@Alishan30 Ве читам и мојто бебе има растечен нос и ќива, ставам капки и со аспираторче ама прочитав дека со аспираторче не е добро може друг проблем да се направи а и кога ставам капки и влечам со аспираторче и он плаче се нервира а јас уште повеќе. Тоа физиолошки во вид на спрејче е или?!? И ако се ставе од физиолошки дали треба да се влечат мрсолчиња?
Цел ден се мачи, ептен веќе беше омалаксан, затоа решив да дадам. Го истиширав, се развесели малку, ама пак е топол. Можам сега да дадам пак сируп?
Јас не би го мачела. Штом повратил дади пак. Ништо не се задржало од претходната доза. Подобро да падне и да заспие и одмори, отколку да се мачи.
Мајки кај нас ситуацијава е иста Цел ден со тт,ќе дадам сируп симнува до 37.4 најмногу и после некое време ,кога се наближува времето за нова доза пак качува. 38.6 последниов пат Ме исплаши малце и поспан и температура го бањаме во базенче главата надоле,ќе заспиеше на бањање. Истоштен е 2 дена и 2 ноќи со температура Ноќеска пак ако има 39 ќе го носиме на детска клиника,страв ми е Сега после 1 час од сируп 37.4, од прееска има и чорапчиња со оцет...
Исто беше и мојата а немаше висока, до 38.5. Кај ќе ја оставев таму заспиваше што не е воопшто типично за неа. Одите утре сабајле испитајте тоа што ви кажале.
Носи го на лекар. Со двајцата ми се случи по два пати да заглавиме на дежурен. Причина за температура - црвено грло. Одма антибиотик.
Аква марис, марисол, и сличните имаат состав на солена вода, било кое од нив ја оддржува слузницата и ја влажни во носот. Исто како на море да е детето. Тоа се изотонични раствори и не се штетни воопшто. На таков принцип е и физиолошкиот раствор. Во секоја аптека ги има овие. Да, може да се стави и доколку има многу секрет да се аспирира. Не често со аспиратор, зошто од искуство претераното и често влечење на секретот, го суши делот кај ларингсот, па детето потоа низ смеа или плач забележуваме дека има зарипнат глас. Затоа реков не толку често. Патем секретите се одбрамбен механизам, незнам дали ви текнува но како деца ние со мрсолчиња, од ракав ги бришевме, па ништо ниту ни ставаа ниту аспирираа нашите. Знам, модерно време е, но мора да не паничиме 37,4-38 температура не е страшно, плус траат ден-два. Се што е подолго се реагира на лекар. До тогаш следење и рехидрирање, секое пребрзо реагирање и предвремено давање на терапија им го намалува имунитетот на бебчињата, и не им се дава шанса да се борат со вирозите, па и бактериите.
Само што му го дадов поврати, абе жива ќе се изедам ама тоа е ајде ќе си знам нареден пат како треба да дадам. Не се разболел од лани ноември месец, тогаш го пиеше нормално. Сега дека цел му го дадов а не го сакаше затоа така. Иначе пред пола саат дадов пак, ама со лажиче постепено, пиеше млеко и заспа. Се надевам дека добро ќе ја поминиме ноќта
Го гледаше матичната рече лесно црвено грло ,може да е од плачење или од температурата што му варира Имам дома сируп цефалексин земав, ама рече дека иде викенд да ви дадам рецепта имајте го Треба сабајле да испитаме урина Ама ако пак видам 39 палиме кола ич не размислувам Дали имате искуство со собирање урина во ќесичка да ми дадете совет како да го направам тоа? Или втора опција со мокрење во чашка, да го ставам во базенче ,да пуштам вода и да чекам да му дојде,па додека го фатам ќе отиде
За земање урина ова го најдов на нет Spoiler http://www.simptomi.rs/index.php/odojce/1233-uzimanje-urina-kod-bebe
Оф бе мајка, оваа тт ноќна мора ми е жими се. Јас во живот не сум кренала тт, ама затоа маж ми 40 на секое разболување. Од него имам трауми, и сега се тресам синко ако крене, па макар и 37.3. Иначе за урината, полесно ти е во кеса, едноставно е
Вирозите обично држат температура 3 дена, мада некои и повеќе. Ве видел лекар денес , на итна ништо специјално нема да направат. Одморете, секако утре имате во план испитувања.
Не знам дали веќе се снајде, но ќе ти кажам јас како направив. Ќесичката кај тој отворот има лепенка и убаво се залепува на кожата. Курето треба да е внатре во отворот, каде што почнува курето, таму горниот дел од отворот да е. А остатокот да се залепи на кожата. Не му ставив пелена, го чекав така да се измочка. Малку подисправен го држев за тоа време. Околу 20 минути чекав и цела си ја наполна. Потоа внимателно ќе ја свиткаш и во стерилна чашка сосе ќесичка ќе однесеш во лабораторија. Може и да се истури мочката во чашка, но јас мислам дека подобро е во ќесичка како што е, па тие таму ќе средат.
Читав дека лесно може да се контаминира со ќесичка,па се снајдовме со чашка,за да не се малтретираме два пати. Последна висока тт ноќеска во 4:30 , 38.5,дадов сируп од тогаш навака два пати 36 со нешто и сега 37.2, сега е расположен Еве и резултати од нова крвна слика со урина и црп
Класичен вирус. Според симптомите и крвната слика тоа е, може да има од утре осип, но и не мора. Само без паники, не би требало веќе да качува. Тоа што пишуваш дека е омалаксан и поспан е сосема нормално, нека спие колку сака, за да се опорави организмот. Храна не форсирај, течности повеќе, и да не качува тт. Домашна пилешка супа ќе го крене малку.
Сосема во ред резултати, сепак цефалексинот не би требало да се пие врз основа на ова, и плус температурата е намалена
Касна малце кисело млеко со краставица и лебче и давам да цица на 3 часа од прилика Вчера направив супа со зеленчук и вода од петле, ја јадеше. Денес пак ќе направиме пак. Си пие и водичка и е многу подобар од вчера