Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Пиши ми може ќе може да ти помогнам.

2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Дали може да се зголеми застојот (проширувањето) на пиелонот на бубрежето после неколку месеци или доколку го нема по раѓање, да се појави? Благодарам.

4. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Два дена ме плаши фонтанелата на бебушот. На моменти е пропадната дури и од профил се приметува. Млекото ми е малце во застој тргнав некако втор пат да добивам па застанав. Имаше имаше дури ми се здрвија градите и наеднаш спласна. Му давам преку ден да цица на два саата по колку сака а ноќе до 3 пати го будам да цица. Се доиме и галиме и до саат. До сега вода и чај не сум му дала. И пишав на докторката рече почесто да го дојам или чај. Пробав почесто да го нудам на града ама се заситува за 20мин па си игра со нејзе а кога ќе му здосади нечка. Знам дека е во прашање дехидрација ама ме плаши да не е можеби нешто друго поопасно. Вака до сега си е активно си игра гуга полни пелени нема темперарура. Ве молам за совет како да изреагирам. Да му дадам ли водичка/чај? Толку му се плашам на моменти што анксиозност ми се ствара.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. @rollercoaster@

@rollercoaster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    221
    Ako polni peleni ok si e. Stom mocka znaci pie. Ne se sekiraj. Ti malku stimulacii napraj si za mlekceto ako treba

На Tsukinory му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ако е на моменти, а не постојано е ок. Следи мокри пелени, каки ако нема доволно дури тогаш давај нешто додатно.

На Tsukinory му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Зошто мислиш дека е дехидрација?
    Еве и да е тоа, не мислам дека чај е решение.. Ти пиј чај за доилки, јади овесни снегулки, пиј повеќе вода, пумпај после подој - се тоа е во насока на зголемување на количина на млеко.
    НО, тоа што спласнале градите не значи дека немаш млеко - при воспоставена и нормална лактација градите и треба да се меки - тоа значи дека се изедначила побарувачката и производството.
    Дополнително, може да е во скок, па да протестира со цицање, но тоа е краток период. Во таков случај форсирај ноќни подои како што и правиш и тоа е тоа.

На Mila_Skopje, BeLLaDona23 и Tsukinory им се допаѓа ова.
  8. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Ако полни пелени не е дехидрирано. За фонтанелата најдобро да ве види ортопед, може ќе треба да зголемиш доза на вит. Д3. А за градите исто е нормално, се зголемуваат ептен додека се воспоставува лактација.

На Tsukinory и Осе им се допаѓа ова.
  9. Novemberlily2020

Novemberlily2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    36
    Како сте? Дали е пропадната кога лежи или само кога седи или е исправен? И јас бев забележала дека благо е вдлабната но нормална кога лежи. Така било во ред.

10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.543
    На малиот вчера при бришење на курето од главчето му протече малце крв. Му намачкав крема,денес гледам црвено е и кожичката испукана. Што да правам има некој вакво искуство?

11. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Јас имав такво искуство пред 4 год со синот. Исто како што опиша ти, капка крв на главчето од курето(кожичката не беше испукана),од памет се извадив и одма на педијатар. Испитавме урина и крв, кај нас се покажа дека било цистит. Јас би те советувала појди на педијатар. Не значи дека е истото што беше кај синот ама да си раат консултирај се со педијатар.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Само два пати беше пропадната ама доста значи го осеќав триаголникот на черепчето и на профил се познаваше. Било блага дехидрација. Со почесто доење се врати во нормала и не се повтори. Кај мене било до хотмоните намален млаз на млекото. Мислеќи дека се најадува за 20мин подој помалку пиел. Имав знаци за втор мензис добивање па прекина па сега ми изби алергија под гради. Ама тоа е кај мене поврзано со операција на жолчка што вадев па малце ми се изреметени хормоните. Среќа уште се храниме мајчино.

На thelittle17 и BeLLaDona23 им се допаѓа ова.
  13. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Mamicki aj help bebka dve dena mi e so tt do 38.6-38.7 bevme na lekar se go slusna cist e na gradina, nema grlo vospalwno, ne mu tece nos znaci se e vo red samo tt kreva dva dena i e periodicno omalaksan, a nekogas i e skros vesel iako tt moze da ima 38.5 i jade sega za sega normalno.. Sto moze da bide neznam.. Isto zapcina izvadivme dvata keca ednoto e celosno izlezeno, a drugoto malku od vcera...

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    А крвна слика да направите да не има некое вирусче? Пишуваа во друга тема дека крвна слика за болно дете после два дена се правело. Чисто превентивно можеби и од забите да е али крвна слика направи си

На Mila_Skopje, kjofti4 и Осе им се допаѓа ова.
  15. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Денес баш планирам да правам... Матичната ми вика нема потреба како демек за 3дена ќе помине само од себе ништо не мо даде.. А да прашам овие лепенки што се стават на местото од вакцината дали се океј да ставам на главче заборавив да ја прашам

16. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    Претпоставувам и матичната знае дека е вирус, а за вирус нема што да му даваш да го лечиш, освен ако цица па почесто на града, за тоа не те пратила крвна слика да правиш, обично после 5-7дена се подобрува ситуација. Имаше дискусија за кс во друга тема, ако му верувате на педијатарот , може нема потреба од кс. Барем сега во пандемија кога веќе сите се пазиме нема потреба да ги шетате по лаборатории на своја рака.

На kjofti4 и Осе им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    мислам дека температурата е подобро да се вади од ноџиња...чорапи со оцет лепенки пробај али од глава мислам не дури и кога се бања не се мие главче барем јас колку што знам

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    19.033
    Тие Антипереа...како им беше името?нели на самите нив има сликичка за бебе и возрасни дека се за на глава?прочитај ама мислам за тоа и ср наменети ние ги користиме за ноџиња поедноставно е од ациди борици со гази и тетри

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.473
    Може ли ова да е алергија на храна или од топло е?

Прикачени фајлови:

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    19.033
    Приметив дека окото малце му е вцрвенето(белката во окото е вцрвенета само на едната страна на ќошето од окото како да е пукнат капилар ) не знам дали си пикнал прст или од прљаво од некоја играчка што се допира.
    Не можам педијатаров да го добикам веројатно викендов вака ќе тера што советувате да чекам или да го носиме на преглед итно?
    За мене за такво црвенило не сум обрнувала внимание но не знам за бебе да не се напрај инфекција/проблем некој?