Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Нашиот педијатар кога немаше симптоми (веќе му завршија кога ја откривме) не ни даде терапија.
    Следниот месец имаше симптоми (тт, растечен и затнат нос,кашлица,наод на плуќа) па пиеше антибиотик според антибиограм.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.499
    Допаѓања:
    8.914
    Мајки што да дадам на бебе 10м за да спадне убаво температурата? Два дена веќе има давам сируп далерон над 38 со 5 кога ќе крене ама спаѓа до 37 со 2, под тоа не спаднала..па за 4-5 часа пак качува над 38 со 5. Нема ништо на плуќа, нема затнат нос и не кашла. Ништо не јаде и не пие, само цица и одвреме навреме се залажува со бисквити, каши одбива..

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Пробај да тушираш без главчето и чорапи со оцет натопени. Гледај температурата да ја спаѓаш од нозе, а не од глава. Масажа о разреден алкохол.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Леле исто беше и моево бебе со температурата :( утре ќе биде подобра ќе видиш. Јас со топломер бев цело време у рака, увото и го проширив мислам :|
    Ја држев без чорапи и со маиче на кратки ракави. Само трпение, ќе биде подобра.
    Пробав се што до сега ти пишале, решена бев да пробам и компир и оцет во чорапчиња ако не и спаднеше ама пројде. 3 дена имаше температура, па три дена осип по телото. Седмиот ден немаше ништо. :hug:

5. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.050
    Допаѓања:
    26.295
    @Lovebug01 да не и даваш помала доза?
    А и со блокмакс да пробаш?

6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.499
    Допаѓања:
    8.914
    @Brpbrp Ја туширам така без главче со млака вода, тоа само моментално помага. Ставам чорапи со оцет исто нема некој ефект штознам…Читав и наназад за алкохолот, каков користите, имам јас етанол 70%, тој ли го разредувате со вода?
    @kanella :hug: Дај боже да биде, греота ми е така изнемоштена и само цимоли.. Осипот од што се јави? Како го третираше?
    @*Ench@nted* ми е страв пошо бруфенот (блокмакс) е многу појак да не и ја симне нагло температурата па да ми јави грчеви. Од далеронот и давам колку што пишува за килажата, 2/3 од шприцот.

7. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Осипот се јави како резултат од високата температура. Не ја чешаше, не и беше неугодно, не е опасен и не се третира. Траеше три дена, после тоа немаше апсолутно ништо.

8. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.672
    Допаѓања:
    1.470
    Синомарин може слика да видам? ние сме 39 дена , педијатар ни рече да прскаме со синомарин ама од аптека ми рекоа дека не било за бебе :(

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Има синомарин за бебе, ама да знаете дека синомаринот е хипертоничен раствор (2,3% NaCl). За секојдневна употреба јас мислам дека е подобро изотоничен да е (0.9%) како физиолошки раствор.
    Мислам дека хипертоничните се 3+ или 6+,ама не сум сигурна, не ме држете за збор.
    Во секој случај, најпаметно е да си го слушате педијатарот. Тој знае што и зошто дава.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Тие прскалките за 6+ биле, така во аптека ми рекоа, лесно можело да се оштети слузницата. Инаку педијатарката ми викаше земи прскалка полесно ќе ти биде за употреба. Контрадикторни се некогаш ептен (facepalm)

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Имаш капки синомарин 25 денари се во аптека тие може за бебе, зошто и од Систина ги даваат истите.

12. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    4.935
    Цел ден е малиот со течна зеленкаста столица. На секој пола саат по малку. Преку 15 пелени му сменив. Дел е меко, дел воденесто како пролив. Имаше малку температура, сама му се симна. Гледам и забчиња го болат, ама ништо немав дадено. Ме замисли тоа проливот.. Давам секој ден Ваја пробиотик. Исхраната му ја пазам денес, ама ништо. Се јавив на доктор ми рече ентерофурил да земам. Во аптека ми напишале 3 пати по 2мл. Малиот е 16 месеци, 11кг. Добра ли е таа доза?
    И друго нешто, ме загрижува газето му е жар црвено, иако не го оставам какан, веднаш пресоблекувам, сепак му поцрвене.. Ставам судокрем, ама џабе, на секој пола саат менуваме пелена и само ставам, газето е жар, го боли и вриши кога го бришам.. Што да правам, што да ставам? И претходно така му се имаше случено при пролив, ама се среди од судокрем, нешто друго да пробам?

13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    28.387
    @sani99 нас матичната вакво ни препиша 668AF0B9-BCD6-42AE-9245-53AA03412092.jpeg

14. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Sinomarin monodozni za bebe, ne sprej. Edna e okolu 25 den. Nemam slika momentalno.

15. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Пробај со Бепантен кај нас помага.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    4.935
    Каде има?

17. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2018
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    8
    Здраво, дали имате давано чај од гранка од крушка, за течна столица кај бебе. 7 месеци е.
    И како се приготвува.
    Давам пробиотик и ОРС, пошто и повраќа ожи веќе 3ти ден не е смирено.

19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.243
    Вчера му се зачестија столиците, ама не помислив дека е нешто сериозно. Денеска се случува дури и на 15 минути пак да наполни пелени, дури и кога пробува да прдне знае да му се испушти. Сигурно преку 10 пати ми се покака, и тоа секогаш по малку. Столицата е иста како од раѓање. Денес му дадов биогаја пробиотик двапати, во упатството пишува дека може до три пати дневно при дијареа, па се надевам дека не згрешив. Не знам што друго да направам. Исто и ми поврна 2-3 пати, ама тоа мислам дека е нормално. И газето му е жар црвено денеска, дури и се исфрлил малку. Ставам бекутан од цинк оксид, ок е тоа? Инаку има две недели. Утре сме на педијатар па ќе видеме...

20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.801
    Допаѓања:
    40.354
    Судо крем можеш да мачкаш за осипот, ама и бекутанот што е со цинк не е лош. А во врска со столиците нормално е. И кај мене поголемата многу често полнеше пелени. По колку капки даваш биогаја? Мислам дека се даваа по 5к еднаш на ден. Не се сеќавам јас колку ѝ давав на малата

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.