Има ли некој искуство со еписклеритис, или било каква форма на црвенило/иритација на очињата? Почнавме со физиолошки раствор- не помогна, ни дадоа Видисан во аптека-ниту тоа не помогна, потоа на Патанол капки -2дена...се влоши ситуацијата, црвенилото од едното се префрли и на другото окце. Жал ми е да го гледам синко ваков, само ги чешка очињата и нервозен е. Го однесов на брис, многу се истрауматизира, па потоа на клиника не сакаше да ги види докторите, но ни дадоа Тобрекс и Лоратадин, а во меѓувреме чекаме резултати од брис. Свесна сум дека се лечи подолго, ама има ли некој слично искуство, дали можеби има поефикасен лек? Не ми е јасно ниту од што точно настана... Буквално се разбуди еден ден со црвенилото. Да напоменам, гурелки и секрет нема.
Да @Jana06 9 месеци е моето и така направив, 50:50 разредено и масирав од врат надоле (што бебето го доживеа многу трауматично, не знам зошто) и ставав облоги на вратчето позади и под мишки. Ова помогна, малку поднамали.. Инаку земав блокмакс, па давам ефералган во комбинација со блокмакс на 4 саати наизменично и така тераме. Инаку изгоре детето.. до 40 качи ноќеска.. преку ден до 39.. многу е жално, само цимоли..
Да не му е од некоја играчка што нон стоп ја фаќа и после се чеша за очите па така да си ја префрла инфекцијата. Мм има алергија и стално му се појавува кога летаат оние белите од топола очите крвави дури му се (Али ова ако е од алергија)
1 годинка и 2 месеци сме скоро, два дена течат мрсули ко луди. Крева темп макс до 38. Бевме на матичен ми даде Цефалексин сируп, и плус дсвам Блокмакс за темп. Нешто друго? Збеснав, нит сум јадена, нит пиена, нит спиена..
Цефалексин зошто? За мрсулите? Макс до 38 штом крева Т не треба ништо да даваш, над 38.5 се дава антипиретик, се дава прво парацетамол па ако качува после 3,4 часа пак тогаш се дава блокмакс, бруфен. Остави го организмот сам да се избори, штом е до 38 не е ни некоја голема температура. Ставај крпички натопени на чело, расоблечи дете, туширај со млака вода. Ќе помине. Вирус е. За вирус не треба антибиотик. Како така лесно ви даваат антибиотици педијатрите јас не знам, како бонбони да се. Направете кс и урина по потреба, после 48 часа од симптомите, за да е релевантна. Со помин
И јас мислев од некоја нечистотија, ама на брис покажа стрептокока за жал. Ова па поим немам искрено како успеа да закачи.. Засега третираме со Патанол и Цитерал, па ќе видиме.
Се согласувам скрос со Калиас, ништо не би дала на 38 температура. Само гледај носот секогаш да е прооден, прскај редовно со солен раствор, крвна слика и брисеви доколку не се проѕирни мрсулите. Ни цефалексин, ни парацетамол.
Не знам дал е баш итно ама ако има и друг искуство ќе сподели. Малиот ги спојува очите напред и се смее. Не знам дали треба да реагираме со носење по доктори или да го препишеме дека му е интересно. Имено и јас од кога знам за себе го правам тоа...го следев, не е во некој посебен момент или да се закочува, него си функционира и прави така, ако го искараме се смее. Вака некако
Колку има мислам до кај 2 месеци се толерира т.е. после треба веќе очите да фокусираат како на возрасен и после 2м можеш на офтамолог како што знам
Е може и си игра не знам за таа возраст. Пиши и во темата Дете таму се со повозрасни може мајките ќе знаат
Бебе од 10месеци носето како чешма тече.Прскам Синомарин нема фајде. Кива нон стоп и не може да спие. До утре до лекар дур го однесам што да помогнам?
Зиртек на моево му го сопре носето со 2 пати пиење ама ако можеш со лекар да се консултираш нормално, да не е алергија штом кива.
Дали некој се соочил со ваков проблем како мене Бебево ми е 9 месеци,на блендирано сме сеуште бидејки не сака парченца,пробав Многу често знае да ми поврати,порано беше само доручек мислев не ми го сака обошјето но веке еден месец знае да поврати и ручек и вечера Не се работи за прејадување бидејки на пола каша знае да поврати;а и не давам количински многу околу 200гр секогаш Совет ако некоја мајка имала ваков проблем