Здраво мами, мислење и тумачење за крвната слика за 14месечно бебе? Извинете ако постов не е за овде..
ме интересира да прашам чисто информативно. Зошто да се буди дете кога има тт? Јас првото никогаш не го будев. Давав сируп/чепче ставав облоги на ноџиња на газето го завиткува да се испоти за 2-3 сати спиејќи сум го преслекувала жива вода стануваше и мерам тт веќе спаднала па потоа го оставам полабаво да не се прегрее да крене пак. И така ноќта мерам неколку пати и не качувал
Зошто кога спие, се поти и сама кажуваш, не внесува течности и може да дехидрира. Додека кога е будно, оддава температура и со движење ја ослободува, се бори телото, па ќе тушираш, даваш течности и му помагаш на телото за полесно да преброди
јас па само сум пресоблекувала во моментот ќе дадам една чаша сок или чај зашто претходно се испотил додуша повеќе големото вода ми сака и продолжува да спие. Ама гледам спаднта. Зависно од температурата давам и течност со шприц (иако голем ама му капнувам) а со малото на цицање. Досега два пати само има кренато тт и цело време цицало а преку ден плус чај со лажичка.
Бебето спие, сигурно не му даваш додека спие, освен нели ако го будиш. Обично ги будат за да дадат водичка, чај, електролити. На тоа мислев погоре. Прашањето ти беше, зошто ги будат кога спијат
Денес сме ептен плачки бебето има дијареа и почна многу да ми повраќа, дури во 16 и 30 ќе одиме на доктор до тогаш. Имаме 7 недели и 5 дена. Што им помага на бебињата на оваа возраст?
Мајки 38тт без никакви симптоми други.. јаде спие весела е. Скоро 6 месеци сме прв пат вака се случува, се сомневам на заби. Совет и искуства?
Мајки кога бебето има покачена тт нели треба да се тушира водата колку степени треба да биде поладна или како и обично што го бањам?!?
Мене педијатар ми рече да биди 36степени,јас и обично ја туширам со 36,37степени.да не е ладна да не му се направи шок на организмот
@Alishan30 Ја вакцинирав малата во случај на темп.планирам чепче. Таа има 6.300- 400 гр. Имам Егералган чепче,едните се до 6 кг.следните од 8 кг.од кои да ставам?
Од првите до 6кг. Јас вака не ги рачунам, туку до одредена возраст е една доза, над неа е друга доза и готово. Кажи ми точно месеци колку е? Едит: по килажа треба да прима чепче од 80мг. Само што ти израчунав
Едните пишува од 4кг.до 6 кг. Од 1 со 4 месеци. Другите 8 кг.до 12кг.или од 6 до 24 месеци. Малата на 12 август ќе има полни 6 месеци. 6.300 или 400 гра.има.
Подобра е, и давав да цица нон стоп за да не дехидрира и чај по малку и се среди столицата оваа сабајле. Докторот ми рече дека и е пренесен вирусот веќе ми е страв и да ја шетам со количка.