Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Синомарин и влечам со аспиратор

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Бекутан спрејче за нос и аспиратор за влечење исто на бекутан.

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А зошто влечеш?

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.643
    Допаѓања:
    7.554
    Ако е настинато и му тече носето со синомарин и аспиратор, а за овие сувките обичните најчесто ништо

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Многу се затнува целото хрчи и педијатарката ми ги препорача тие. Знам и за внук ми такво користевме.
    Ги влечам искачаат и после е добар иначе плаче се нервира

6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Дека сите бебиња хрчкаат. Доволно е физиолошки во носе. Бар мене така ме советувале. Преку ноќ го снемува хрчкањето како растат. Ама п може кај твоето е различно

На mal.ecka и duffi им се допаѓа ова.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Јас кога му вадам искачаат такви бели мрсулчиња и од двете ноздри и после си дише убаво. Некогаш и вака видливи се во ноздрата. Може е различно и јас не знам :?:

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Вакви исти беа кај моево и не сум влечела ниту еднаш. Бели и лепливи, видливи се во носето. Немаш потреба да влечеш, ги снемува подоцна.
    Со рачна пумпица сум ги вадела, но без шмукнување, само така со тој врвот.
    Инаку некои ги вадат со стапче за уши натопено со физиолошки.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Него му се многу високо и затоа со аспираторот е полесно. Не се секогаш видливи ќе повлечам па се спуштаат. Прво 2 3 дена така гоноставив со синомарин ама немаше ефект ептен се мачеше хрчеше.
    И јас мислев таква рачна пумпица да земам да не ги влечам не знам ни колку се "добри" овие аспиратори за носињата.

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас ставав по една капка дневно Isomar, а сега прскам Синомарин и по некое време сам ќе си ги дувне или ќе ги голтне претпоставувам зашто ги снемува :D Никогаш не сум влечела, немам ни пумпица.

На Alishan30, kukla21 и 0ли им се допаѓа ова.
  11. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.534
    Допаѓања:
    4.282
    И моето баш многу хрчка, со физиолошки и стапче за уши ги васам кога се гледаат. Инаку кога кива не излегуваат, па претпоставувам дека не хрчка од мрсулчиња туку од нешто друго - а читав тука дека сите бебиња крчат толку мали, па не преземам ништо.. ваљда ќе кажела докторката ако нешто треба да правам

На kukla21, 0ли, lakiki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.083
    Допаѓања:
    119.220
    И моето хрчи повремено, ниту капки сум ставила, ниту вадам секрет од нос, ниту имам аспиратор.
    После 4тата недела може да е видлив секрет кај бебињата во носот, но ништо страшно, тој си има и заштитна улога, со кивкање ќе се исфрли се што треба.
    Повеќе се во легната состојба, голтаат млеко, чуваат во уста, па и од него хрчкаат, заедно со секретот.
    Не би вадела со пумпица за ова, дополнително може да се надразни слузницата и да се суши, па да е подложна тогаш на инфекции.

На Snowflake92, duffi, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да, баш така. Заборавив да пишам горе дека прскам само ако хрчи пред спиење или ако сме шетале надвор, тогаш и црни му се некогаш.

На Izzy_0504 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  14. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Мајки бебуш е 10+++ ни течеше носот многу и постојано влечевме со аспиратор иначе вадиме 4 забчиња одеднаш.. вечерва во спиење почна да ми повраќа првин тоа што јадел, а сега како шлајмови.. првпат вака ми прави.. темп нема, како омалаксан ми е малку и столицата ни беше малку потечна мешовита.. што можам да дадам? ако продолжи ке го носам на болница.. загрижена сум многу
    фала ви

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.154
    Следи ситуација, ги повраќа шлајмовите што ги голтал, ќе му олесни, аспирирајте носе, столицата исто е нормално да е таква, кога голта шлајмови. Бебињата на тој начин се ослободуваат од секретот што не можат да го искашлаат, и дека не знаат да дуваат носе. Види дали ќе крене температура, ама мислам дека ќе биде во ред. Ако продолжи повраќањето, не форсирај јадење, само течности, најважно е да не дехидрира.

На Miss.N и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Детево завчера кога спиеше во кола хрчеше. Си поврзав со лигите,овој период многу се лигави, изгледа иде ново забче.
    Вчера вечерта многу плачеше во спиење и се будеше, ми одбиваше цице, цуцла.
    Денес малку како да му е засипнато гласчето и јазичето му е бело. Не знам дали е бело од цицањето или има мака.
    Дали ми е настинат од што се лигави и му се топи бодито? Гледам да ставам лигавче или менувам кога е мокро...

Како да знам дали му е затнато носето?
    Мислам дека ноќеска му беше до тоа, зошто од парното се суши воздухот и на мене и мм ни беа затнати кога станавме...
    12+е,може прашањево беше за во другиот под форум

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    203
    Мајки ве молам за искустбо ако има некоја. Бебето е скоро месец комбинирано е на ад и мајчино но повеќе на ад бидејќи немам многу млеко. Прво беше на бебелан имаше грчево и му сменивме аптамил комфорт. Столицата почна да му биде еднаш на 24 саати и е како зеленка ќе прикачам. Дали на некоја членка и се случувало ова со бебчето и од што било. Ќе прашам секако на педијатар утре. Исто постојано се напрега и се вцрвенува

Прикачени фајлови:

18. lakiki

lakiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    57
    i moeto e na ad, prvo probavme so aptamil no ne go prifati premn mu beshe jako pa probavme so novalac ac i go prifati no da isto kaka na 24h nekogash i povekje i e takva boja i tvrdo, pefijatarot ni rece deka za bebe na ad e normalno i deka ke se refulira stolicata koga ke pocneme so prihrana

На tekitiki123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    203
    значи е нормално, помислив да не има некоја алергиска реакција од ад то. фала ти :l:

20. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Дали некој се соочил со мозолчиња под брадата, позади ушињата? педијатарот ни даде еозин ама нешто нема ефект؛