Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. mici-22

mici-22 Истакнат член

Фала мила :*

2. eta

eta Популарен член

И јас имам едно прашање :)
    До кога трае овој скок околу четврти месец?
    Ние сме веке 4 месеци и десет дена, и веќе еден месец секое хранење, посебно дење ни е со плачење, тегнење...,па се лажеме со тропалки, со пеење, со што уште не (facepalm)....накратко се храниме по цел час, дури не истече времето на приготвенито млеко.
    До кога ке биде вака :?:
    Што убаво си јадеше порано, сега се препотуваме со мажот ми, дури да ја нахраниме.

Snowflake92 likes this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Уф, да можев да ти кажам... Не знам. Индивидуално е. Јас сум заборавила како беше со моите, одамна помина.

Се друго го интересира бебето повеќе отколку јадењето, па затоа е препорачливо да се храни во полутемна просторија, без јаки звуци и врева што ќе одвлекуваат внимание.

mal.ecka and eta like this.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Ова е најтешкиот скок, според мене. Само мнооогу трпение и челични нерви, тоа е мојот совет. Ништо не помага особено, ни темни простории, ни пригушено светло, едноставно скокот е тежок, ама ќе помине. Индивидуално е за колку време, мене ми се чинеше цела вечност :whew: Ама помина. И со двете деца беше најјак :(
    Кај големата малку помагаше тоа што цицаше шетајќи, ја нишав во раце низ дома и цицаше колку толку. Седнување немаше. Пробај така во раце шетај и давај млекце. Тоа е, трпение само, ќе помине. Те гушкам :hug:

5. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Здраво мајки. Немаме ни месец дена, а на малиот му крчи носето и откако се вративме од болница спие со отворена уста цело време. Неделава сме на педијатар, меѓутоа се мислам дали уште денес да му ставам физиолошки раствор во носето или да оставам дур не го види др. Бевме и пред една недела на контрола, ми рекоа дека се е океј. Благодарам и поздрав.:f:

Last edited: Nov 9, 2020
  6. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Нормално е тоа, не се грижи. На сите новороденчиња им хрчкаат носињата, се чистат од плодовата вода. Со тек на време ќе престане, уште е многу мало. Ќе ти потврди и педијатар дека е нормално, евентуално ќе ти каже дали можеш физиолошки да ставаш. Јас им ставав на моите по една капка, така кивнуваа и исфрлаа тоа што имаше внатре, но сепак е мало твоето, па пиши на педијатар најубаво, или прашај кога ќе одите :hug:

7. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Благодарам многу :l:

Sexybaby86 likes this.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Му ставам капки бекутан и ако се гледаат мрсулките со чепкалка за уши ги вадам. Ако не ги вадев со аспираторче тоа на почеток зошто многу плачеше кога беше закрчено после вадењето одма заспиваше..сега еве после 1м само после бањање му се закрчува и со спрејот без ништо друго се отпушува

..barbie.. likes this.
  9. Bella*

Bella* Популарен член

И ние сме во 4ти скок утре правиме 4 месеци
    До 4 месеци и 15 дена трае,така пишува на апликацијата а и точно е се според неа кај нас.

Кај нас помага само цицање во затемнета просторија
    И ако сте на Адаптирано исто стави го бебето во потемно и давај му,колку толку бар да се најаде
    И не се секирај кај вас ќе помине за максимум 1 недела

eta likes this.
  10. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Majki ve molam za sovet, bebo mi e 5+ i veke 2 dena e so zatnato nose i mnogu kiva. Stavam sprejce Becutan i vlecam so aspirarorce no makam macam dodeka vlecam so aspirator oti place se vrte i ne dava, ve molam kazete nekoj drug nacin na vadenje mrsolcinja. I do kolku pati vo denot moze da se prska sprejce i da se vlece ? I sto mozam drugo da mu dadam ? I koja e normalnata temperatura na bebe ? :)

11. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Исти сме... За 10 дена прајме 5 месеци.. Одбив да цица како ѓавол... Почнати сме со вкусови и не оди одбива затвора уста де бњ викам па не е возможно да е до мене или до храната се си поврзувам со скокот е и се надевам че мине

eta likes this.
  12. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Nose frida користам јас аспираторче и сум пре задовопна... А спреј aqua maris.. Одма излегуваат мрсулчињата

..MoNNy..!! likes this.
  13. Malesia

Malesia Популарен член

Смеам ли карбомед при доење???

14. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Да

Malesia likes this.
  15. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас пиев.

Malesia likes this.
  16. dunika

dunika Форумски идол

Оф топик сум,ама да ти одговорам.
    Мојата е доста практично бебе,си го спои 4ти со 5ти скок.Искрено,беше непријатен 4тиот,ама мене 5тиот ме уништи,со минус килограми и плус бели влакна бев:D
    Со цицањето,односно тргањето од цицка беше врв,повлекуваше и пушташе на пак назад,а мене во меѓувреме ми шприцаше млеко.Идила.Едвај исчистив паркет од флеки:tmi:

mal.ecka, Thallia, eta and 1 other person like this.
  17. eta

eta Популарен член

Јас пак обратно од тебе, килограми сега почнав да ставам (facepalm).
    Толку апетит имам, што бутам во уста се што ке ми дојде при рака. И постојано слатки работи, не знам многу ми бара слатко организмот, дали дека неспиена и подолго време не можам да јадам, па ми треба енергија.
    Кај бебка се помирив веќе, дека хранењето од сега така ке ни биде, цел час молење, но сепак на крај скоро цело си го испива. Се опорави малку во тој поглед.
    Но, многу внимание сака, постојано да бидам до неа и во очи да ја гледам. А се наведнам или свртам да земам нешто веднаш кренка. Не можам до ве-це да одам, веднаш се расплакува.
    Порано сама си заспиваше во креветче или количка, сега сака да ме држи за рака, да си игра со неа додека заспие, а последниве два дена попладневната дремка и е во раце, она као се жали плаче онака разгалено, а јас лицето допрено до нејзиното и и мрморам. И така спие некое време, не мрдам за да не ја разбудам. И така сме додека не си дојде татко и од работа, па да ја заигра.
    Дома, лудница ми е, немам време ништо да средам :$. Преку цел ден сум сама со неа.
    Исто последниве денови, преку ноќта кога спие, како да плаче, да се жали во сон, ќе ја погалам, ке се смири.
    Сега кој скок е ова? Трет или четврт? Зошто мојата е шест недели пред термин родена, ама пак симптомите како за четврти да и се.
    За некој ден четири ипол месеци ке полни.

Филотеа, dunika and Sexybaby86 like this.
  18. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Мами ај ве молам за совет. Син ми (10++ месеци) денес три пати течно се искака од сабајле до сега, најчесто по еднаш во ден нормално кака. Нема температура, си јадеше нормално цел ден и пиеше млеко, хип комбиотик 2. Не му воведов ништо ново во исхраната.
    И пишав на матичната ме остави на seen, може нешто мака си има и она. Свекрвата вика млеко да не сум му давала повеќе денес, а тој без млеко не заспива... Не знам што да правам...

19. duffi

duffi Форумски идол

Дај само пробиотик. Ништо друго. Не е воопшто страшно.

Vanessa9li likes this.
  20. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

За дијареа се смета над три столици во денот. Дај пробиотик додека ти врати докторката. Чај од нане .Мислам дека нема никаков проблем млекце да му дадеш.

Vanessa9li likes this.