Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Без гајле. Тешкото поминало :)

На дежурен јасно ко ден веќе дека мора да препишат нешто :D Да се види дека работеле.

На Maja92@, Fatalnata, Sanemsi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Ништо страшно, ќе мине самото.. И ние бевме исто па среќа матичната ми кажа послем тт дека ќе му излезат па не испаничив ништо не ми препиша сами помина за 4-5денаш

На Sanemsi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    403
    Мајки здраво.
    Сакам да побарам совет.
    Бебето ми е 2 недели ама се уште му излегуваат дрљи од очињата. Ми дадоа тобрекс ама не помогнаа, му прскам млеко ама и тоа не делува баш. Ве молам дали имала некоја сличен проблем, што да правам дали да барам друг педијатар или ...?

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    @BabyT* @elcezelce @Snowflake92
    Пред малку ми пиша докторката дека и личело на претопленост. Не сакав да ја давам во недела вечер на вибер и оставив така, расоблечен е, луфтирам пред спиење, па ќе видиме. Фала ви за одговорите :*

На Snowflake92, 0ли, Thallia и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    742
    Ќерка ми имаше до месец и недела дена скоро, стававме капки и јас и капев мајчино млеко но залудно. На месец и пол некаде само застана.. Ќе се повлече не грижи се :hug:

На Sinolicka. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    39
    Не знам ова со прскањето млеко да не направи поголем проблем.И ние имавме проблем со едното окце кое траеше па неколку месеци 3-4.Правеше гуралки и солзеше,беше подзатворено.Правевме брис немаше ништо.Не беа сигурни дали е до солзниот канал или инфекција некоја.И покрај тоа ни дадоа терапија хлорамфеникол маст за навечер убаво да се намачка и навнатре и тобрекс капки,3 пати на ден.На крај помина.

На dromka и Sinolicka. им се допаѓа ова.
  7. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    302
    на мојот му излегуваа зелени дури до месец дена. чистете со физиолошки раствор на газа, така го чистеа во болница, така ни кажаа и за дома

8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Пишував многу пати тука, на мојата истобтака од раѓање уште од болница и солзеше само едното окце, со гурелки зеленки беше нон стоп. И го чистев и пак имаше к сентака. Почнав масажичка да и правам, посилно малку од горе од окцето па нафоле накај носето ќе правише горе доле масажа, ако е солзен канал ќе се отзатне така и ќе мине.
    И мене тогаш миврече педијатар тобрекс ама не земав, само масажичка и со физиолошки на стапче за уво ставав и и ги чистев гирелките.
    На 40 дена точно помина преку ноќ. Ама бев упорна, неколку пати дневно и правев масажа и се отзатна каналчето.

На Sinolicka., BeLLaDona23 и Fatalnata им се допаѓа ова.
  9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Качи синко температура 38.6, дадов далерон 4мл како што кажа педијатар ама пола го исплука, па ај дадов уште 1мл и тој го исплука и сеа немам поим колку уствари испи.
    За 4часа може пак да дадам нели?
    Инаку прими денес пнеумокок и шестовалентна

10. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Сеа поврати, значи го поврати и сорупот и сега...

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата вака од Бекутан масло се исфрла.
    Немаш ли чепче да му ставиш?
    Расоблечи го на пелена.
    Стави и сенф на стапалата тоа и помагаше на мојата.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    @Butterfly1107 јас би дала чепче ако не се симнува подолго време
    Како му е сега температурата? Мојот качи вториот ден од таа вакцина 38.3-4 и откако спушти, не качи пак. Се надевам и кај вас така ќе биде, но ноќва прати го цело време

Последна измена: 10 февруари 2021
    На Butterfly1107 и BeLLaDona23 им се допаѓа ова.
  13. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Мајки да ве прашам
    прими втора доза рота плус боцка во нога.. сега гледам газето му е црвено прв пат
    незнам од што може да е
    дали има врска вакцината?
    а за рота прва доза немаше ништо..
    сега за пелени купив памперс еве втор ден како ги користам,, а пред беше на кан бебе и бекутан..
    за неколку дена 4 месеци полни
    и исто приметив дека има по 1 жлезда на задната страна на главата на двете страни
    дали на вашите бебиња се појавиле такви?

14. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Јас сметам дека е од пелените од промена на пелени се јавува црвенило на газето... Од ротата најчесто се фаќам пролив, повраќање, грчеви тие се нус појави.. Мој совет послем промена на пелена газето одмивање со млака вода да не се рашири црвенилото од влажните.. И ако не помини земи си некоја купка за атопичен дерматит и ќе го одмиваш со неја по можнос маслена ќе му се смири и врати се на пелените кои си ги користела ако биле океј.. Памперс можеби не му одговара нека се смири некој период па пробај пак со памперс понатаму и оригинал павловичева мачкај..
    А за жлезда незнам моево има коса па немам приметено..

На mimi6 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    А со чепче да пробаш ако веќе ти го повраќа сирупот?

17. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Фала ви на сите што се грижите. Ми беше страв да му дадам чепче зашто секако колку толку испи од сирупот.
    Го избањавме без главата и се спушти на 38. Во текот на вечерта се спушташе и сега има 37.5.
    Си седи на боди по кратки да се разладува.
    Него не знам дали е од нервоза од што ли е, вчера така силно ме гризна, ми ја раскрвари брадавицата. Имаше и крв кај него во уста. Ајде се намачкав ланолин и го доев од другата ама продолжи да гризе па на крај го заспав со цуцла во уста.
    Сабајлево пак му дадов да цица, пак ме гризна. Не знам што ќе правам, ако продолжи вака ќе мора да се учи на адаптирано. Како би цицал иначе од две раскрвавени брадавици :sweat:

18. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Мајки, има ли некој искуство со операција коарктација или стеснување на аортата кај новороденче. Се надевам некој ќе пише.

19. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    2.270
    Мајки денеска дадовме крв излезе анемичен црп во ред. Ми рече д земам сируп Логофер и витамин Ц, и дека може утре д прими вакцина. Сега сме во 6ти месец од што доаѓа до анемија дали некој има искуство од Вас и некој совет?

20. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Малишан де со растечен нос и поткашлува од секрет, де му се затнува па неможи да диши и плачи..омалакса темп.нема Го носев на педијатар испитавме крв и ни даде цефалексин сируп..Ништо не ја разбирав докторката од што вриштеше малиов и излегов па маж остана и ништо не прашал зошто што како...
    Ова од сабајле пишано..
    Цело време сака да спие и омалаксан е не сака ни вода ни млеко едвај сируп му дадов од цефалексинот и сега мерам темп.38.5-8
    Смеам сируп парацетамол да давам со цефалексин заедно или не?
    И дали некоја знае да ми кажи за рез.од крвта

Прикачени фајлови: