине.