Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Сврти го обратно да спие, кај што му е сега главата да му бидат нозете. Ова ако ти е споено неговото креветче со вашето. Кај нас функционира. Дури и го ставам наизменично како ми одговара после секое будење навечер. Уште му е едната страна посплескана ама многу има подобрување откако вака спие во текот на 3от месец.

На dromka и no name5 им се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    На ортопед тррба да го однесеш и да процени.

3. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Здраво мајки.Ќерка ми е година ипол,пред две недели кога се искака во памперсот имаше крв.Направивме крвна слика,носевме измет на микробиологија се во ред.После една недела пак се појави крв.Матичната рече дека најверојатно е алергична на млечни протеини да и го прекинам млекото.Инаку пиеше Хип 3.Неколку дена успеавме без млеко и се беше во ред.Вчера пред спење ми бараше млеко и дадов кравјо но разредено.Денеска пак се појави малку крв.Инаку добро напредува нема болки во стомак,редовно кака.Сега и зедов Алпско без лактоза па да видиме.Има ли некоја мајка искуство со алергија на млечни протеини?

4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Искуство немам , ама лактозата не е протеин тоа шеќер. Ако е алергична на протеини нема да ти смени. Дали е со или без лактоза.

На Only1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Сепак прво треба да проверам на што е точно алергична, или воопшто да не и давам млечни производи.:wasntme:

6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Најдобро алерготест може да ви покаже.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  7. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100

какви вежби правеш, ако може да ми кажеш

8. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    И мене ме интересира и ние го имаме истиот проблем

9. попкек

попкек Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2021
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    242
    Додека
    Ај утре ќе ти сликнам како му ја правам, не можам да ти доловам вака со пишување.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    808
    Ме чуди муабетов со Омегава. Паралелно одам на два педијатри - матичен и приватен и ниеден ми немаше спомнато за омегава додека изрично јас не прашав. Кога прашав ми ставот на двајцата дека е многу рано и дека после 3 месеци се дава омегата. Пробав да ги земам на своја рака, не сакаа да ми ги дадат во аптека пошто било рано (во аптекава работи роднина), и сега наеднаш читам дека морало... :?: среќа шо прочитав дека и во другиве држави не даваат, иначе ќе ми беше шубе. :D

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не ни пишав дека мора пред 3 месеци.
    Ај еве уште еднаш.
    @thelittle17 Има мало бебе (помало од 3 месеци) и нејзиното бебе примаше Омега. Поради повраќање, прекинала да му дава и и' препорачав да си се консултира со доктор за прекинувањето. Штом дава, некој и' рекол и најдобро е со тој некој да се консултира.
    Потоа муабетот со другата мајка беше зошто не давала Омега пред 1 година, а после почнала. Повеќе ми беше дали таму не препорачуваат бидејќи е штетно да примаат пред 1 година, а овде ни велат нека примаат.
    Ете пишаа и други дека до 3 месеци нема потреба, и мене во Ремедика ми рекоа од 12-та недела дека треба и никој не ми рече дека воопшто не морам да давам. И ортопед и педијатри на секој преглед ме прашуваат дали прима.

Толку за ова, ми здосади омегава :wasntme:

Последна измена: 17 април 2021
    На Bicka77, thelittle17 и ...Arthemisia... им се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Според бројни студии имаат дојдено до заклучок дека омегата пред 1 година да направи детето немало никакво дејствие т.е. џабе го пијат. Некогаш и самите доктори со одредени работи прават маркетинг на фармацевските куќи иако се работи за бебиња.

На dromka, Kallias2, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    19.037
    Од кај сега ова? Барам на нет вакво нешто нема. Ако најдеш сподели по тоа што читам се дава и нема age limit омегата. Уште во бременост се дава...

На 0ли и Brpbrp им се допаѓа ова.
  14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    8.840
    Ова ме замисли :^) Ни педијатар ни ортопед не ми кажале дека треба поголема доза, ќерка ми е 5 месеци, првите 3 пиеше Д3+К1 бејбитол, сега ги пие тие со омега. 400ИЕ има во нив, но никој не ми кажал да зголемам доза. Баш ќе прашам на следна контрола.
    Како му даваш, дополнително вит Д капки даваш заедно со бејбитол, или..?

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    На 5 месеци му давав од прилика 1400ие. Сега му давам Вигантол (од Србија го купуваме) 5 капки (2500ие ни покачи) има 11 месеци и некаде 10кг, не е мерен два месеци.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.672
    Леле стварно со омегава, забега темава.:rofl:
    Оли беше добронамерна, јас не сфаќам одма така. На педијатар ми рекоа дека сега мора да си се врати и да си прима омега дека добра била за мозокот, а дека е малџе повеќе напреднат ни кажа една капсула Д3 и К1, и една капсула Д3 со омега, на Бејбитол, според колажата ни дозираше педијатарот, па после три месеци К1 нели нема да прима, па ќе видимр како ќе ги прима Д3.
    Фала ви на сите за советите, иако повраќа бебко мој, морам да си давам омега и да се координираме некако, за да не ја поврати.:D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  17. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    6.566
    Како може да се советувате за вакви високи дози на вит Д на форум? Сите деца се различни и во зависност од тоа колку напредуваат и како им се оформени колкчињата на ехо и дали и колку прсти е отворена фонтанелата во однос на возраста се одредува дозата на вит Д. Тоа е работа на ортопедот. Педијатарот препорачува доза од 400ие, а се понатаму мора со ортопед. Знаете колкави штети може да се направат со хипервитаминоза? И знаете дека Германците ни се чудат зошто волку препарати даваме на бебиња. Во Германија не даваат вит Д како суплемент а нема ниту сонце многу многу. Пред да се даде прво се испитува. И не само за деца и возрасниве забегаа со короната и примањето на високи дози на вит Д.

На Alishan30, eli25, Kallias2 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Овде споделуваме искуства, не препишуваме рецепти.
    Секако дека ортопед препорачува доза, јас не му ја одредив сама на моето бебе на пример.
    Еве можеш да прочиташ за Грција дека е направено истражување кај мали деца и тинејџери дека и покрај почестото изложување на сонце, голем процент од нив имале дефицит. Докторите таму по ново почнале да препорачуваат Д витамин и покрај тоа што живеат во земја како Грција. За Германија не знам како е ама според ова би требало и таму да примаат.
    Што е повисока доза? За кого како. До 2000ие може да се даваат кај бебе до 5 години зашто е докажано дека не прави никаква штета. А што може да направи дефицитот?
    Затоа се оди кај ортопед и се утврдува, а ние на форум може колку сакаме да пишуваме 'малку е, многу е'.

Чисто како информација плус, со високи дози на Д витамин се лечат или барем се одржуваат 'нормални' многу хронични болести. Секаде пишува и сите доктори објаснуваат дека Д витаминот е витамин ама се 'однесува' како хормон. Според мене, не е за занемарување.

Да го додадам и ова: затварањето на фонтанелата нема никаква врска со дозата Д витамин според ортопед.

На dromka, SkarletOHara, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    И како ќе знаеш колку витамин д3 и омега се апсорбирало ако ти ги повраќа? Дали и го постави прашањето на докторката?

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    19.037
    Може те прашале не следам цела дискусија, проба да смениш да земеш некои други да не бидат бејби тол?
    Чисто видов во ДМ исто имаат вакви витамини, омегата на бејби тол многу лошо ми мириса. И дали даваш на средина на доење? Нека почне да цица, дај витамини одна на старт и продолжи.
    Јас вака правев( само со ад е малиот) некогаш бљуцкаше некогаш не... до 6ти месец ќе бљуцкаат како и да е после тоа се средува