Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во моментов сум во Охрид некое време, тука не е толку топло како во Скопје.
    Дење температурата внатре ни е 25 степени и го облекувам на пример со боди без ракави и шорц. Го покривам со тенко памучно ќебенце кога ќе заспие.
    Навечер е посвежо и паѓа околу 22 степени, го облекувам во боди со куси или летни шпикозни со куси ракави и куси ногавици. Го покривам со тенкото ќебенце и плус јорганче бидејќи ноќе е поладно.
    Пантолончиња му облекувам само рано наутро ако го шетам во 6-7 и за саат време му ги соблекувам.

Секогаш се прашувам дали е доволно облечен и да не му студи, па ако го облечам се мислам да не му е претопло. Но знам дека уште 3 кг кога беше малечок, се нервираше ако е повеќе облечен и црвенило на телото му се појавуваше, па почнав помалку да го облекувам и поубаво му е.
    Веднаш го расоблекувам кога ќе видам 37,4-37,5 и во истиот момент му паѓа на 37.
    Фатете ја дали и' е ладно втарчето позади и на градите, така најдобро ќе знаеш.

На Thallia, dunika, eta и 4 други им се допаѓа ова.
  2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Мајки, на синко му се појавило нешто црвено на едното ноже, како суво и рапаво е местото, со ситни црвени точки едно до друго.
    Овде прочитав дерматит.
    Го проверив, на друго место нема само едно е
    Треба ли некако да се третира или само се повлекува?
    Да не се рашири насекаде ми е страв

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    18.643
    Провери на допир и други да не има.
    Кај моево прво на допир се осеќаа по ноџето и мешето, рапави без боја, па едно време малце се вцрвенија. Сменивме козметика од Мустела на Еуцерин маслена купка и пх5 лосион и се средија. Од време на време само едно му се вцрвенува и се губи.
    Намачкај некоја помрсна крема или лосион.

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Да прашам има ли некој вирус со растечен/затнат нос и тт до 38? Големиот ми беше 3 дена со растечен нос навечер се затнуваше на 2риот ден крена тт 38 помина со taylol hot pediatric и веќе не прикрена тт. Малово еве ноќеска не спиеше мирно. Едно време го сетив дека крчка со носот викам ќе се затнува сабајлево тече нос како чешма. Па вадам и со пумпица сега мерам тт 38 ама за разлика од големиот ова ми е малку омалаксано,млитаво. Верувам дека е настинка

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Има вируси да, и комшивчето имаше така слично нешто. Има префатено од големиот, ќе помине за брзо. Разладувај и чисти носе, и течности повеќе.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  6. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Фала ти многу. Го намачкав лосион од Веледа, од почеток тие ги користиме а и во детергент, капење, исхрана ништо не сум сменила.
    Не е црвено веќе но е рапаво, а ќе го проверам на допир да не има и на други места.
    Козметиката ти ја препиша дерматолог?
    Ако не се повлече, баш ќе го однесам да ни препишат нешто

7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    7.568
    Да да, ист беше мојот и сите дома. Еднаш само кревање температура и кивање со затнат нос.

8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    денес два пати ми крена тт. Еднаш 38 еднаш 39.3 душа ми застана. Се јавив кај матичниот рече инхалација и парацетамол. Викам јас се сомневам дека се крајници оти точка тт еднаш од крајници крена а и големиот од крајници секогаш крева тт. Ми речат дај антибиотик. Се помислив. Реков не,на непрегледано така Антибиотик фала. Да видиме како ќе пројдеме вечерва па утре ќе одам да го прегледа матичниот

А од симптоми освен растечен нос ништо нема

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    18.643
    Дали од парче, големина на залче за возрасен, проја (со јајца) а немам воведено белка може да покаже алергија?
    Со свекрвата имам ладен однос, исто и она со мене и бебе, вечерва бевме кај нив,беа и брат му и снаата и да се направи паметна пред нив му напика на два пати проја во уста.
    Јас бев по полнач ,ја видов на крај мислев цуцлата му ја дава:@
    Ни да праша дали смее да јаде,ни дали треба да му даде.
    Малиов 5 месеци јаде цврста храна еден оброк го нема нахрането не ја сфаќам поентава на постапката во 20: 30 навечер!!

Го анализирав бебево под мишка имаше две црвени кругчиња како убод од инсект ама многу поцрвени,дали е можно да е поврзано со јајцето?
    Останав без спиење вечерва(facepalm)

10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да може, а затоа под мишка незнам. На пријателка малата после 24ч покажа реакција и тоа само од пола белка, од помалку не покажуваше.

11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.747
    Колку е голем бебуш?
    Во едно залче проја има навистина многу многу малку јајце. Јас на цела проја ставам 5 јајца, кога ке се распредели, пак е малку.
    Реакција може да има, ама мислам дека читав дека од алергија црвенило има околу устата, на образи и гради, стомак. @Alishan30 мислам дека пишуваше за ова.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    18.643
    За 1 недела 11 месеци
    Немаше ништо вчера за среќа,ги анализирав точките под мишка како од штипнато изгледа

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.747
    Супер. Голем е/голема е, можеш да воведеш белка.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.222
    Не верувам дека е алергија, поголем би бил исипот и на повеќе места. Не е директно јајце, сепак е во друга храна измешано. А и детето не е така мало.
    Се поклопиле работите.
    Следи ситуација @Sofi.ja , но не верувам дека би се влошило

На Thallia и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  15. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Синко денес се разбуди со тт. Пред да преспива имаше 38 со живин, не дадов ништо, заспа, се испоти, мерев со безконтактен додека спиеше, 37.5 најмногу имаше ама се спуштапе и надолу. Пред пола саат мерев 38 со живин, а вака не е топол, не му течи носе, нормално функционира, јадеше, пие сок, си игра. Сега мерев пак 38. Дали да дадам сируп, или да премерам пак за пола саат? Најдобро ќе биде да го разладам со туш, или на тераса да излезиме. Сигурно е некој вирус!?

Последна измена: 4 септември 2020
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Сируп над 38.5, до тогаш туширање или разголи го.

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Цел ден е само по боди, со отворени врати седиме дома. Давам течности, и тоа е , ср надрвам дека ќе помини.

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Нека е со помин. Веројатно е вирус, ако е повеќе од 3 дена однеси го на доктор.

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Фалс мила :*

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Колку денови трае вирусов до 38 тт? Срга му изметив 36.8 со живин, ама ми мрдаше. Ма да ако е над 37 ќе покажи.