Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Моето беше слично. Се си плачеше, имаше грчеви, му давав пробиотик и колипрев па беа минимални. Како расте помалку е плачлив. Ќе помине мало е уште кога ќе подпорасне ќе се залажува се поовеќе.

Sinolicka. likes this.
  2. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

А до кога приближно му траеја и кој пробиотик го користите, никако не можам да ја залажам, веќе почнав да мислам да не р проблемот во мене

3. 0ли

0ли Форумски идол

Од грчевите плаче. Ставај топло на меше, можеш тетра пелена со пегла да загрееш и да ставиш над облека или има да се купи полнети вреќички со коски, семки, трици и се загрева во микро.
    Капки разни има, читни во темата Грчеви кај бебињата, многу имаат пишувано. Ако доиш, исфрли храна што може да прави грчеви, да не јадеш нешто што повеќе мака му прави. Може и нежно да го масираш мешето.

4. Snowflake92

Тогаш користев ваја, по 4тиот месец сменив сега користам провен и двата се супер. Јас го сменив заради атопичен дерматит пробиотикот. П траеја доста хаха мене многу ми се чинеше ма адокја 4 месеци после втората доза рота пак имаше и се смири од тогаш наваму немал такви проблеми до толку. Некогаш се случува да се разбуди з апрднување ама не екако што беше толку немирно спиење претање плачки додека прдне и слично. Сега е скоро 7м.

dromka likes this.
  5. попкек

попкек Истакнат член

Па мало е сеуште, грчевите се процес низ кој мора да се помине, ќе си фати ред, само смирено.

Sinolicka. likes this.
  6. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Син ми е 9 ипол месеци. Качи тт 38.2. Му излегуваат запчиња, а денес два пати имаше и пролив. Педијатарот наш е во самоизолација, се јавивме и ни вика не се запчиња, да дадеме далерон 4мл. Дадов, не се симна после 1 саат. Пак се јавивме, ни рече настинка било утре да сме купеле амоксиклав и да му дадеме. Јас не би му дала амоксиклав така без да го прегледаат.. Ни рече со разреден алкохол да мачкаме, правевме и тоа. Ќе дежурам вечерва. Туку се мислам лепенка Антипиреа дали можам на чело да му залепам? И што друго можеме на таа возраст?

7. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Јас моите со млака вода брзо ги туширав тогаш и сега кога се поголеми, најмногу им помага при температура. Далерон никогаш не им симнал скроз, туку Блокмакс, е сега Блокмакс е ибупрофен кој не го препорачуваат со коронава.

Едит: и нозете во чорапчиња натопени со оцет, не верував но исто така делува

Fallen.Angel likes this.
  8. Fallen.Angel

Ти благодарам, исто е мислам и понстан сирупчето како блокмакс, ама докторот рече не препорачувал, можни биле грчеви во мозокот со ибупрофени.

Mikha4 likes this.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

До 38.5 не се дава ништо. 38.5 се смета за благо покачена, па ништо чудно и да е игрив и расположен.
    Освен ако е омалаксан и кенкав ти си го знаеш најдобро, тогаш можеш да дадеш сируп, парацетамол, дозиран правилно според возраста. Иначе по правило, сируп се дава ако крене над 38.5.
    До тогаш само туширање со ладна вода, за да се излади и освежи телото и да проба сам да се избори организмот.

eta, Mikha4 and Fallen.Angel like this.
  10. Fallen.Angel

Весел беше, но наеднаш омалакса. Постојано мерев, до 38.2 не дадов ништо, потоа се јавив на педијатарот и он тоа ми кажа. Заборавив да прашам за антипиреа лепенките дали смееме на чело да ги ставаме. Го туширав 2 пати, течности давам постојано, само пробиотикот никако не можам да го најдам, утре ќе купам, заради дијареата требало вика докторот.

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

А баш често и течно кака? Зашто имам читано дека при вадење заби имаат пролив и качуваат температура.

Fallen.Angel likes this.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Не се препорачува преку главата да се симнува температура. Лади го на телото, јас обично кај бутчињата му ставав нешто влажно, можеш и лепенките. Имам лошо искуство и со чорапчиња со оцет, повисока ми крена. Можно е и стомачен вирус да е. Вие како сте и да не сте имале контакт со позитивен на корона? Кај децата такви симптоми и короната дава, мојот беше со тт и дијареа.

Fallen.Angel likes this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Само да надополнам дека ако се ладни ноџињата значи ќе качува тт и во тој случај не се става оцет на чорапчиња.

14. Fallen.Angel

Вообичаено кака ретко и тврда столица. Од вчера има течна. Вчера еднаш имаше, денес два пати. И јас така знам дека кога вадат запчиња голтаат плунка повеќе и им се разводнува столицата, ама педијатарот вика не било така..

Јас првично се сомневав на запчиња, сега не знам. Не верувам во разболување од ладно и промаја. Мислам дека е некој вирус или некоја бактерија, така имам слушано од мајка ми дека преку проливот се чисти телото од бактерија.
    И јас помислив корона да не сме закачиле и јас малку дијареа имав, ама ништо друго не чувствувам. Мои блиски беа во контакт со заболени пред 1-2 недели ама не покажа никој ништо.

kristina.k likes this.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ако омалаксува давај сируп ама не порано од 4 часа. До тогаш со ладен туш ама без глава, течности, ако пие цеден портокал ако имаш воведено, вода нуди често.
    Антипиреа овде ги произведуваат и ви ги шиткаат таму, а овде по аптеки не знаат што е тоа. Немаш потреба да користиш такво нешто. За дијареата банана ама да не е презреана, двопек, кекс некој. Не се секирај ќе помине. Ако не сте имале контакт со корона позитивен, најверојатно е вироза. Обично трае до 3 дена. Не е страшно, во секој случај температурата е здрава состојба, телото се бори.
    Чорапи со оцет само на многу висока иначе може да имаш контра ефект.

Fallen.Angel likes this.
  16. anule88

anule88 Истакнат член

Здраво мајки бебе ми е два и пол месеци му се затна носе капнувам синомарин но ме интересираше имам усна пупица за носе стара 8год од поголемото ако ја зовријам дали можи да ја користам да исчистам носе или нова под итно да си купам ете вечерва поминваме некако.

17. Fallen.Angel

Дежурав цела ноќ. Пак му се покачи температурата накај 3 часот и пак дадов далерон. Утрово пак има малку, ама добар е. Весел. Јас сум напната оти сите дома креваат паника како којзнае што да било. Ама не е важно. Барем јас знам дека не е температурата од што бил измрзнат и што сум го носела вчера кај моите. Е сега дали да му давам амоксиклав не знам. Без да го прегледаат и без брис да му земат не знам дали е за антибиотик. Планирам да почекам и да видам дали ќе биде подобар.

18. Snowflake92

Крвна слика не можеш ли да направиш?

Fallen.Angel and Jana06 like this.
  19. Осе

Осе Популарен член

Добро тој педијатар нема ли замена ? Обично сите имаат ,си одиш кај замената доколку не е тој тука. И исто веќе ти рекле крвна слика.

Fallen.Angel likes this.
  20. Fallen.Angel

Епа ќе направам, друго не знам што.
    Па ние кога му се јавивме не кажа ништо. Рече во самоизолација бил не можел да го прегледа, ама ништо страшно настинат бил да сме дале амоксиклав, немало потреба нигде да одиме по болници корона имало многу.