Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Нашиот педијатар кога немаше симптоми (веќе му завршија кога ја откривме) не ни даде терапија.
    Следниот месец имаше симптоми (тт, растечен и затнат нос,кашлица,наод на плуќа) па пиеше антибиотик според антибиограм.

Izzy_0504 likes this.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Мајки што да дадам на бебе 10м за да спадне убаво температурата? Два дена веќе има давам сируп далерон над 38 со 5 кога ќе крене ама спаѓа до 37 со 2, под тоа не спаднала..па за 4-5 часа пак качува над 38 со 5. Нема ништо на плуќа, нема затнат нос и не кашла. Ништо не јаде и не пие, само цица и одвреме навреме се залажува со бисквити, каши одбива..

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Пробај да тушираш без главчето и чорапи со оцет натопени. Гледај температурата да ја спаѓаш од нозе, а не од глава. Масажа о разреден алкохол.

Lovebug01 likes this.
  4. kanella

kanella Популарен член

Леле исто беше и моево бебе со температурата :( утре ќе биде подобра ќе видиш. Јас со топломер бев цело време у рака, увото и го проширив мислам :|
    Ја држев без чорапи и со маиче на кратки ракави. Само трпение, ќе биде подобра.
    Пробав се што до сега ти пишале, решена бев да пробам и компир и оцет во чорапчиња ако не и спаднеше ама пројде. 3 дена имаше температура, па три дена осип по телото. Седмиот ден немаше ништо. :hug:

Lovebug01 likes this.
  5. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

@Lovebug01 да не и даваш помала доза?
    А и со блокмакс да пробаш?

6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

@Brpbrp Ја туширам така без главче со млака вода, тоа само моментално помага. Ставам чорапи со оцет исто нема некој ефект штознам…Читав и наназад за алкохолот, каков користите, имам јас етанол 70%, тој ли го разредувате со вода?
    @kanella :hug: Дај боже да биде, греота ми е така изнемоштена и само цимоли.. Осипот од што се јави? Како го третираше?
    @*Ench@nted* ми е страв пошо бруфенот (блокмакс) е многу појак да не и ја симне нагло температурата па да ми јави грчеви. Од далеронот и давам колку што пишува за килажата, 2/3 од шприцот.

7. kanella

kanella Популарен член

Осипот се јави како резултат од високата температура. Не ја чешаше, не и беше неугодно, не е опасен и не се третира. Траеше три дена, после тоа немаше апсолутно ништо.

Lovebug01 likes this.
  8. sani99

sani99 Популарен член

Синомарин може слика да видам? ние сме 39 дена , педијатар ни рече да прскаме со синомарин ама од аптека ми рекоа дека не било за бебе :(

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Има синомарин за бебе, ама да знаете дека синомаринот е хипертоничен раствор (2,3% NaCl). За секојдневна употреба јас мислам дека е подобро изотоничен да е (0.9%) како физиолошки раствор.
    Мислам дека хипертоничните се 3+ или 6+,ама не сум сигурна, не ме држете за збор.
    Во секој случај, најпаметно е да си го слушате педијатарот. Тој знае што и зошто дава.

sani99 likes this.
  10. LucyLu

LucyLu Популарен член

Тие прскалките за 6+ биле, така во аптека ми рекоа, лесно можело да се оштети слузницата. Инаку педијатарката ми викаше земи прскалка полесно ќе ти биде за употреба. Контрадикторни се некогаш ептен (facepalm)

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Имаш капки синомарин 25 денари се во аптека тие може за бебе, зошто и од Систина ги даваат истите.

12. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Цел ден е малиот со течна зеленкаста столица. На секој пола саат по малку. Преку 15 пелени му сменив. Дел е меко, дел воденесто како пролив. Имаше малку температура, сама му се симна. Гледам и забчиња го болат, ама ништо немав дадено. Ме замисли тоа проливот.. Давам секој ден Ваја пробиотик. Исхраната му ја пазам денес, ама ништо. Се јавив на доктор ми рече ентерофурил да земам. Во аптека ми напишале 3 пати по 2мл. Малиот е 16 месеци, 11кг. Добра ли е таа доза?
    И друго нешто, ме загрижува газето му е жар црвено, иако не го оставам какан, веднаш пресоблекувам, сепак му поцрвене.. Ставам судокрем, ама џабе, на секој пола саат менуваме пелена и само ставам, газето е жар, го боли и вриши кога го бришам.. Што да правам, што да ставам? И претходно така му се имаше случено при пролив, ама се среди од судокрем, нешто друго да пробам?

13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@sani99 нас матичната вакво ни препиша 668AF0B9-BCD6-42AE-9245-53AA03412092.jpeg

14. Верче4

Верче4 Популарен член

Sinomarin monodozni za bebe, ne sprej. Edna e okolu 25 den. Nemam slika momentalno.

15. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Пробај со Бепантен кај нас помага.

DarkStormm likes this.
  16. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Каде има?

17. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

DarkStormm likes this.
  18. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Здраво, дали имате давано чај од гранка од крушка, за течна столица кај бебе. 7 месеци е.
    И како се приготвува.
    Давам пробиотик и ОРС, пошто и повраќа ожи веќе 3ти ден не е смирено.

19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Вчера му се зачестија столиците, ама не помислив дека е нешто сериозно. Денеска се случува дури и на 15 минути пак да наполни пелени, дури и кога пробува да прдне знае да му се испушти. Сигурно преку 10 пати ми се покака, и тоа секогаш по малку. Столицата е иста како од раѓање. Денес му дадов биогаја пробиотик двапати, во упатството пишува дека може до три пати дневно при дијареа, па се надевам дека не згрешив. Не знам што друго да направам. Исто и ми поврна 2-3 пати, ама тоа мислам дека е нормално. И газето му е жар црвено денеска, дури и се исфрлил малку. Ставам бекутан од цинк оксид, ок е тоа? Инаку има две недели. Утре сме на педијатар па ќе видеме...

20. forumce

forumce Форумски идол

Судо крем можеш да мачкаш за осипот, ама и бекутанот што е со цинк не е лош. А во врска со столиците нормално е. И кај мене поголемата многу често полнеше пелени. По колку капки даваш биогаја? Мислам дека се даваа по 5к еднаш на ден. Не се сеќавам јас колку ѝ давав на малата

nevermet18 likes this.