Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не си згрешила ама давај само еднаш по 5 капки од сабајле пред цицање/ад зашто не мора да значи дека е пролив, може ти нешто си јадела што му предизвикало почесто да кака доколку цица. И мојов памтам какаше многу, скоро секоја пелена и така и остана досега 5-7 пати кака на 16 месеци. Ако не е течна, не е пролив. Јади овие денови компир, ориз, банана ќе се среди, таман и педијатарот утре ќе те советува. Сега и грчеви може да почнат, може го мачи мешето, па затоа така. Газето одмивај го често со млака вода и мачкај, ќе се среди и тоа.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Да, да, по 5. Вчера му дадов два пати по 5, на пладне и ноќта оти пишуваше дека за дијареа може и трипати. Денес гледам подобро е, наполнил цела пелена, не е само по малку.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    @Annath може ли да ми кажеш на што ти укажува к.слика. Бебе ми е 3+ и од синоќа затнато носе, поткашлува иако мислам дека му се слева од носот не ми хрчи уште на гради и слабо цица, со сила. Нон-стоп му се раце во уста, се лигави може вади и заби но те молам пред да идам на педијатар да чујам твое мислење. Фала однапред

Прикачени фајлови:

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    На вироза личи, рано е за заби. И да хрчи може од носето да е, држете го проодно, со физиолошки раствор. Нека го прегледа доктор сепак.

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Јас мислам дека вашето не е дијареа, туку нормална столица. И нема потреба од повеќе капки

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sandrus17

Sandrus17 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    536
    Внук ми е настинат 3 ден денес мрсулчињата му беа течни бели а денес му се бели ама густи му прскаат синомарин и инхалација со физиолошки дали има место за паника???

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    124.690
    Правете крвна слика, температура има?

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    7.576
    Следете симптоми други. Моево беше така 1 недела, само прскав спреј и влечев мрсулчиња. Не кашлаше и немаше т, убаво дишеше и не го однесов на лекар. Ептен морав пред да тргне во градинка, го слушнаа немаше ништо.

9. Sandrus17

Sandrus17 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    536
    Имаше еден ден 37 со 5 ама мислам тоа не е некоја сериозна температура за бебе од 7 месециа немаат ни крвна слика направено.

10. katarina5

katarina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2010
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    Ако не кашла нема потреба да се грижите, само чистење на носето,а може и биосепт маст и ц витамин капки.

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Ми треба мислење, сoвет...

Бебе старo 3,5 месеци вчера дoдека спиеше чуднo се закашла дури какo да се гуши, денес уште некoлку пати. Oдма oднесoв на педиjатар, дoктoрката вели има наoд спуштен на плуќа, oднесете гo детска клиника да гo слушнат и да направат анализи (крвна слика, црп, сатурнациjа..).
    Стигаме таму дoктoрка гo слуша вели бебетo нема ништo нo ќе викнам кoлега да слушне.
    Дoаѓа и друг дoктoр вика oсвен штo е затнатo нема ништo.
    Направени анализи укажуваат на вирoза, сатурнациjа дoбра.
    Препoрака за инхалациjа и чистење нoс.

Гo праќам извештаjoт на педиjатар (матичната), на дoктoрката не и се верува вели бебетo има наoд и тoа сериoзен наoд.
    Утре веднаш пoвтoрнo дoнеси гo. Не верувава вo извештаjoт oд клиника.

Не пoтенцирав дека имаше температура штo варираше дo 37.5.

На кoгo да верувам jас???
    Мoжнo ли е да се влoши ситуациjата уште пoвеќе вечерва акo веќе има нештo.
    Исчистив нoсе, направив инхалациjа.

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    18.644
    Тие на клиника не се многу за верување. Особено ако биле некои од помладите.
    Моево кога имаше реакција од мрп (тт до 39.5) и кога го прегледаа таму (го однесовме бидејќи не бевме сигурни дали толку висока тт е од вакцината) рекоа дека има гнојна ангина (пред да видат резултат од кс која беше уредна) и одма да почнеме со антибиотик.

После два дена на контрола кај нашиот педијатар, рече дека врска нема од гнојна ангина,имал остатоци од храна (јадеше соленки пред да влеземе на клиника) и дека за џабе пие антибиотик.

Не ти помогнав,само ти споделив лошо искуство од клиника.
    Јас да сум на твое место би го однела Систина или Ремедика ако имаш потреба ноќва.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Според мене најдобро ти е да го слушнат во детска козле...најави се прашај да не е претворено во ковид центар само.

14. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Не чекај реагирај одма бидејќи преку ноќ спуштаат, јас така со поголемото дете пред три години заглавив во болница 11 дена од што не враќаа дома со сирупи накрај едвај се излечи. Барај си трето мислење @Larahappy која ви е матична ако не е проблем да споделиш

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И мене не ми се за верување тие на детска клиника, доста се лабави. Нас многу ни помогна пулмологот Искра во Ремедика, пробај во некоја приватна да го однесеш. Во Козле немам искуство ама од муабети супер се докторите.

16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.661
    Мајки чорапчиња со оцет на ладни или топли стапалца се ставаат кај температура?

17. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Др. Мoника Тoпузoвска.

На mamaorhidea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mamaorhidea

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Промедика така? Јас лично ја сметам за добра докторка , помислив дека може да е она затоа и те прашав, бидејќи за син ми она инсистираше да одиме во козле и не погреши.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.748
    Не знам за чорапи. Ама за спуштање температура многу помага алкохол разреден со вода во сооднос 50-50. Мачкај раце нозе грб чело и на памукче стави под пазуви.
    Која возраст е малото?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Мајка истото ни се случи со детска клиника.
    Матична вика има наод носете го во козле, бо козле има наод ама тука нема место и плус сега е ковид центар одете на детска на детска викаат нема наод и си отидовме дома.
    Па утре дента отидовме во Систина и со нивниот извештај бебе одма го примија на детска.

Најдобро е сега да го однесете на ургентен во Систина и они да ви кажат како е.
    И нека ви напишат извештај декс е потребна итна хоспитализација.
    На дежурство се специјализанти кој немаат појма но на оделение се многу добри и ќе го опорават брзо.

На mal.ecka и Larahappy им се допаѓа ова.