Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Мајка не се секирај чим се чисти гради настинато е.Не се плаши ќе помине за една недела.Нормално е и да не јаде и да несака да пие.Не се дехидрира лесно ако не повраќа чесро и обилно или нема пролив, не е страшно.А што поврнало од шлајмчето нема да дехидрира. Може сега не сака да јаде ама попосле ќе сака.Моето и здрава е била па е одбивала некогаш цицање.Може забчиња го мачат.Надгледувај го ако смени звук кашлицата, ако губи воздух по итно на итна може пак не дај боже да му спушти на гради. Обично они полесно минат од нас мајките.Ние многу се секираме како им е , а тие ете се весели.Нема друг лек освен капки и инхалации ама треба времњ да помине.
    Гушки и ќе помине вирусче е :hug:

Milaаа991 and sweet.november like this.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Дали одбива да цица? Тоа е многу битен симптом. Дете од 6 месеци кога кашла и тоа се влошува неможеш да седиш и да следиш неколку дена,мораш повторно да го вратиш на педијатар. Сепак педијатарот не го видел во ваква состојба, тоа отпосле повеќе кашлало. Симптомите кои ги опиша личат на вирусна инфекција и се е добро направено од страна на докторот. Само да те советувам дека постои и вирусен бронхит и кај дечиња многу брзо се случува. Еден ден кашлаат а следниот веќе спуштаат на гради. Моја препорака- почесто да биде слушано детенцето од педијатар, за да се спречи нова состојба. Сепак е многу мало.

3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Истото сакав да го напишам како @Alishan30 ама не сакав да ме сфати некој дека преувеличувам и ширам паника. Бебето мое покрај антибиотик спушти за еден и пол ден. Комбинирано вирусно со бактериска инфекција. Кај мали бебиња многу брзо прогресира и многу е важно да се реагира на време. Кај три докторки бевме и сите ме прашуваа дали има апетит, тоа им беше важно.

4. sweet.november

sweet.november Популарен член

Уште од два месеци се одби од града и на мои упорни обиди да го вратам да цица не успеав за жал. Од тогаш се храниме исклучиво со измолзено мајчино млеко, Ад не пие а и кога сум му понудила не сака воопшто. Е сега денеска воопшто не сака да пие и од шише млеко, претпоставувам од кашлањето му е надразнето и грлцето. Ти благодарам за советот, и покрај ужасново време ќе го однесам пак да го преслушаат.

Sexybaby86 and Alishan30 like this.
  5. fana

fana Форумски идол

Убаво ти пишала Алишан. Моето спушти на плуќа за помалку од 24 ч. Нека го следат почесто. Со лесно :hug:

sweet.november and Alishan30 like this.
  6. Abc07

Abc07 Истакнат член

Sledi samo kako ke e situacijata i nie go pominavme istoto i uste ne e skros upraven koga ke mu pusti noseto ke si go pie mlekceto.

sweet.november likes this.
  7. didisi

didisi Популарен член

Каде има дежурен педијатар? Букурешт? Каде да одиме :sweat:

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мислам сеа и на бит пазар и во Ченто направија да има. Што е работата?

didisi likes this.
  9. didisi

didisi Популарен член

Се јавив во ѓорче има ќе одиме таму...чудно некако суво кашла и слабо јаде

10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

@sweet.november мајка како е малото бевте ли пак на др?

11. Pcelka1315

Pcelka1315 Популарен член

И Јане Сандански има дежурен педијатар.

didisi likes this.
  12. sweet.november

sweet.november Популарен член

Да, бевме вчера, ти благодарам што не мислиш :hug: Го преслуша пак на гради и е чист, нема спуштено. Вчера беше ужас, не сакаше воопшто да пие ни млеко ни вода, црвен цел, мрсулав.. :whew: Денес е малку подобар, не кашла толку и по малку му се враќа апетитот, се надевам ќе сме се подобри. Ти благодарам многу и тебе и на сите кои ме советуваа вчера, во таков хаос бев што немав време ни фала да пишам. Секогаш го велам ова, и пак ќе кажам, за една мајка нема полошо нешто детето кога и е болно:( Господ на сите дечиња здравје само да им дава:l:

13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Другпат кога ќе кашла, носи ја во Козле. Таму секогаш има дежурен.

mariz, didisi and mira.mira like this.
  14. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Kacivme temp dva dena I napravivme.krvna slika, mirna e, samp crpto 15,7 I limfociti kaceni.. ni prepisaa antibiotik.. temp padna ama nie dobivme prolivce I apetitot ni go snema.. ni prepisaa augmentin .. isto taka pieme I linex junior... sega stvarnk neznam sto da pravam..edno lecime dr se rasturuva. Inaky sme 10+.. pomos

15. fana

fana Форумски идол

Нормално е болно бебе да не јаде бидејќи ни возрасен болен не јаде нели? :)
    Проливот е можно да е од антибиотикот заради промена на цревната флора ама тоа ќе се среди бидејќи пиете пробиотик. Пробиотикот давај го 3 часа пред или по антибиотикот. Исто така давај и електролит (како прашоче е се раствора во вода или чајче) нека пие едно пакетче дневно но да го пие цел ден, а не наеднаш.

Alishan30, gjoker4e and NarCis@ like this.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Веројатно не сте ни имале бактериска инфекција туку температурата била од вирусот, а следствено на тоа и проливот. Колку што слушам од околинава владее таков вирус.
    Плус крвната слика: мирни леукоцити, а покачени лимфоцити се знак на вирусна инфекција, ако антибиотикот е даден само врз основа на овие резултати навистина немало потреба.

Milaаа991 and NarCis@ like this.
  17. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Девојки четвртокот бевме на здраво бебе и малата прими вакцина ДТП. Петокот вечерта јас почнав да кивам и да ми течи нос.Иако носев маска и луфтирав вчера почна и бебе по малку да кива. Не знам дали е паметно во ова време на вируси да ја носам на доктот. Ете појдовме на здраво а се вративме болни бебе и мајка. Нема температура и си јади и е весела.А и денес мене ми е мн подобро што значи не е некој опасен вирус ако воопшто беше и вирус.

18. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

не верувам дека му е нешто ако кивнало штом нема реакција како температура или да е омалаксано или плачливо значи не би требало да му е нешто. Давај му по едно лачиче на ден сокче од лимон. Природен вит. Ц

Alishan30 and Milaаа991 like this.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Ако нема тт не ја носи, може само малку поднастинало. Ако цица, нека си цица само, ке помине. Ако има мрсулчиња обавезно вади и ги. Ако дигне и тт, тогаш однеси ја.

20. fana

fana Форумски идол

Неее ако си е ок и весела нема потреба да ја носиш. Може малку и застудело, ама не е страшно :)

Milaаа991 likes this.