Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Може да е од жешкото, а може и да реагира на млекото за сончање под влијание на сонцето. Значи сончевите зраци да предизвикуваат некаква реакција кога кожата е намачкана со ова средство, така најчесто започнуваат алергиите на сонце. Не ја изложувај на сонце премногу.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Немам искуство со бебе и не знам дали е исто како кај возрасните, но татко ми се исфрлаше вака од сонце. Јас мислам да не ја мачкаш ништо да се смири, измиј ја со чиста вода, светла маичка и строго на сенка. Сепак, консултација со лекар мислам најпаметно е.

3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Од топлото е.

4. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Јас кога го носев син ми прв пат на море имаше година ипол се исфрла на препонски дел и ноџиња го однесовме во амбуланта ни кажаа од солта и песокот дека е ни дадоа крема и често миење со чиста вода да не се задржува сол и песок..можеби и кај вас е од тоа како и да е најдобро совет во амбуланта.

5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    3.991
    Од сонцето е и кај нас некни кога бевме на плажа, на лицето се нафрла, а не ја мачкав со ништо, ситни ситни такви брунчиња и се појавија. Не третирав со ништо, миење убаво со водичка или со шампончето со кое ја бањам и поминаа наредниот ден веќе, сега нема ништо :)

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Devojki, sirupite za temperatura se davaat I otkoga ke padne temperaturata ili samo dodeka da padne?
    Ke moze li nekoj piupaten vo ovaa rabota da mi objasni?

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ќе скренам‼️само само што измерив температура на беба (7месеци) 39 со 2
    Од синоќа (среда вечер) и денес цел ден со Т качи слегни до 38 со 7. Ja носев попладнето на педијатер рече, црвено грло, некој инфект и само чепови даде. Плус заби вади,?има три извадено сега уште три се готови да излезат.
    Вечерва После 22чсот и ставив ибипрофен чеп,потоа околу пола час се искака, и сега мерам 39 со 2, а само три часа поминати од ибупрофенит. И ставив чеп парацетамол. Почна да се тресе, како треска да има. Многу се исплашив, помислив да не се грчеви.! Ама изгледа не се. И дадов водича, цицаше и еве заспа сега. Мн ми е страв. Да не е било грчеви тоа тресење, ама не изгледаше како на тоа. Уф дур не падне температурата сега :worried::worried::worried:

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас давам и на поголемата ќерка, а и на бебето.

9. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Даваш и откога е падната температурата?

10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Не мила, не се дава сируп откако ќе спадне тт, никако. Само ако е покачена.

На WonderGuurl, eta и Alishan30 им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.277
    Допаѓања:
    189.747
    Временско растојание меѓу две дози антипиретик (лек за симнување температура да го речеме) е 4 саати (тоа ако се менуваат наизменично два, парацетамол и ибупро на пример). Ако во меѓувреме температурата пак почне да расте се разладува со туш, бања со не многу топла и не многу студена вода, чорапчиња со оцет.

@eta антипиретик се дава само на покачена температура над 38, за помалку нема потреба, напротив контрапродуктивно е. Температурата не е болест туку манифестација на некаков воспалителен процес и со покачената температура организмот се бори против инфекцијата.

На Sofi.ja, eta и Alishan30 им се допаѓа ова.
  12. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.723
    Само што пројдов низ еден ваков хорор.За антипиретиците и дозирање на колку време само во консултација со педијатар.Мојата на 3 часа почнуваше да качува и еден час ја разладував со алкохол а после туширање со вода за 1 до 2 степени пониска темп од телесната.Чорапи со оцет само на топли нозе, на ладни никако.Не давај антипиретик порано затоа што нагло ја симнува темп и затоа се тресе.Со чеповите е побрзо спуштањето затоа строго придржувај се до времето.А во меѓувреме разладувај.
    Имај дома дијазепам чепчиња за секој случај,ама само ако каже педијатар.На своја рака не.

На mal.ecka, eta, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @eta давам ако е проследено со болка, пример главоболка кај поголема, болка во уво, грло итм. И кај бебе ако гледам дека е немирно, плаче воНемирено а е без темп. Може и тоа има главоболка уво грло го боли итн а неможе да каже. Тоа првите два три дена.

апдејт: беба е добра, имала треска од високата Т весела цица, Т качи слегни под комтрола е.
    Фала мајки за одговори.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.277
    Допаѓања:
    189.747
    Точно, се дава парацетамол за болка ама како може да знаеш кога не може да каже? Ако има болка во уво, грло, значи ќе има инфекција и температура. Не може само за вознемиреност да даваш, затоа што можеби нешто го боли. Штознам, ти си знаеш, ама не може такви совети да делиш.

На babydust и Alishan30 им се допаѓа ова.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.222
    Да се надоврзам на твоево.
    Температурата кажува дека има некакво воспаление, и телото се бори со тоа воспаление.
    Кога даваш антипиретик и предвреме без да има температура го лажеш телото се "шминка" целата состојба, па за жал потоа телото на друг начин реагира и може посериозни симптоми да даде

На duffi, babydust, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Така ми имат кажано педијатери и у клиника така и правам. Иво и грло може дс те болат а да немаш Т.
    Кога вакцинираш дете у мк нели ви кажуват у случај ако нема бебе Т а вреска плаче вознемирено е, и не се понаша нормално, дека е можно да има болка кј убодот, главоболка, да го болат коски или омалаксено е да му дадете чеп или сируп? Исто е и со настинка или грип. Не го клукаш со медикаменти, му даваш по потреба!

17. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Прашувам, зошто мојава задвчера качи температура 38, како реакција на вакцина, и дадов сирупче, и веднаш и се симна на 36,9 и повторно не и дадов.
    Вчера повторно истата температура, со сирупче повторно веднаш се симна.
    Смеам ли така ако повторно ми качи, да и давам по еден пат на ден? Обично колку дена, после вакцината има реакција?

На Sexybaby86 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Моево беше болно три дена, дозата на сирупот беше на 6 часа. Ако имал над 38.5 и сум дала во 12, а следна доза доаѓа во 18ч, мерев тт ако нема над 38.5 не му давав сируп.
    Така ме научија прво овде на форум,а истото ми го потврди и педијатарот.
    Рекација од вакцина до 3 дена.

На Корнелија, eta, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  19. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.723
    Ако се сомневаш во инфекција на уво или црвено грло, носиш на педијатар за преглед.Ако каже тој, да може да даваш, ќе даваш.Превентивно никогаш не се дава антипиретик.Ако е од вакцина, знаеш дека може да има реакција и затоа даваш.Инаку не.

Нека мине побргу на сите бебки.

На eta и Alishan30 им се допаѓа ова.
  20. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Смееш, да. Обично после вакцина 24 до 48 часа е периодот кога се качува тт, во тој период еднаш или двапати ќе качи, не би требало повеќе (со големава секогаш така било).
    Ќе помине :hug:

На eta и Thallia им се допаѓа ова.