1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.319
    Допаѓања:
    37.256
    Не си требала да капнеш млеко бидејќи ако станува збор за бактерија ќе направиш полошо.
    Требало само да го измиеш со газа и превриена вода.
    Кај моето еднаш беше црвено само од едното око од промаја.
    Ако бебето е весело и се е нормално не мораш на доктор, ако окото е само малку црвено. Ако не помине за ден два или се влоши состојбата јави се на педијатарот. И само опуштено.

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Па негде имав прочитано млеко, и без да размислам капнав. Се надевам дека нема да се комплицира :sweat: Испаничивме двајцата со мм, и тоа е.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Не сум била кај неа, ќе одиме утре ( веќе е денес), и ги пратив резултатите по вибер и ми пиша дека е малку анемичен и треба да пие сируп и толку.
    @SaNJaAaaAaa на вас што ви дадоа да пиете?
    Консултирав 3 педијатри, рекоа дека може да прими вакцина со ваква кс, секако пред да ја примиме ќе го прегледа доктор и ќе ги види резултатите. Многу се исплашив кога видов дека сите вредности се без врска, кое над, кое под граница. Докторите не умеат да дадат објаснување и да те смират, барав на интернет, еден куп дијагнози излегоа, која од која полоша.
    Ви благодарам и на двете за одговорот.

4. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    707
    Допаѓања:
    914
    Кај сите бебиња кои се на цицање а се јавува т.н.анемија,а тоа е уствари регенерирање на крвните зрнца. Се исфрлаат старите а се создаваат новите. Така да штом доктор ви вика дека може да примите тогаш уживајте и вакцинирајте си ги редовно децата.

5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.619
    Допаѓања:
    140.468
    Ќерка ми беше на ексклузивно доење 6 м, и цицање до 21 месец, под 12 немала хгб. Мислам дека кај хгб повеќе влијае слабокрвноста кај мајката за време на бременост. На пораѓај отидов со 13хгб, ме пуштија со 9.

Може преку млеко да влијае да се подобри хгб кај бебе?

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    7.049
    Може преку млекото да се подобри, треба мајката да ја смени исхраната.
    И моето беше на ексклузивно доење и преку мојот начин на исхрана му беше цело време добар хемоглобинот. Плус сега кога почна да јаде му е на горна граница.

7. Искра 90Ј

Искра 90Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    168
    Бебе е 7 месеци кенкалче,невидено малце ми личеше топол измерив температура 38 со 2. Уште кенка, му дадов парацетамолче. Да нр владеат некои вируси? Нешто знаете?

8. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    707
    Допаѓања:
    914
    Скроз исто сме и ние. Ја однесов на доктор и рече заби и црвено грло. Даде далерон и цефалексин и био гаја пробиотик

9. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Провери да не се набабрени непцата, на таа возраст веќе првите запчиња излегуваат.
    (Мојата не качи Т кога ги извади.)
    Ако не, носи на педијатар да не има црвено грлце.
    Променливо е времево многу, не е чудо да е настинка некоја.

10. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    I moeto prviot mesec ipol kaci 1.500 gr i hemoglobinot mu bese malku niziok i pedijatarot nas rece toa e zatoa sto prebrzo raste.Ne mu dade nikakva terapija tuku mi rece jas da jadam jajce, meso, spanak, med so seme od kopriva, sok od sumsko ovosje i preku mleko ke se sredi i na navistina bese taka.

На kikin и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  11. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    3.742
    Папочна кила, како што ми пишавте тука. Купивме појас ама искрено нема подобрување :(

12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.151
    Операција не спомнаа?
    Колкаво е бебчето?

13. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    I moeto imase na dva mesecna vozrast i samo so lepenkite od pampersot stegav ubavo po preropaka od pedijatar i se povlece inaku i nas ni rece ako ne pojas, pocekajte mozebi treba da pomine vreme da se povlece

14. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    3.742
    Ne spomnaa operacija mi rekoa dq ne go gledam isto kako da ne postoi deka ke se povlece. Ama za sega nema rezultati. Inace rodena e na 1vi fevruari, znaci dva meseci i 12 dena.

@pepapa za kolku vreme se povlece??

Izvinete za latinica od.mob sum

15. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Не се секирај, доколку не е голема до 6-7 месец носете го појасот, тогаш ке почне да се исправува и ќе ги зајакнува стомачните мускули и ќе се повлече.

16. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Imas li provereno hranlivost na mlekoto ispitaj i toa da ne e

17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Каде се проверува тоа?
    Доколку не е хранливо млекото претпоставувам дека не би качувало бебето на тежина, а тој одлично напредува, по 1.200 кг.
    Пребарав се на интернет демек вредностите за бебиња биле пониски од оние за возрасни, па доколку е така, долна граница за хгб е 95, а кај него е 106, па би излегло дека е во рамките на нормала. Се консултирав со 3 педијатри, едната ми кажа да пие сируп, другата да пие капки сидерал, третата дека нема потреба ништо да се дава до 6 мес, ако тогаш му се намалени се дава сируп/капки и се средува со исхрана.
    Засега ме советуваше да ја збогатам својата исхрана со овошје, зеленчук, месо, јајца, аронија.... Три докторки, различни мислења, не знаеш како да постапиш, што е правилно. Од искуства по форуми, најчесто пишува дека не треба да се дава ништо до 6 мес.
    Најверојатно ќе пробам да ја средам мојата исхрана, која реално последниве 3 недели не ми беше на завидно ниво.

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Nema hranlivo, nehranlivo mleko. Ili imas ili nemas. Toa so hranlivost mozes samo od postari licnosti da slusnes i da se izlazes.

На Nine25, pianogirl, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Za ne poln mesec se povlece

20. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    @hello-kitty.90

Така е, ако преку твојата исхрана не внесуваш доволно хранливи материи потребни за бебето, се трошат твоите резерви. Што значи бебето не би имало недостаток на нешто, туку ти. Јас вака знам.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.