Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. katarina5

katarina5 Истакнат член

Моето имаше запек кога почнавме со дохрана, од кога му воведов житарки му се среди столицата. Не се сеќавам од кога може види по табелите или прашај педијатар.

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Не. Пишаното е во смисол дека затоа што се почнати со цврста не знам точно колку денови. Само на доење е други друго е со цврста храна плуд.

katarina5 and Zumbulche like this.
  3. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Ви Благодарам. Ќе воведам и житарици тоа ми беше и во план наредно.

katarina5 likes this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Просото ти е добро за столица

Zumbulche likes this.
  5. starfish

starfish Популарен член

Бебка деновиве кога ја дојам само го пипка и влече левото увце. Десното не, значи само на таа страна имаме проблем. И еве заспа со левото раче на уво.
    Дали да ја носам во понеделник на преглед? Што може да биде ?

6. Marge

Marge Популарен член

Имам читано дека ако влече увциња, може запчиња да вади, пак нека каже некој поискусен. Моево деновиве исто ептен си ги влече увцињата, а минатата недела му ѕирнаа првите запчиња.

starfish likes this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Заби најверојатно, ама однеси го нека го ѕирнат. Мојов поголем е, ама пред да му се воспали увото нонстоп го тегнеше и чешаше.

starfish likes this.
  8. Evy81

Evy81 Истакнат член

Само кога заспива по доење така прави моето и така знам дека сигурно ќе заспие :D Заби уште нема а време е веќе, лично мислам дека не е поврзано со инфекција затоа што освен вака на доење пред заспивање не сум приметила да прави.

Iva Mitrevski and starfish like this.
  9. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Мајки, детево мое, 10++, преку ноќ почна да кашла, вчера два пати се закашла толку силно што поврати дури и тоа шлајм со млеко (на сред цицање се засркна), а вториот пат баш јак млаз на повратено. Веднаш после тоа како да му олеснува и се смее и е весел. Сабајлево зелени мрсули извадивме и пак детево се смени, ко ново. Од сабајле навака нема мрсули, само како водичка. Вчера на два пати и температура качуваше, ноќеска и денес ништо.

Прашањето ми е - можно ли е да има толку шлајм и секрет од вадење заби? Прошлиот пат кога крена температура, во неколку дена ги извади сите четири кеца. Сега вади двојки, па си викам ај температурата од тоа може да е, ама шлајмов ме чуди. Инаку има апетит, активен е, весел, нема знаци дека е болен.
    Утре ќе го види и матичниот секако, би направила и крвна слика и брисеви да проверам пошто оди во градинка, ама сакав и искуство да слушнам..

10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Не. Од заби не е тоа дефинитно. Вирусче некое закачило. Нон стоп се така и моите и големиот 9 години и малата 17 месеци. Де мрсули де кашлаат, ќе мине па пак исто и се така сме цело лето. А цела зима супер ниту еднаш ништо не закачија. (facepalm)

Izzy_0504 likes this.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Штом има зелен секрет најверојатно е некоја бактерија во нос од градинка. Ете секако планираш брисеви, па ќе знаеш. На нашиот резултат пишуваше дека терапија не е потребна доколку нема здравствени проблеми и така и беше, поминавме со спреј од оригано и солен раствор, но следно беше висока температура и затнат нос, црп 140 и тогаш се среди со антибиотик.

Izzy_0504 likes this.
  12. Isabel

Isabel Популарен член

Мајки 15 месеци е, вчера почна да грчи кога ќе спие. Вечерва веќе не може да спие, се дави и повраќа штом го легнам. Сабајле се јавувам на матичен, совет во меѓувреме?

13. H&J

H&J Популарен член

Мајки бебе ( 1 месец наполни ) веќе 2 недели,а можеби и повеќе има зелена столица, и тоа воденесто,течно.Понекогаш може да се искака жолто, ама претежно е зелена, со како семиња внатре.
    Само на доење е, цица редовно на 2 часа, а преку ноќта може и до 3-4 часа да издржи.
    Мирно си е, не покажува знаци на глад или да е настинато.
    Кога сака да се искака се помачува ама кратко трае тоа, кога ке се искака се смирува, грчеви не сум приметила уште да има ...Матичната само пробиотик ни препиша Waya давам ама подобрување нема.Сега вели да го однесам крв да му земат.
    Вака кога го гледам мирничко си викам ајде можеби е нормално ама сепак незнам.Искуство некоја мајка да има?

14. mace89

mace89 Популарен член

Мамички утре имаме вакцина рота па ни препорачаа антипиреа лепенки. Ако некоја знае каде можам во Скопје да ги најдам нека ми пише, прашав во неколку аптеки немаат

15. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Застанати се со увоз ги нема никаде низ Мк. (ќе имаш среќа ако ги најдеш некаде):D
    Едит: ако примате само рота не ти требат лепенки таа се прима преку уста.

mace89 likes this.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ne ti trebaat za samo rota ama ako imas poznat vo grcija neka ti donese ke ti se najdat za drugite vakcini

mace89 likes this.
  17. mace89

mace89 Популарен член

@Bulibu @Pacient srna Фала мамички, ќе прими две дози рота и шестовалентаната колку што сватив и педијатарот ми предложи лепенки, сирупче парацетамол и диа стоп за го случај на реакции

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

И кај син ми беше/е истото. Педијатарот ни рече дека зелената столица најверојатно е од Д3 капките. Дури и некогаш му е сува, буквално ко трева (кога има грчеви). А тие белите ко семчиња кај син ми се јавуваат кога јадам млечни производи, конкретно млеко.

Oneo and H&J like this.
  19. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Дефинитивно е од Д3 и јас приметив откако ни дадоа плус Д3 често се случува да кака зелено и што викаш баш некогаш како трева е, дури и потешко се брише дека суво е многу.

H&J and IRBBB like this.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Колку грама има качено за еден месец? Од моето скромно искуство, може да е потечна и зелена доколку често ги менуваш градите, па да добива повеќе од првото млеко кое е поводенесто да речеме и првенствено задоволува жед. Најдобро би било да цица од првата града што подолго, па тогаш да ја смениш втората. Мада не мора да значи ништо, зелена може да е од твојата исхрана, од настинка, од грчеви итн. Ако си напредува убаво и си полни пелени мислам дека немаш простор за грижи. Ова за Д3 искрено првпат слушам, но ете има и други искуства. И проверувај ги ножињата да не се ладни често, може и од тоа да е.

Oneo, H&J and IRBBB like this.