Мамичкиии, Бебето ми е скоро 4 месеци(за некој ден). Вчера бевме на контрола, кај матичниот педијатар, се беше во ред, добар си беше. Ама тамо имаше нормално болни дечиња, кашлаа, киваа....јас го штитев колку можев....Но, Еве денес се разбуди со зарипнат глас, затнато носе, раздразливо, нервозно... А на цела мака , сега и пролив(еднаш). Температура, фала Богу , нема. Што да правам, што да чинам? Го барам на телефон матичниот , не ми одговара.
моето дете повеќе е во група тодлер,него бебе ,ама незнам кај да прашам...До вчера 4дена беше со благо покачена тт 37,4,и црвено грло.Од к.с матичен кажа дека е вирус.Кашла и му правам инхалации.Од денес е без тт,но проблеѓот е што вооошто несака да јаде.Дури и вода и сок одбива,само со шприц успевам да му дадам.Се грижам за нејадењево!!Некој да сподели искуство,мислење....да не трчам пак на лекар во епидемииве
Почекај. Само еднаш какаше течно? Шетај го што повеќе на свеж воздух. Луфтирај дома. Стави по една капка физиолошки раствор. Избањај го.
Заради ова ми беше многу битно кога бирав матичен да има посебен дел за здрави-болни дечиња! За пролив се смета ако има 4-5-6течни столици едно по друго. Како е сега бебо? Го носеше на педијатар? За ноќва исечкај кромид во тањирче и така спијте, тањирчето до глава на бебе. Ако е уште буден направи топла бања и полевај со туш по главче, грбче, па потоа влечи мрсулите со пумпица, ако има нели, на празно никако влечење. Со лесно
Да, само еднаш имаше течна. Претходно, сабајлето беше нормална. Луфтирам колку можам, физиолошки ставив , не по една туку по неколку капки, малку се пушти носето. Фала ти
Ех, јас само што влегов кај матичниот педијатар, се изедов кога ги слушнав дечињата како кашлаат,киваат. Ама рејов ајде , белки нема одма да го фати, ама ете... Само еднаш имаше течна столица, претходно сабајлето нормална(јас викам како пластелин, ни тврда , ни течна) Не го носев, само исконтактирав со мат.педијатар, рече да земам мултилак кесички и солен раствор. Сега бебо спие. Го избањав со потопличка вода, излегоа мрсулчињата. Но, гласот уште е зарипнат. Се плашам од ларингит. Фала Богу не кашла и нема температура, па ќе го следам. Фала ти мила, те гушкам
Mojata kerka ima 7 meseci i noseto i tece nonstop nema mir dodeka spie i se zatnuva i nemoze da dise ubavo posle 10 tina minuti stanuva i place bev na pedijatar mi prepisa akva maris za noseto i stavam i vekje edna nedela i poveke gi prima i nema efekt pak e ista neznam sto da pravam da odam pak li na pedijatar
Исто е и син ми така веќе една недела. 10 месеци е. И јас ставам спреј само и влечам со пумпица, друг совет не добив
Малку неубаво мириса, ама помага. Кромид исецкан стави и блиску кај што спие, исто и лимон исечен на 4 парчиња и посипан малку со сол. Побарај си брисеви ако е доста време вака.
Vcera zakasluvase I blaga temp, denes kasla poveke vlazno, ima zaripnat glas, tece nos I temp sto ne se kacyva premnpgu.. sovet od doktorkata propilis I sprej za nos.. drug vas sovet, vo sabota patuvamr nadvor od mk I sakam socet maklko da pt da.jmm n
@abc1234 зошто кога има толку безбедни спрејови за бебиња и капки за нос, да се ризикува со свинска маст? На роднина ќерката имаше изгореница на телото и ја мачкаа со свинска маст па фати ешерихија коли на кожата, што е бактерија што често ја има кај животните. Па ја опоменија на доктор дека не е препорачливо на рани да се мачка, а според тоа јас мислам уште полошо е во нос да се внесува колку и да е прочистена, особено кај бебе.
Pa mene zatoa ne mi e poznato toa ja gi imam isorobano site kapki sto mi gi kaza pedijatarot vcera i gi zemam malku bea poskapicki ama nema veza eve deneska i e poarno pa kje vidam do koga
Мајки што можам да ставам на увцето на беба каде има ставено обетка!? Скоро цел месец и се дупнати увцињата, две недели носеше пробно обетки па ставивме златни. Ама последноте 5 дена забележувам мало зацрвенување на увцето околу обетката а сега забележав и засушена крв во дупчето. Инаку ја боли при допир а така си е весела и не се жали на болка. Што да ставам? Да ја извадам ли обетката? Се плашам дека брзо ќе и зарасне дупчето и пак ќе треба наново да ставаме обетки ама ако мора секако ќе ги извадам! Совет некој?
Јас би ги извадила, нека зараснат. Па кога ќе порасне нека си ги дупне ако сака. Може да се инфицира местото, а може и алергиска реакција да е.