Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Дали смеам при пеленски осип да го одмивам газеето со чај од камилица?
    Зедов џинџира алба спреј па ќе видоме дали е ефикасен..
    @Ano мислам ти го имаш користено од тебе сум го запамтила..дали е ефикасен?
    Или да прскам биодерма цикабио спреј?

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Јас да си кажам . Мачкав и веледа и фрезидерм и павловичевс оригинал . Не е имал некој прпблем да речам освен понекогаш иритсција кај анусот на кожата некои ситни брумченца и малку зацрвенето, но во последдно избегнувам да стсвам било што само го измивам или пребришувам кога како и не мачкам ништо. Ако видам малку зацрвенето било што сомнително мачкам ,многу подобра му кожата така.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас досега освен одмивање ништо не сум користела и влажни памперс сензитив..ама ова му се појави од ко почна да кака по 6-7 пати на ден..
    Кака и преку ноќ што досега не се случило од ко беше новороденче
    Некогаш го сеќавам и станувам го мијам ама два три пати не сум го сетила и еве му се влоши одма..

4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    4.873
    Е да и на моето од каката знае ткса да се подцрви ама минимално е и фала богу одма поминува со веледа кремата. Ама штом е такво бебенцето тсквс му е кожата мислам што и да мачкаш може да се подобри. Инаку овие џинџира многу ги фалат пробај. А за камилица знам дека кај некои може да предизвика алергиска реакција и не се орепорачува за конзУмирање кај бебиња мада што има чај бекутан со камилица и анасон.. не знам за на кожа како е де надевсм брзо дс ви помине

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Уште не откривте од што е проливот? Како е дечкото сега?

6. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Ne ja doja
    Ja namackav 2 3 pati so sudo krem i kako novo gaze ima sega :) probaj so toa moze ke vi pomogne i vas

7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Да имам користено неколку пати, ама мојот никогаш немал страшен осип, само малку се зацрценувал кај газето - еднаш на промена на пелени од пуфис, и неколку пати од многу какање. Имало ефект и можеш да го пробаш. Практично е зошто е спреј па прскаш и не мораш да се бркаш за да намачкаш.

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Јас откако се роди првите 2,3 месеци го натопував туферот во чај од камилица и го пребришував,не секогаш имав со кого да го мијам.
    После се охрабрив и почнав да го држам во лавабо и сама да го одмивам.

9. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Да, се повлече на 4год.

Последна измена: 1 декември 2020
  10. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    4месеци сме, последниве 2 дена приметувам крчење на носето, денеска земав аква марис да исчистам, нема ништо, на два пати ислистив,не вадам мрсули. Инаку многу се лигави, нема темперарура,нема ништо друго освен што повремено крчи на нос и повраќа после цицање 2 3 пати, не обилно ама досега нема до толку повраќано, на доење сме. на гради не го осеќам да крчи.Мислам дека му е од лигавењето ама пак да прашам какво искуство имате

11. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Нас исто така ни крчеше носето особено навечер баш пред втората ревакцина. Правевме кс пред вакцина, и спомнав на докторката и ја прегледа убаво. Кажа дека кс е супер, на градо нема, туку дека само од горе и се слева и да и го поткренеме душечето навечер да не и прави проблеми да не се закашлува.
    Неколку дена, недела може прскавме спрејче преку ден, навечер си спиеше подигната и помина така.
    А и екстремно многу се лигавеше тогаш исто.

На NanaMia и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  12. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Моето така од пред да почне со вадење заби (околу 3ипол месеци беше кога почна). Ептен се лигави, цели тупаници става в уста, што дополнително провоцира, и после цицање повраќа како шлајм по неколку пати...
    Преку ден нема други симптоми, а ноќе понекогаш затнато носе, но не тече, само му пречи за спиење. Прскам физиолошки
    Сега има 4 запчиња и мислам дека намали со лигавењето, веројатно ќе има пауза до наредно запче, а со тоа намали и бљуцкањето

На NanaMia и nadenadia им се допаѓа ова.
  13. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Кога искочи првото запче?

14. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Пред 5мес да наполни двата долни кеца излегоа, а после 2 недели и горните два

На nadenadia му/ѝ се допаѓа ова.
  15. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас пак обратно дури беше помал и беше топло сама можев да го одмијам, ама сега дека ладно е а моиве немаат парно, вц е на втори спрат, а во собава уште коритце ми фали нема место кај да се помини од подлоги,релаксатори,хранилки па и не стои прета бега ми се лизга низ раце ми е страв да не ми акни некаде и неможам сама а ретко имам некој со мене па се снајдувам со туфери ама го боли не стои..
    Зедов џинџира и од сношти прскам па гледам се подобрува ќе го мијам и со чај од камилица..

16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    3.991
    Од лигичките е, исто и мојата беше така, 3 ипол месеци беше кога крчеше, кашлаше, а мрсули немаше ниту на гради имаше нешто, чисто се, супер, кај 3 педијатри различни ја носев да ја прегледаат и тогаш мнооогу се лигавеше и она и мислев ќе излезе забче, ама ништо, еве 8 месеци е и уште немаме забче, а крчењето помина за 3-4 недели, само по себе, колку ли спреј прскав, морска вода, физиолошки ставав и ништо, ми здосади еден ден фрлив се и така за 2-3 дена откако престанав ништо да не и ставам си помина преку ноќ.

17. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Исто сме и ние за една недела 4месеци мн се лигави, носето му се затнува и повремено подкашлува бевме кај два педијатри океј е ми викат а бебето вчера и онака омалаксано ми беше, а немаше тт..

18. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    @Kallias2 @kjofti4 Бевме на контрола вчера, месечна, рече докторката дека комбинација од лиги и промена на времето е, нема потреба од ништо повеќе од чистење носе. Мада, мислам дека е и поднастинато, пошто окцињата му солзат, си го знам детето.
    Користам аква марис спреј за чистење, топла купка, прееска околу 20мин го бањав, инхалации само со физиолошки и на подигната перница (до сега без спиеше). И еве се намалува крчењето

На WonderGuurl, kjofti4 и Kallias2 им се допаѓа ова.
  19. Kakao2

Kakao2 Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2020
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    31
    Мамички педијатарот ни препиша vigantol 20.000 ie/ml colecalciferol D vitamin капки по 1 дневно. Дали мислите дека е ова превише, со оглед на тоа дека препораките се до 400ie дневно. Искуства иима ли некој со толкава количина на д витамин? Кај бебе има ли контрареакции?

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Една капка Вигантол е 500 IU.

На Butterfly1107 и Kakao2 им се допаѓа ова.