Фала Ви многу, заспа синоќа, стана сабајле ептен рано, само што не сака да јаде, друго се е ок. Се надевам дека и така ќе остане.
Со слична мака сум и јас .. бев една од првите трудници кои заболи од ковид и поради недоволно информации како ке влијае ковид на трудници ме хоспитализираа .. бев 33 недели бремена и ми направија ренген . Јас како млада мајка и прва бременост не знаев дека ренгенот е строго забранет во бременот . Фала му на бога родив здраво бебе , но до ден денес се окривувам што не сум го заштитила моето малечко . Секој ден се молам да расте без никаков проблем , да не развие некоја болест и сл. Добив анксиозност , депресија и цело време само на тоа мислам не ми е јасно каков медицински кадар имаме , на лесна клиничка слика без никакви компликации ми направија ренген...
Здраво Феминки, малата ми е 4 недели и од вчера заприметив дека левата страна на лицето и е нафрлана, а денес повеќе со плус црвенило. Дали некоја од Вас имала слично искуство? Инаку да напоменам се поти дури е на града па обавезно ставам пелена на раката и дури ја држам да ждригне. Немаме уште избрано матичен педијатар, а и искрено страв ми е сега да ја носам ради ситуацијата.. Дали да ја намачкам со Екодерм или само со павличева маст? Ве гушкаме
Исто и ќерка ми, 1 месец има. Нафрлана е исто како на сликава, на двете страни од образите и накај вратот и увото. Како што имам читано тоа е од што се чисти од хормоните од мајката и може да трае до 4-5ти месец ваквото нафрлање. Не е опасно. Веќе 2 дена е таква. Не сум прашала педијатар сеуште. Ја мијам со вода и ја мачкам со мајчино млеко.
Мене вакво ми дадоа за тоа ,со тоа што вака и се нафрла ,овој оној ми рече не е ништо ама после и испукаа и се направија рапави како лишаи и затоа ја однесов на педијатар. Не ми кажа од што е само ми рече мачкај од ова и ако не и помине за една недела дојдете пак ,и помина и не отидовме а сега лицето само со ова го мачкам
Нема потреба да се мачкате со ништо, тоа се бебешки акни како резултат на хормони твои од кои се чисти. Доволно е само со вода и ќе се повлечат сами. Доколку се направат рапавки,жолти како корупки можеш со јекодерм тогаш
Дали и се смирува од мајчиното млеко? Сега приметив дека црвенилото привремено се појавува и исчезнува, но брунките стојат Ти благодарам, за неколку дена ако не се повлече ќе земам и јас исто. Дали го има во сите аптеки и од прилика која цена е?
На челото имаше и поминаа, ама сега на образите прв пат се нафрла до толку. Со мајчино млеко ја мачкам и кога ќе се гребне на лицето, до наредниот ден поминува. Ќе видам како ќе е ситуација сега па ќе пишам.
За дали го има во сите аптеки не знам и очигледно цената е различна зошто јас го земав 510 а потоа ми дадоа флаер Поголемото доаѓа поефтино спрема мл. Ќе видиш како ќе ти одговара
Ништо не е бебешки акни се, син ми имаше исто ќе си се намалат сами од себе, јас сега му ставам мустела ама пак од време на време се појавуваа црвенко
Devojki pomos.. Koga se prelezuva sipanica?!? Bebo se isfla so crveni tocki po gradite,stomakot,grbot,celoto a po nozete i racete po retko veke 2ri den e taka. Imase tt od nekni 3dena 37,7-37,8 poveke ne krena, inace i kasla i prima terapija. Sto moze da bide, dali e mozno da e sipanica, iskustvo nekoe dali da mackam so nesto ili da cekam sami da pominat?
Колку е старо? Сипаница доктор треба да види дали е сипаница, не секој оток значи сипаница. Течности давај му повеќе. За било каков лек (на пр за температура), прашај лекар.
Zdravo Samer, se nadevam deka ova sto ke go pisham ke ti bide od golema pomosh, bidejki mene mislam deka zivot mi spasi. Vo nedelata i ponedelnikot nema do koj ne stignav, do nacalnicka na radiologija, do vrvni specijalisti ginekolozi i toa znaci ne zboruvam eden dvajca, tuku sigurno 7-8 ginekolozi. Ona sto mi go kazaa bese slednovo. 1. Aparati so tolku golema radijacija i zracenje ne se koristat Bog znae od koga, se razbira deka ako ti slikaat noga, raka beli drobovi, samo taa area ja opfaka, 2. Ima trudnici koi sto za zal moraat da odat na rentgen, se razbira deka nema da go rizikuvaat zivotot na deteto. 3 tocno e deka ako premnogu se zrachat trudnicite moze da bide opasno po zivotot na deteto, no site nie sme izlozeni na sekojdnevno zracenje,zarentgen bide opasen po zivotot na deteto, treba min. 50 pati da napravish rentgen. 4. Najopasen e rentgenot vo 8-9ta nedela. Edinstveno nesto sto ke ti kazam e da ne se sekirash, stom detenceto ti se rodilo zdravo zivo, nema sto da se sekirash. Pak ke kazam nema koj ne pobarav so koj ne razgovarav, a bidejki detenceto ti e veke rodeno vo Sistina kaj doktor Pavle Dimchev, najdobar specijalist za anomalii, ako nesto postoi, najmala shansa, toj moze da napravi ispituvanja i ke si znaesh se. Ova go pisuvam namerno za ne daj Boze nekoja devojka da bide vo takva situacija kako mene. Tolku stresni dva dena vo zivotot ne sum imala, cela ispukav so kapilarii okolu ochite od stres. A nekoi "ginekolozi" koi sto za da se ogradat od rizici najlesno im e da kazat odma abortus neka si gi piknat diplomite vo gz. I da treba ne daj Boze, ima pristap, a ne mene cela potresena, knishkata mi ja zimaat za da me zavedat za cistenje naredniot den.. Prva bremenost mi e, stres neviden,na nikoj ne go posakuvam. Pozdrav
Tecnosti ne saka ic da pie, edvaj po 5-6 lazicki voda ili caj, a vo posledno vreme i mlekce epten slabo pie. Inace e 6++.
Абе каков абортус. Јас бев трудна па го снимав првото дете. Го држев и мене ме зрачеше. Ме прашаа доиш или да не си трудна,јас не ни знаев. Се роди здраво право ништо не му е. Ниту лекар ми рече абортус.
Дали оди во градинка и дали сте биле скоро некаде на гости, со други деца дали си играло .. тогаш сомневај се на сипаница. Имаше случка другарка ја закачи најверојатно од аптека а бебето и беше 4-5мес и ја прележа добро помина со исто ниска температура. Сега твоево може да е алергија, може исип од темп
Розеола е, не е сипаница, вирусна инфекција која се карактеризира со тридневна температура (најчесто), и после тоа осип по телото, поретко на раце и нозе. Ако е како ситни црвени точки, тоа е. Ќе помине, не треба ништо да правиш, само форсирај течности и лесна храна, цицање најарно. И без паники, ќе помине.