Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Има ли некој искуство со еписклеритис, или било каква форма на црвенило/иритација на очињата?

Почнавме со физиолошки раствор- не помогна, ни дадоа Видисан во аптека-ниту тоа не помогна, потоа на Патанол капки -2дена...се влоши ситуацијата, црвенилото од едното се префрли и на другото окце. ;(
    Жал ми е да го гледам синко ваков, само ги чешка очињата и нервозен е. Го однесов на брис, многу се истрауматизира, па потоа на клиника не сакаше да ги види докторите, но ни дадоа Тобрекс и Лоратадин, а во меѓувреме чекаме резултати од брис.

Свесна сум дека се лечи подолго, ама има ли некој слично искуство, дали можеби има поефикасен лек? Не ми е јасно ниту од што точно настана... Буквално се разбуди еден ден со црвенилото. Да напоменам, гурелки и секрет нема.

Последна измена: 14 јули 2021
    На sofija7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Да @Jana06 9 месеци е моето и така направив, 50:50 разредено и масирав од врат надоле (што бебето го доживеа многу трауматично, не знам зошто) и ставав облоги на вратчето позади и под мишки. Ова помогна, малку поднамали..
    Инаку земав блокмакс, па давам ефералган во комбинација со блокмакс на 4 саати наизменично и така тераме. Инаку изгоре детето.. до 40 качи ноќеска.. преку ден до 39.. многу е жално, само цимоли.. :(

На Jana06 и mira.mira им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Исто беше и кај нас, вриштење од алкохолот. Ладно му доаѓа и затоа. Душичка, ќе помине :hug:

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Да не му е од некоја играчка што нон стоп ја фаќа и после се чеша за очите па така да си ја префрла инфекцијата. Мм има алергија и стално му се појавува кога летаат оние белите од топола очите крвави дури му се (Али ова ако е од алергија)

5. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    454
    1 годинка и 2 месеци сме скоро, два дена течат мрсули ко луди. Крева темп макс до 38. Бевме на матичен ми даде Цефалексин сируп, и плус дсвам Блокмакс за темп. Нешто друго?
    Збеснав, нит сум јадена, нит пиена, нит спиена..

6. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Цефалексин зошто? За мрсулите? Макс до 38 штом крева Т не треба ништо да даваш, над 38.5 се дава антипиретик, се дава прво парацетамол па ако качува после 3,4 часа пак тогаш се дава блокмакс, бруфен. Остави го организмот сам да се избори, штом е до 38 не е ни некоја голема температура. Ставај крпички натопени на чело, расоблечи дете, туширај со млака вода. Ќе помине. Вирус е. За вирус не треба антибиотик. Како така лесно ви даваат антибиотици педијатрите јас не знам, како бонбони да се. Направете кс и урина по потреба, после 48 часа од симптомите, за да е релевантна.
    Со помин

На Fatalnata, Jana06 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  7. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    И јас мислев од некоја нечистотија, ама на брис покажа стрептокока за жал. Ова па поим немам искрено како успеа да закачи.. Засега третираме со Патанол и Цитерал, па ќе видиме.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Се согласувам скрос со Калиас, ништо не би дала на 38 температура. Само гледај носот секогаш да е прооден, прскај редовно со солен раствор, крвна слика и брисеви доколку не се проѕирни мрсулите. Ни цефалексин, ни парацетамол.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Не знам дал е баш итно ама ако има и друг искуство ќе сподели. Малиот ги спојува очите напред и се смее. Не знам дали треба да реагираме со носење по доктори или да го препишеме дека му е интересно. Имено и јас од кога знам за себе го правам тоа...го следев, не е во некој посебен момент или да се закочува, него си функционира и прави така, ако го искараме се смее. strabismuscrossedeyespic2.jpg
    Вака некако

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Колку има мислам до кај 2 месеци се толерира т.е. после треба веќе очите да фокусираат како на возрасен и после 2м можеш на офтамолог како што знам

11. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    17 месеци е...некако ко нарочно да праи, ама сепак ќе го однесеме

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Е може и си игра не знам за таа возраст. Пиши и во темата Дете таму се со повозрасни може мајките ќе знаат

13. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.543
    Бебе од 10месеци носето како чешма тече.Прскам Синомарин нема фајде. Кива нон стоп и не може да спие. До утре до лекар дур го однесам што да помогнам?

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Зиртек на моево му го сопре носето со 2 пати пиење ама ако можеш со лекар да се консултираш нормално, да не е алергија штом кива.

15. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.543
    Не е, бевме на одмор изгледа од климата настина.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    78
    Можеби не е за тука прашањето. Кое место е најдобро за дечиња кои често заболуваат од бронхит ?

17. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    А штo е тoа зиртек, прв пат слушам?

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И јас не знаев, само тука го имав читано по форумот.
    Screenshot_20210720_000041_com.microsoft.office.officehubrow.jpg

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Антихистамин. Како лоратадин.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    217
    Дали некој се соочил со ваков проблем како мене
    Бебево ми е 9 месеци,на блендирано сме сеуште бидејки не сака парченца,пробав
    Многу често знае да ми поврати,порано беше само доручек мислев не ми го сака обошјето но веке еден месец знае да поврати и ручек и вечера
    Не се работи за прејадување бидејки на пола каша знае да поврати;а и не давам количински многу околу 200гр секогаш
    Совет ако некоја мајка имала ваков проблем