Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. tanjatt

tanjatt Истакнат член

што помогнува за шлајмовите кај толку малечки

2. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Мајки бебчето ми има 2 месеци и 2 недели, рачињата му се нонстоп во уста, како да има нешто во неа пипкам не е уште набабрено место то ама нонстоп му течат лиги и е нервозно. Дали се забчиња или што може да е ?

3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Јас ја однесов кај матичниот кога заврши се, малку носот и беше затнат и поткашлуваше ама многу малку, ама додека отидовме помина. 3+++ беше тогаш. Јас на телефон се консултирав додека бевме позитивни и ме советувсше ако кашла многу и/или ако не спаѓа тт 3 дена тогаш да одам Козле. Не ми спомна инхалации.

dromka likes this.
  4. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Нормално е, тој период почнува оралната фаза, си ги открило рачињата и си ги става во уста. Сега ќе почне и предмети да фаќа и да ги носи во уста. Не значи тоа дека е гладно или дека ќе вади заби, тоа им е инстинкт се во уста да ставаат.

Ognena*, Sinolicka. and Bicka77 like this.
  5. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

20210405_080913.jpg Sega vidov bebe e 4 meseci i eden den...dali nekoj se soocil so vakvo nesto...

6. Pebeka

Pebeka Популарен член

Физиолошки раствор можеш да му прскаш во носе,за друго мора со педијатар да се консултираш,сепак е мало бебе.

dromka and tanjatt like this.
  7. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Исто прави и моето, 2 месеци и недела ипол е, се му се во уста и дури ги цица сласно :D:D

8. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Му ставив прееска во млекото Kids Vits капки против грчеви, на инсистирање на маж ми кој се меша во све, а не дека има детево нешто многу грчеви...Му ставив само 10 капки, за после тоа да прочитам во упатството дека капките не смеат да се користат после 30 дена од отварањето. Нашиве капки се отворени пред 2 ипол месеци и повремено стававме...
    Дали е нешто во опасност сега детево? Не знам што да правам...Капките содржат симетикон во маслиново масло и некои витамини...

9. Annath

Annath Форумски идол

Ништо нема да му биде од еднаш, не се секирај.

dromka and Vojdana like this.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Да не се гребнало со ноктите?

Juni1985 likes this.
  11. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Малиот денес падна.. Беше ставен во транспортното креветче и си играше. Се исправи и се преврте падна на ламинат и многу плачеше. Удрен е на челото има како рогче. Што да ставам за да го снема отокот? Ми рекоа леб и вино, маргарин, лажица сребрена или мраз. Се мислев дали лепенка Антипиреа да ставам да го лади... Ако знаете ве молам пишете.

12. Pebeka

Pebeka Популарен член

Lep I vino ,ke se namali otokot, jas mu staviv stegac za da go drzi,isto za celoto

Fallen.Angel likes this.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Маргарин ама одма ставај не чекај да мине врем, поминува модрицата 100 %

Fallen.Angel likes this.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Јас хепатромбин мачкам, ама не знам дали е за бебиња. Помага многу за модринки и го лади местото плус.

Fallen.Angel likes this.
  15. Fallen.Angel

Одма ништо не ставив, после 30-40 мин од ударот другарка ми кажа за тоа и ставив. Видно се намали отокот и се смири, ама виолетово е местото..

Kallias2 likes this.
  16. ni.na

ni.na Популарен член

Мајки малото ми качи Температура под пазуви 38.2 и кенксв беше го истуширав симна 37.5 и заспа ама омалаксан е некако. Над 38.5 под пазуви да давам суруп или чепче ако качи?

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Пробај со сируп прво, ако не бива чепче.Барем во аптека една што збореше кажуваше дека чепчето нагло ја симнува температурата.

dromka and ni.na like this.
  18. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Да, до 38.5 се толерира. Добро што си го избањала. Над 38.5 давај сируп или чепче. Брзо да помине(fingers)

ni.na likes this.
  19. Fallen.Angel

Јас кога качува температура а е вака доцна за да не дадам сируп под 38.5 си правам аларм на секој саат и му мерам. Докторот ме советуваше дека и на 37.5 се дава сируп, но не давав, си правев аларм на секој час и мерев. Ако е покачена над 38.5 сируп, ако не го мачкав со expulmo или му ставав ладни облоги.
    Едит: За ова не праша, ама јас да си кажам. Нашиот доктор советуваше и алкохол 70% разреден со вода да мачкаме. И стари имам слушано со ракија симнувале тт. Тука на форумот кога пишав поделени беа мислењата за тоа со алкохолот. Еднаш го намачкавме, и потоа не. Му се исуши кожата, а и не е убаво да вдишува бебе алкохол. Барем според мене. Јас се сеќавам мајка ми користеше ациди борици за мене и брат ми, на памучна крпа ставаше и таа крпа на чело ни ја ставаше. Антипиреа лепенки сум лепела на боцнато место од вакцина, а на чело не знам дали смее и колку е препорачливо.

Last edited: Apr 6, 2021
    ni.na likes this.
  20. ni.na

ni.na Популарен член

И мене докторкатс ми рече пошто е ноќно време и на 38.2 да дадам сируп, он спушти ама еве ми качи во спиење 38.5 и дадов сируп, само чудно ми е главчето му се олади а претходно ептен топол беше јас мислев паднала. Инаку џабе аларм во раце ми спие а го спуштам плаче... Долга ноќ е пред нас:(

Филотеа and Fallen.Angel like this.