Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Не влечи со пумпа, ако и смета стави ја на високо и ќе ги голта.
    Ставај и ладно овошје од оние цуцлите за овошје што се, ем ќе се чешка и лади.

2. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Да бебето е само на доење бидејќи не ја сака текстурата на кашата и пробав со BLW метода но пак не сака да јаде, само плука и како нагон на повраќање да има. Секој ден се трудам и само правам, приготвувам но на крај фрлам. Не е гладно бидејќи кога е гладна плачи, се тегли кон мене а не да се смее и да си игра. И прашањето ми беше дали може нешто друго да е проблемот со стегањето, и виткањето наместо тоа дали само е на доење. Многу добро знам дека треба да има 3 оброци веќе и се трудам но е залудно се.

3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Omg детето ти е скоро година, како тоа си се откажала бидејќи ја фрлаш храната? Мајка нема откажување, мораш да бидеш упорна. Ќе нудиш ако треба 100 пати во денот и пробај со се можно.
    Греота детето. Стварно многу е големо за само на доење да е.
    Совет од педијатар имаш ли побарано?

Tinkerbell11, Biljarkata and Mantub like this.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Мораш под итно под најјјитно да направиш нешто за јадењето.
    Како може скоро 10 месеци да е само на доење?
    Не може да не сака да јаде, ќе го пробаш секој начин што постои на светов.
    Тоа е бебе во пребрз раст и развој, му треба храна, како така не е гладно, не може да не е гладно, а скоро 10 месеци само на млеко.
    Искрено мислев не те разбрав првиот пат пошо ми изгледаше премногу неверојатно.
    Педијатар знае?
    Да не има некаков проблем кој не го имате испитано.
    Најитно барај решение за проблемов, уште одма.
    Може и виткањето на ноџињата и е од глад.

5. Корнелија

Корнелија Популарен член

Ок е мајки олабавете :) Женава кажа дека секој ден се обидува, ама бебе не сака. Сигурно се советувала и со педијатар.
    Мајка нема откажување, според мене прв чекор ти е да му намалиш подој и да почниш да ја зачинуваш храната по малку.
    На моја пријателка синчето на 1 година почна да јади, до тогаш одбиваше секаква храна, само цицаше и беше пак буцко. Притоа се беше ок, испитано од др. Некогаш не можиме да се водиме по книга, него по детето(fingers)

WonderGuurl, eli25 and Tinkerbell11 like this.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Не можеш да се водиш по детето и 1 година да не му даваш ништо освен млеко.
    Ова не е - некои бебиња се вакви, некои такви, ко да збориме за стилови на родителство.
    Дури не ми се верува дека читам 1 година не му давала ништо и тоа било нормално (facepalm)

SummerGirl and ocicka2014 like this.
  7. Корнелија

Корнелија Популарен член

Никој не рече дека е нормално. И никој не спомна дека не му давала. Мајката ДАВАЛА ама детето не јадело!! Има разлика. Сите знаеме што е нормално, ама не дај боже никој да не осети на своја кожа. Жената одеше кај врвни педијатри, џабе! Ние тука не сме постручни од нив. Јас само го кажувам тоа што сум го видела со свои очи, и знам која борба е. Затоа полека малку со обвинување према мајката. Сите му мислиме добро на своите деца. 2 дена беше болен не јадеше, па косата ми побеле, не па една година.
    Btw, детето после година само почна да бара и да јади се. До тогаш како и што пишав погоре, беше само на доење, весело и со уредна крвна слика.

8. Mantub

Mantub Форумски идол

Никој погоре не ја обвини мајката.
    Ги препрочитувам коментарите моите и од другите и сите само укажуваат дека е итна состојба.
    Ако до 1 година не јаде ништо освен млеко, секогаш има проблем и никогаш не може да биде нормално.
    Ако е испитано и не е пронајдена причина, значи дека не е пронајдена, а не дека не постои причината.
    И плус, не ми се збори за случаи на другарки, комшивки, братучедки.
    Пошо секогаш има некоја информација која не ја знаеме, а е битна, слушнато не дослушнато.
    За педијатрите сигурна сум дека ако биле врвни не и рекле Терај вака, кога ќе побара тогаш дај му.
    Сигурно превзеле нешто, ако биле врвни ко што викаш.

SummerGirl and ocicka2014 like this.
  9. Корнелија

Корнелија Популарен член

Ок е знаеме дека ситуацијата е итна, и мајкава пиша дека секој ден готвела, нудела и на крај фрлала, не спомна во ни еден наврат дека се откажала. Се надевам дека ќе се изјасни дали посетила педијатар и што совет добила.
    А за пријателката го пишав тоа што го знам, дали имало плус/минус нешто само тие си знаат. Детето стварно е ок, редновни контроли, вакцини примаше, напреднуваше со килажа (не знам како) само со доење.

WonderGuurl and Tinkerbell11 like this.
  10. Tinkerbell11

Да, и педијатар знае и негов совет беше да нудам повеќе пати во денот. Седнеме ние на маса ја ставам и неа во хранилка не гледа нас а таа не сака да јади, друго дете кога јаде пред неа пак ја залажувам да проба но таа несака. Уште кога виде дека и нудам одма почнува да врти глава, и едвај уста зорле отвара. Сум пробала и наместо доење да и дадам храна ама несака. Совет имам добиено да ја оставам дека имало кога да јади, сама ќе си почнала да тражи. Се нервирам и јас и не се откажувам, ама кога детето почне да ми плаче и да ја врти главата лево десно кога и нудам цврста храна нормално дека во моментот прекинувам бидејќи не сакам да и створам одбивност.

ocicka2014 likes this.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

А пасирано штом нејќе блендирано?

SummerGirl and Cherry333 like this.
  12. Tinkerbell11

Сум пробала и така, пак е исто.

13. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Те разбирам потполно. Мојава летово имаше денови кога беше баш на доење само а има година и пол. Кои нерви ги изгубив само јас си знам. Се тоа се должеше на тројките кои и излегуваа. Може го мачи забче бебето. Пробај нуди обавезно пред подој, стави сосем малку сол, пробај со парченца. На пример лебче на тостер со путер, макано со кисело млеко. Додавај путер , маслиново масло во ашичките. Пробај со парченца банана, праска ,меко е тоа. Најтешко е со дете што не сака да јаде. Имај трпение,ќе пројаде ама биди упорна.

Tinkerbell11 likes this.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Моето е 8 месеци, исто одбива храна, пд 4 дена, 1 ќе изеде пола каша со сила, другите 3 мафта со главчето, затвара уста, пасирано давам од 6 месец, сега и големи парчиња, некогаш ќе упали ама пак тоа не е јадење, при тоа ми е слабичка. Цицо и е се, заљубена во него што вели мојот педикатар, не кренале до сега узбуна, ќе зајади кога ќе порасне е одговорот. И не е единсврно дете кое одбива храна, а е здраво и апсолутно ништо не му фали. Така да мајка олабави мајка малу со узбуни и критики ама буквално еден коментар од тебе немам прочитано, а да нема трунка негативност во него. Во ред, да треба да јаде, се јадиме и ние себеси од нервози пошо не се буцки и се грозат од храна ама ти знајш поќе од педијатар? Изгледа за секоја тема си експерт :clap:
    @Tinkerbell11 ти верувам дека се трудиш и не си сама, јас се надевам дека ќе зајадат, Нина и на тежина не напредува добро ама ако ми кажат дека нивните внуци ( на педијатарот) тек на 12 години успеале 4 ќебапчиња да изедат:toivo:, не се секирам

15. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Има и еден друг нов метод не се сеќавам како ми кажа, вчера пријателка ми кажуваше, нејзиното е 12 месеци, од старт парчиња овошје, не пасирано,не бленфирано, и оставала на маса и она сама си зема па го испитува паќе го стаби во уста, па ќе хо плукне, некогаш ќе го изеде, значи многу интересен метод и нема шанси вика да се задави, не знам, искрено јас многу се плашам така, ете она со нејзино надгледување нормално, не и е страв. Сега вика јаде се сама, со лажичка си седе со нив на масаи си јафе, каша никогаш до сега не има правено, се е цело како ние возрасните што јадеме.
    Не знам, пробај и така, ако го најдам ќе ти го пратам линкот да видиш како мајките им даваат на децата, многу е добро за мозочето на детето

Tinkerbell11 and Jana06 like this.
  16. Tinkerbell11

Да знам ми зборуваш за BLW метода на самохранење. Сум го пробала и уште на тоа инсистирам бидејќи така има по шанси да ставе во уста него кога јас ја хранам.

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас имам помало бебе, но чисто информативно ме интересира од кога почна со дохрана и дали од сам старт одбиваше храна?

Tinkerbell11 likes this.
  18. Tinkerbell11

На точно 5 месеца и дадов домашна од јаболко ама едвај 3-4 лажички проба и после 2 саата ми се исповраќа тешко и едвај ја вратив и паузирав 1 месец па на точно 6 месеца почнав со готови кашички али и тие не ги сакаше. Се со плачки едвај 2-3 лажичиња, уште какви се не купував и не правев ама на крај се ги фрлав. Сега во последно време почнав парченца да и оставам бидејќи така има повеќе шанси да стави во уста али и тоа слабо, но се трудам и не се откажувам.

Jana06 likes this.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Критики за мајката немаше никаде, така да не мора да си толку пресензитивна пошо не збориме за тебе, полека, смири се :)
    Јас не го измислив тоа дека на 1 година е премалку да биде бебе само на млеко.
    Примери можеш да пишуваш колку сакаш, некои работи се докажани со факти.
    Педијатар нема на една година да ти рече Кога ќе зајади тогаш.

20. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Да, ставај и ги на хранилката и повеќе има шанси да го земе и да го ставе во уста и да го изеде

Tinkerbell11 likes this.