Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Да, одиш на доктор да ти помоге, а тој уште толку ќе те дотепа. Тоа е најтажното!
    Меѓу другото како симтоми може да се јават: егзем, црвенила кои чешаат, подуено меше, грчеви, крвави течни столици, чести бљуцкања и повраќања, губиток/стагнација на тежина, може да се јават проблеми и на дишните патишта.

На Snowflake92 и BabyT* им се допаѓа ова.
  2. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    На колку температура реагирате со чепче? Мојот педијатар ме советува на 39 нели е тоа многу? Син ми има 38.4-5.

3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    дали дека периодов е стварно многу тежок со коронава, слабо комуникација со пријатели и најблиски членови не знам на што да го препишам овој страв во последно време се некој лоши мисли ми се мотаат во глава ми оди паметот дека можеби нешто не е во ред со малиот (8м) сношти вечерта некако многу чуден поглед имаше и телото на секунда го кочеше, не плачеше воопшто туку го кочеше телото и чуден поглед, отидов денес на педијатар испаничена го прегледа и рече се е во ред, ми рече ако продолжи така да го снимам со телефон и да му го пуштам да види не знам како и себе да си помогнам да се смирам

На mal.ecka и Осе им се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    А што правеше си играше и го кочеше телото или како?
    Може ти го осеќа стравот и тензијата. Пробај опушти се седи со него на под играјте си и види моторика како држи играчки како си игра игри и таму што имате за таа возраст дај му.
    Не верувам да е нешто опасно сега нели и регресија ги фаќа и многу се менуваат бебушките
    Опушти се уживај во бебчето. Почни гледај се барем со најтесен круг на семејството за да издржиш зимава :hug:

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Далеку ми се и дополнително ми е душевна болка.
    Го приметив седеше во креветче на газе и го кочеше телото исто како да нешто да му е заглавено во хранопроводник, погледот некако чуден, а устето искривено како буквата С надолу и тоа една секунда траеше.
    Па го седнав на подлога си играше со играчиња и на неколку наврати исто.
    Дофаќа играчиња од едно раче во друго, пробува да се исправи со тоа што се подигнува на колена, седи стабилно на газе така што мислам дека со моториката е во ред. денес цел ден како налудникава го посматрам и си плачам не се повтори денес
    Ти благодарам

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Опушти се правете нешто заедно
    Жал ми е што си далеку
    Ако те теши ние па сме блиску а со никого не сме се виделе
    Не знам што е потешко да си блиску а да не се гледаш или да си усвета па пак да не се гледаш
    Ќе заврши и ова..малишанки ќе си пораснат. Следи го секако и понатаму но ова што опишуваш не е ништо може нешто си прави самото бебе. Ај ќе кажат и другите што ти се врснички

7. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @elimkd ако ти е утеха и јас почнав да "забегавам". Пред 14 дена имавме контакт со заболен од корона на кој му се појавија први симптоми по два дена... Ај некако гледам со тоа да се смирам. Ноќеска во спиење се закашлала..не знам ни јас што направи ,знам дека скокнав и следно што се сеќавам е дека ја држев во раце и го прашував мм дали дише... Денес помина вујко ми ни должеше пари да ни врател и кажа дека бил шура му заболен. Сто пати препрашав дали имал контакт со него и откако замина се разотворив и дезиентал одма по маса . Мм вика ти нервен слом имаш изгледа...

На BeLLaDona23, mal.ecka, Kakao2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Јас мислам дека е многу да чекаш до 39. Мојот педијатар советува 38,5 веќе да се даде или шируп или чепче. Додека кога примаше вакцини, сестрите ме советуваа после вакцина, ако почне да качува над 38 да реагирам. Сепак, консултирај се повторно.

9. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    6.793
    Мила нормално е. Сите сме под некоја тензија периодов исплашени. Мене еве од дома не ми се излегува никаде не ми се оди. Бебе старо 9 дена а јас се прашувам како ќе одиме на контроли на педијатар од страв. Само го облекувљм бебево да му е потопло од страв да не настини да мора да излеземе од дома
    Ми е страв некоја депресија да не ме фати. Капак на се мајка ми е болна од корона и хо нема видено откако е роден. Претешко ми е сама со детево.
    И мм е тука ама мајка е мајка..Да ми даде совет да ме утеши..
    Мораме да го издржиме периодов, вели си во умот дека тоа е за доброто на фамилијата.

10. enaena

enaena Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    123
    @BabyT* ,@Jana06 , @Annath , @WonderGuurl, фала многу за одговорите.. да за жал не сите педијатри имаат знаење во врска со доњето и мајчиното млеко.
    Малата исто така многу повраќа и блуцка најчесто малку но понекогаш и во млаз... засега ги исклучив млечните од моја исхрана, петок ќе добиам резултат од урина и измет, па ќе видиме

На Annath, WonderGuurl, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Мислам дека и син ми беше тука некаде, кога и јас се испаничив без потреба. Кај мене не се грчеше туку очињата ги вртеше на сите страни и тие неколку секунди беше не контактибилен. Јас ги викав тикови на што неврохирургот ме искара. Да стигнав и до консултација со невро хирург (пријател), сите можни испитувања на очи за дете од 8 месеци, и наредно беше магнетна, ама самиот очен експерт од Скопје ме советува дека многу е рано за магнетна зошто е многу мал и можеби нема да се точни резултатите. И на крај излезе така си прави и само од себе престана.
    Некогаш и на место е паниката од мајките, ама некогаш од страв и грижа и ние знаеме да си направиме филмови без потребно. Ако имаш шанси сними како што ти кажала докторката, ама не паничи, играј гушкај и пушти срце. Се ќе биде во ред.

12. merina.93

merina.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    322
    Сега на моето бебе 40 дена старо напипав жлезда на тилот.. Има ли некој искуство со ова??? Итно, многу се исплашив...

13. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    драво бебето има 12 дена во последните 4 дена кака само 1 а јаде доволно не цица се измолзувам ама бидејќи не ми стига му давам дохрана повеќе навечер му давав холле сега сменив на хип бидејќи мислев дека е до тоа му давам и вода и чај бекутан и ким но сепак кака само 1 дали можеби некој имал ваков проблем и дали е нешто страшно

14. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Да не е било настинато скоро бебенцето. Не би требало да е нешто страшно.
    Ако не се стега напнува за какање и да плаче постојано не би требало да е проблем секое бебенце кака различно,зависи и каква е и стоѓицата дали тврда или нормална.

На merina.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Нормална е ама се стега и се напнува незнам дали од грчеви или од шо неможе да се искака

16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Можно е и грчеви да се. Или пак сеуште нема добра координација на сфинктерот и напонот за какање. Но штом столицата е нормална конзистенција а не густо лепливо не би требало да има проблем од тоа.

Последна измена: 18 ноември 2020
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Има и мојата од 6м, следи ја само да не се зголемува.

18. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    И моето има жлезди на тилот, зрно грашок е нормална големина, да не се зголемуваат

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Зборите за тие од лево и десно позади? Зашто важно е дали се потечени, тоа укажува на некое воспаление.

На Spring15 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Vo posledno vreme e povekje gusta navistina neznam.