Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Ова не сум знаела, значи само се капнува физиолошки?

2. Annath

Annath Форумски идол

Да, само се капнува или се прска спреј, сеедно. На затнат нос нема што да влечеш, носот е затнат од што е отечена слузницата. А кога тече нос, значи има мрсулчиња и треба да се исфрлат. Бебе не знае како со дување, па со аспиратор се олеснува.

Cherry333, crazylady, Thallia and 2 others like this.
  3. Detetodek

Detetodek Нов член

Zdravo sakam da prasam imam bebe 8 mesechno i gi tresi rachinjata i nodzijnata dali znae nekoja shtpmoze da bide nee chesto dvapati muse ima slucheno toa trae nekolku sekundi

4. eta

eta Популарен член

Зависи како е затнато носето. Кај мојава, имаше прозирен секрет и тоа во големи количини, моравме да ги вадиме со аспиратор. Не држеше околу две недели, а мома два ипол месеци имаше.

5. Annath

Annath Форумски идол

Кога има секрет не е затнат, туку растечен нос. И тогаш велат дека е затнат оти од секретот тешко се дише. А затнат нос е сув, односно, не тече секретот. Тоа не треба да се влече на сила... се става спреј за нос, дали солен раствор, дали деконгестив (кај бебиња само со препорака од лекар) да го омекне стврднатиот секрет и да ги опушти крвните садови за да се намали отокот на слузницата. Со кивање обично излегува засушеното. Ако влечеш на сила и ништо не излегува, постои опасност од повреда на капилари и оштетување на слузницата.

6. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Колку често треба да моча бебе? Што се смета за премногу често? Синко во недела прави 4 месеци, деновиве не кака баш ама затоа многу моча. На 3ч обавезно е мочана пелената. Ако е настинат, како ќе знам?

7. Butterfly1107

Сега гледав на нет, може да моча почесто дека е ладно веќе, не се поти. Претходно можеше и 5 часа со сува пелена да помине, сега на 3ч обавезно е мочан. Температура нема, ако може само да ми потврди некој.

babyboy1 likes this.
  8. babyboy1

babyboy1 Популарен член

5 часа воопшто не мочкаше??
    Јас на 3-4 часа менувам пелена и прилично полна е..не како наутро ама пак индикаторот е скоро плав..

Butterfly1107 likes this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Кај бебиња е нормално да мочкаат почесто, според полнењето на пелените се гледа дали добива доволно млеко. Уште не сте вовеле немлечна дохрана претпоставувам?

Butterfly1107 likes this.
  10. Butterfly1107

@babyboy1 не користам веќе со индикатор, сега користам Виолета, мочаше порано ама не беа толку полни, не знам како да објаснам. Треба да прими вакцина и само нешто си замислувам. Полудев изгледа :D
    @Annath да да само на доење е.

11. Annath

Annath Форумски идол

Нормално е, без грижа. Во лето е нормално да не се многу полни пелените, пошто и потат доста, особено при цицањето.

12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

А јас да не треба да се загрижам дека на 3 саати пелената е скоро полна?
    Вака е од ко е роден еве 5 месеци
    Или си барам тема за размислување џабе?:(:rofl:

13. Annath

Annath Форумски идол

Си бараш тема за размислување џабе :D

14. crazylady

crazylady Форумски идол

На моево никако да му се одзатни носето многу е затнанат се нервира плаче, и му тече ама и како затнат е не знам да објаснам убаво. Прскам со спреј, влечам со аспиратор еве никако да помини, една недела скоро е ваков. Да напоменам вади заби можи и тоа има врска ама немаме температура само многу јако плачење и често будење навечер...

15. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Правете сауна, топла бања и нека испарува топла вода, седете внатре колку повеќе можете. Јас ставам и еукалиптус и така седиме внатре и дишиме, лек е за дишните патишта тој, а бањата општо за отзатнување на носето.

WonderGuurl and crazylady like this.
  16. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Ова со етеричните масла и средства за настинка кои содржат и мали количини еукалиптус, мента, лаванда итн, е доста дискутабилно, се смета дека можат да бидат загрозувачки кај мали бебенца, дека може да пројават силни алергиски реакции
    Инаку парна бања е сосема во ред да диши

Last edited: Oct 9, 2020
    Kallias2 and crazylady like this.
  17. crazylady

crazylady Форумски идол

Во упатството пишува не се препорачува за деца под 2 ипол години а ние сме 9 месеци во аптека ми рекоја дека може ама пак...

18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Во кое упатство? Јас им правам, мојата е 6 месеци, на 5 и направив прв пат и немавме никаков проблем.

crazylady likes this.
  19. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Можеби не е за овде постот но префрлете го ако има соодветна тема. Ми препишаа амоксицилин поради уринарна бактерија и денед почнав да ги пијам. Прашањето ми е бидејќи го дојам бебче кое е старо 11 дена, јас не сум алергична на пеницилин, но за бебето не знам. Дали е безбедно да го дојам дур ги пијам или да паузирам и да биде на ад за да бидам сигурна?

20. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

И овде да прашам, бебето месец и пол, вчера се накашла еднаш како две поткашлувања и денес еднаш само. Не знам дали да чекам вторник за педијатар или да побарам викендов приватно, не знам и дали е тоа кашлица ? Нешто ептен сум паничар овој период. Инаки бебето си цица убаво и нема промени во однесување.