Додека е уште мало пробај да го навикнеш на галама. И моево се будеше од секаков остар звук, па и нормално и јас би се разбудила. Пуштав џез, бели звуци или нешто слично без нагли и силни звуци и си спиеше. Како растат се повеќе ќе бидат осетливи и ќе бараат тишина, па јас сега го легнувам строго со бел звук, кај нас конкретно прочистувачот на воздух врши одлична работа. Има апликација Baby+ и таму имаш разни бели звуци и lullabies.
Јас одам по логика дека како што на нас не ни е убаво да се треска и лупа додека спиеме така и на нив. На почеток до 2 месеци заспиваше на бели звуци, працосмукалка, фен, сега веќе не. Искрено, ме нервира тоа и од постароте "не ја учи на тишина". Па како да спие детето мирно со гласен телевизор или трескање. Сум приметила дека не и смета гласно но со еден ист тоналитет, а кога ќе пуштиш тв и кога ќе почнат реклами или ако некој викне, нормално дека ќе се разбуди. Затоа кога спие гледаме да биде потивко, греота е да се буди од трескање. Тоа е мој начин, не мора да значи дека е правилен. Засега сме ок, си спие навечер и денски по неколку дремки.
Многу ли кашла? И син ми некогаш закашлува но повеќе ко да е засркнато ми изгледа да не е такво нешто
Не не е многу од време на време ама не е засркнато.. Настинат е и носето му фрче.. Прочитав нешто топло на градите да ставам ама незнам да не направам беља.. Жал ми е да го гледам така се зскашлува и се исплаше..
Однеси го да го преслушаат, да му слушнат градичките, ако е се чисто немаш простор за грижа,ќе ти кажат таму што да правиш.
Мајки денес правевме крвна слика за вакцина но мислам не е ок, се изначитав на интернет кои се референтните вредности за бебе негде се поразлични и сме во рамки на нормала негде де. 10 недели е мислите е во ред да се вакцинира со ваква крвна слика, и дали за 2 недели би се оправила за да можеме и рота да ставиме? Се пренервирав чекам од матичната одговор не ми крева пукнав од мака па да ве прашам за искуство
Не, јас со ваква не го носев, а и доктор нема да ти дозволи. Би требало и железо да пие. И тромбоцитите се покачени ама не би знаела да ти кажам за тоа.
За тромбоцитите не придаде значење имено ако го стискале прстето ми зимање крв се покачувале а јас за нив се испаничив но ќе видиме на следна крвна слика, а за хемоглобинот ни даде капки сидерал па да сме виделе за 1 недела може и ќе го примеле за вакцина иако се сомневам дека ќе се оправи за 1 недела. Оболев од нервоза што ќе закасниме за рота
А зашто матичната ја чекаш оди во Јане или кај што планираш таму има педијатар и он ќе види Јас во ремедика првиот пат испадна низок хемоглобин се сомневаа дека неубаво боцнале па втор пат боцкаа испадна ОК крвната слика. Докторката ја виде и даде вакцина. Ја би повторила уште еднаш во др лаб.
Зарем и тоа е можно од лошо боцнато, овде едвај го боцна цело јакниче крвови му беше? Матичнава ми рече една недела капки да давам па да повторам крвна слика ама штом тоа е можно ќе му поновам пак крвна слика во понеделник. Ова втор пат го боцнаа каде што го вакцинираше да го носам во јане или било каде?
Јас и за двете вакцини бев кај нашиот педијатар не ми даде да правам к.с. Исто и докторката кај вакцините тврдеше дека нема потреба, само преглед грло , слушалки. Не инсистирав , заради ситуацијата, но како што читам и во странство се избегнуваат крвни слики, па добро. И за големата никогаш не правев крвна слика пред вакцина не знам си мислам искусни се овие педијатрите сигурно знаат како треба.
Ја бев во ремедика кс и црп 600д платив за 10тина мин резултати оди таму ако ти е блиску и ја не знаев дека е можно така низок хемоглобин им дало и демек ај уште еднаш да го боцнеме и на вакцина ја видоа и ги вакцинираа на матичен од праќав да ижаше нешто че ме вратеа од идадија Јане не знам дали боцкаат...а кога ќе видиш негде не ни бараат кс
Колкаво ви е бебето? Позитивно е? Читав дека до 7 години децата немаат развиено некои рецептори на белите дробови, кај што се лепи корона вирусот, па кај нив не може да им се спушти на гради.