Мајки што давате на бебенце од 6м за кашлица сува значи носе не е затнато температура нема а кашла бевме на преглед рече нема ништо ни на гради ни на грло а оно си кашла
Следи го да не почне да повраќа ако почнеодете на докотр, погледни ги зениците дали се еднаква големина. Не би требало ништо да му е ако е весел и нормален ама следи за секој случај.
Денес падна во парк и на рачето му стојат две ситни црнки,претпоставувам камчиња. Дали сами ќе паднат или треба да ги извадиме (како)? Му ставив малку хидроген.
мојата е така од декември навака, сите можни испитувања направени, исклучено алергии, пнеумослсјд чист, снимка на бели дробови, крв...се се се чисто а сирото дете се уби од кашлање. Кај нас демек е пост ковид и можело да трае и една година.
Денес треба да примиме трета доза рота вакцина, направивме кс но матичната е болна а заменичката не сака да не прими. Гледам има нешто покачено, дали има простор за паника?
Од моето скромно искуство со ваква кс можеш слободно да вакцинираш, во диспанзерот ќе ти потврдат и секако ќе го прегледаат бебето. Не знам на колкава возраст сте ама ова се основните параметри кои треба да бидат задоволени. Спојлер: Параметри Првото е хемоглобин, второто хематокрит и третото еитроцити. Ова е за возраст околу 9м.
Колку се високи? И кај нас беа над граница околу 430 мислам, педијатар ми објасни дека тр до 1година можело да се движат до 800 и е нормално.
Дали мирисот на каката на бебето треба да биде киселкаст? Некако ми мириса на кисело, а иначе си е бојата иста, златно жолтеникава.
Кај нас и 500 и нешто биле матичната ми рече не е страшно пошто од прсте им зимаат крв ако ги стискаат давало таква слика
Здраво,бебето ми е 6+ месеци,правевме крвна слика и хемоглобинот му е 92 и матичниот ни даде сируп легофер (но го одбива,плачи,го плука,со сила го давам)дали давате и витамин ц со сирупот, и пиши 2 часа пред и по сирупот да нема млечен оброк но ние сне на доење и по малку кашички ,искуство со сирупот и како на друг начин да го зголемиме хемоглобинот?
Давам витамин ц. И мојата едвај го голта, го плука ама јас ѝ го враќам со лажичката. 1 час пред оброк го давам 2 пати на ден.
Многу тешко го прифаќа леле катастрофа значи♂️ Колку време го користите вие,има ли ефект,колку месеци сте,друго нешто даваш ли,ти препорачаа ли?
3 и пол месеци е и го пие 1 месец скоро. Уште не сме провериле к.с. ама докторката ми кажа дека може и 2 шишиња да испие. Хемоглобинот ѝ беше 94 мислам
Прво, нормално е да е анемично во тој период, тоа е физиолошка анемија, се јавува кај повеќето, ако не и кај сите бебиња. Секако веќе го дохрануваш со цврста храна, со тек на време хемоглобинот ќе се покачи како што ќе внесуваш месо, јајца, зеленчук... Совет за пиење на сирупот немам, најчесто во чашка за ракија сум ставала сируп и со живели се лажеше. Евентуално со шприц од страна да му го ставаш во уста. Витамин Ц обавезно и на растојание од млеко и млечни производи.