Моето падна баш пред терминот за спиење па го оставив да спие иако велат дека треба да се почека 2 часа. Како ти вика мајчината интуиција? Најпрво смири се. Дачи претходно беше поспан, дали му беше времето за спиење? И да не било може се изморило од плачењето. Како падна? Одеше и падна? Или од кревет? И едното и другото не е опасно. Следи го наредните 24 до 48 часа. Вака и преку постот чувствувам дека се е ок дека може да си поспие. Следи му ги очите, масирај благо раце нозе да не го болат да провериш, следи дали ќе поврати. Ние после падот кренавме дете и правец педијатар, ама прво, прв пад и многу се испаничивме. Пиши после како сте поминале ќе ве мислам.
@gjoker4e Добар е . Еве стана и како ништо да не било. Рано се разбуди и уште не беше ни расонет, плус и од плачењето и стресот изгледа затоа заспа. Падна од кревет ама дали со лазење или одел поима немам. Значи ни пола минута не помина откако излегов од спална а мм заспал . Господ да ги чува сите
Мене дете од голема висина ми падна, баш опасно беше, со оток со се, бевме и на ургентен, ми рекоа после пад ако не поврати брзо и не е дезориентиран може да спие, ама со надгледување. Мене ми рекоа на 2 саата да го будам, добар беше. Ама кај нас беше голем пад, од голема висина, така да верувам ништо не им е и да заспијат. Они плачат многу после пад, ако цицаат и осетат сигурност во мајката и затоа спијат.
Од спална ли падна? Ако нема оток на глава, нема гајле. Мојава спална е превисока и малава веќе едно 5,6 пати тресна. Скоро во темница ноќе, трес и вриштење кога рипнав да ја барам каде е... кога кај орбитрекот кај што стои баш треснала, се удила и од него... Ако не поврати, одма заплакал, нема потреба од грижи, но секако за секој случај следи си го.
Mamicki pomos ako nekoja Nedaj Boze imala vakvo iskustvo. Sabajle malata se razbudi so osip po teloto, po stomak, grb I zad usinja. Da napomenam Deka nitu e bolna, niti imala temperature nisto, se Mislam samo edno biskvitce malo od tie vo Zegin na Lino novo I dadov Inaku e 10meseci .Mene mnogu me ispanicija topcinja I se pojavija na glavata zad uvoto okolu 5pipam dosega, mnogu mi e strav citam rubeola, Uff nz ni sto pisuvam. Help!!
Јави се на брза помош тие најдобро ќе.ти кажат што е. Може да е алергија, и да е мораш на лекар секако за било што да е.. Зошто денес не си била кај матичниот?
Какви топчиња? Набабрени, како бубулички, големи/мали? Осипот се шири? Какви брунки се испакнати или? Оптегни со 2прста и види дали бледее. Мораш да се јавиш пак кај друг лекар и побараш мислење! Систина не ве следат, некој доктор? Да сликаш и пратиш уште рано сабајле не е опција?
Само тоа ти го кажаа? Не кажаа да се направат испитувања или нешто да се мачка пие? Некако не ми е јасно. Кога син ми се исфрла докторката ја тегнеше кожата со два прста и рече кога вака ќе се исипе истото да го направите ако ги нема кога се тегне кожата не е опасно но сепак се води на лекар Кај мојот дијагностицираа мал осип после темп. И сам од себе помина . Ако е од храна треба тоа да се следи и да се направат испитувања. Може е и од друга храна не значи дека е од бисквитот иако има шанси да е. Храната може да даде реакција и од после не мора веднаш Во секој случај ние можеме тука да нагодуваме само треба да одите на лекар
Emce limfnite zlezdi se toa!! Obavezno utre idam na uste eden doktor, bev kaj maticnata onaka od alergija, nisto ne e vika,nz sto da Mislam samo da osamne ednas
@podravka Пиши што ќе направите. Не паничи, само смирено. Топчињата кои ги спомнуваш се поголеми? Прашај стриктно и за тие топчиња нека ти објаснат што се. А црвени се топчињата или нормална месо боја?
Не се паничи, ако доктор рекола алергија, 90% е тоа нема простор за паника, сигурно ви дал и летизен и за неколку дена ќе се повлече. Мојата имала осипи чудни, секогаш било некоја алергија од прашок, од гел за туширање... Поминува за некој ден, ќе провериш од што е понекоја недела, пак ќе пробаш со истите јадења. Кај децата алергиите сами се повлекуваат. До 3 години не се прават испитувања ако не е нешто сериозно.
Ама лимфните јазли кога се зголемуваат е некој одговор на телото. Кај мојот се зголемија од варичелата, тоа е имун одговор, дека се бори со организмот. Не мора да значи дека е сипаница, ама појди на доктор пак. Дај лоратидин (цетиризин, аериус) било што за алергија и ако се повлече тоа е, ако не терај даље за дијагноза.
Незнам дали е проблем или не, ама малку сум загрижена. 2 и пол месеци сме, бебе не мокри додека спие. Ова не се случува секоја вечер, ама често пелените се суви. За дехидриран, не е, цица. Кога ќе стане си мочка, и преку ден исто. Вчера проверивме крв, ок му е. Што да правам, дајте некој совет, мирна да ми е глава.
Исто правеше мојата еден период кога беше на таа возраст, (околу 3 месеци) по цела ноќ додека спиеше не мочкаше и пелената сува сабајле. Педијатар рече дека многу од бебињата тоа го прават и дека ако си цица и мочка и кака преку ден, нема место за паника. Смирено само и опушти се, нема никаков проблем
Уф добро е, ми дојде душава Фала ти на утеха, преку ден е ок, супер и напредува. Се надевам дека ќе се среди и тоа. Се некоа "ситница" ќе се појави, па си ставам грижи, се нервирам, а бебе сеќава, на млеко реагира.
Да не ви е топло дома преку ноќ па наместо да мочка може се поти. И да не е топло и да не се поти нормално е да не мочка штом преку ден мочка, кака и ете цица. А преку ноќ се буди за цицање?
Па можеби и топло ми е, спие со плишани шприкознички, а ние по маичка на крсток ракав Станува да цица, ама поспан, дури и не рассонет, цица-спија, го префрлам во креветче и си продолжува.
Не во плишани @Корнелија , премногу е тоа за спиење за бебе. Во памучни шпихознички е сосема доволно. Раскомоти дете, можеби и се поти (најверојатно) па затоа не мочка. Штом сте вие по кратки, води се по вас. На бебе му треба само еден слој повеќе од тоа. Боди и памучни шпихозни е сосема доволно
@Sexybaby86, не е секогаш во плишани, претежно е во памучни тенки. Вака не се поти додека спие, го допирам. Мислам дека не е до облеката, зошто вчера спиеше со памучни и не беше мочкан