Здраво ми треба мислење или утеха незнам веќе.. само нешто негативно мислам. На кратко ке напишам додека бев бремена ме тестираа позитивна на тохоплазма(мн опасна ако ја имате во текот на бременоста по плодот) ми рекоа да го абортирам бебето меѓутоа го повторив тој ист тест 2 пати и испадна негативен дека немАм никаква инфекција. Беебто се роди жуво и здраво пред 30 дена, меѓутоа читам на нет дека тАа тохоплазма се раѓале бебињата навидум здрави без симптоми с димотоми развивале после неколку месеци. Ми е страв бебебо да не има некој проблем понатаму а вака го глефас дека е здраво .. несакам да фо носам по испитувања толку мало ама незнам што мислите вие?
Исто е и мојата, крвна слика добра со благо покачување . Корона има прележано моето со благо покачена температура.
Можно е да го имаат истиот вирус како што кажуваш. Дадов блокмакс во 15h, пред пола саат беше 37.4, еве сега пак качува моментално е 38. Паника ме фаќа дека веќе не знам што да правам, го масирав, чорапи ставам, уште да пробам да го истуширам ама пак некако ова ми е многу брзо качување. Нема штета на 4 саати да давам сируп? Блокмакс 3 пати во 24 саати смеам така? Колку дена сте вака? Те нападнав со прашања.
Да јас така давав вчера на 4ч, а не издржуваше ни толку па мораше да ја разладувам да добијам на време. Комбинирав еднаш Неофен наредни 4ч, Еферглан сируп или чепче Парацетамол ( и ништо не и ја симна) Еве денеска крева висока температура (39+)со треска ама на 6ч. На Неофен пишува 4 пати во ден дека смее (нема ли упатство?) Ова и е трет ден, има напредок почна да јаде и колку толку да си игра ама спие како новороденче по 5 пати на ден на рати и во секунда заспива.
Бебче 11м, температура од средата, креваше до 39,3 4. Крвната слика и брисеви правени во четврток. Од вчера вечерта нема температура, почнаа жолто зеленикави мрсули и навечер во спиење се закашлува. Комбинација со горни кецови и двојки пробивање, екстра кенкава и ништо не сака да јаде. Среќа што цице не одбива. И пишав на матичната, некој искуство? мислите дека е за сирупче или капки..
Има бактерија во нос која што се лечи со некој од понудените антибиотици. За носето плус може ќе ви даде оперил п или обични капки со солен раствор, аквамарис,синомарин и сл. Ставај ја да спие на перница за да не се закашлува
Матичната ни одговори бактеријата ја нема во грлото, а носната бактерија ја имале сите деца. Температурата била од вирусна инфекција. Мада пошто знам и по синот вакви мрсули не се нормални, ја однесовме на дежурен. На плуќа е чисто, ни препиша Амоксицилин како за прв пат што пиеме антибиотик. За носето имаме спрејче од оригано ни рекоа може со тоа наизменично и солен раствор ако треба. Под душечето имам ставено перница и целото ми е така издигнато, зашто уште од пред тоа се давеше со секрет што и се слеваше.
Мојот ја имаше бактеријава во декември но брисот го направивме и веќе ги снема симптомите(течење на нос). Кога го пративме резултатотна докторката дека има бактерија ,рече штом нема симптоми не треба терапија, и не пиеше ништо. Се врати бактеријата со симптоми во февруари, со повисока тт ,кашлица,спуштено на плуќа. Тогаш пиеше антибиотик Аугментин (исто прв пат пиеше антб) На детска клиника ми рекоа дека требало да види матичната колкава била концентрацијата на бактеријата, па тогаш да процени дали треба антибиотик првиот пат,без оглед дали има или нема симптоми. Влечете мрсули после спрејовите,да олесните дишење.
Јас имав токсо ама пред да останам трудна. Ја лечев 2 години и останав трудна со Игг 250 и Игм 0.5. Пред да правиш било какви испитувања на бебето би ти препорачала ти да провериш пак игг и игм колку ти се и дали воопшто ги имаш.
А знаеш ли каде се се проверува концентрацијата? Само уринокултура кога сум правела си пишува колкава е концентрацијата на бактеријата. Не ми текнува за од Пролече, ама мислам дека и таму брисот од грло/нос си стои само дали присутна или не бактеријата
Мајки од што може синко да ми се исфрли вака на лиценцето, особено околу очињата? 16 дена е стар. Прво мислев дека му е од сонце, вчера го извадив малку надвор (како и секој ден кога е потопло). После 17ч беше и директен контакт со сонце имаше само тие неколку секунди кога го симнував по скали во дворот. После тоа му излегоа, ама неколку и не толку црвени. Денес ми изгледаат повеќе и поцрвени. Друго сѐ правам како вообичаено. Ист детергент, ист омекнувач, испеглани алишта. Освен на лиценцето нема на друго место. Го намачкав со лосионот од веледа од невен, моментално му се смири, потоа пак истото.
Бебешки акни, не мачкај со ништо, сами ќе си поминат за 2 недели. Може да се прошират да не се исплашиш.
Милиа се викаат, не се опасни ама се досасни нас почнаа да ни излегуваат околу втората недела и еве сме 11 недели намалени се ама уште не се скроз дочистени. Треба време. Ние се мачкаме со Мустела-стелатопиа и ни помага многу.
Не се милиа, црвени точки се, некои како со бело врвче, некои само како брунки црвени. Ама имам тестери од мустела стелатопиа, можам да пробам. Фала ти.
Бебешки акни се сигурно. Не мачкај ништо освен еозин на тие со бел врв. Имаш е моето му се јавија по околу 1 недела од раѓањето до месец исчезнаа
И во нашите имаше и црвени акни и со гнојче, и јас мислев акни се, ама педијатар рече милиа.. имав слика баш ставено во некој пост поназад. Најдобро да се консултираш со доктор
Најверојатно се само бебешки акни, од твоите хормони, ќе поминат. Кај нас цело носе беше исфрлено, после тоа и обравчињата, ама си се повлекоа, овде онде се појавува по некое и си се повлекува. Никогаш ништо не ставав, затоа што така ме советуваа, дури и само со водичка го бањавме, па си се повлекоа. Пак прашај си лекар, ама не се секирај, ќе поминат.
Бебко беше бетер исфрлан, и на грбче, на вратче, цел. Кај нас се повлекоа веќе, 2 ипол месеци е, има проблем со кожата и само Еуцеринот му помага. Ќе се повлечат и кај вас, јас мислам дека се уште се чисти од хормоните, ама прашај си да не ти е мисла.
Беба е 4+++. Се немаше искакано 3 дена па четвртиот ден се искака ептен многу. Од тогаш повторно 2 дена се нема искакано, а има многу гасови. Од последна контрола (на точно 4 месец) до денес ја мерев на домашна вага и ми покажа 600 грама плус што значи си цица. Предходно какаше од 2-4 пати на ден. Дали има место за паника или нормално е да не се искака повеќе денови?