Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.624
    Допаѓања:
    1.456
    Што ти рече каков синомарин да земеш , има и на прскалка и капки
    Јас му ставив капки ама полесно е со прскалка па незнам

2. Samer

Samer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    Ова е пробиотик , ние го користевме за малата на почетокот , јас од waya сум позадоволна . А за грчеви други капки се ,не се овие.

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Капки ставам и јас.

4. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Колку време може да се користи купечка вода за бебинја за спремање храна и пиење од кога ќе се отвори прв пат шишето?
    Без разлика на тоа дали станува збор за специјализирана вода за бдбиња или обична( изворска, ладна)?

5. katarina5

katarina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2010
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    3 дена

На lilo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.086
    И водата ли има рок?

На mal.ecka и Pacient srna им се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    @Annath Пролајф пробиотик , колку се дава на 8м бебе , цела течност или пола. 8м е 10кг бебуш , ама дозирањево ме буне , а гледам ти си запознаета подобро со него..

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Цело сум давала, знаеш дека прашокот е во капакот, се врти да падне во течноста и да се раствори. Целата количина дај ја слободно.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Леле не знаев , фала што ми кажа , јас земав 3 , не сум давала претходно , да видам како ќе му годат на меше , нешто почна тврдо да кака и овие ми ги препорачаа . Фала уште еднаш

На mal.ecka и Annath им се допаѓа ова.
  10. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Здраво мамички,
    Ве молам за еден совет.. бебенцето ми е 15 дена, но ми јави проблем со стомачето и еве веќе две ноќи не сме спиени..постојано си плаче. На педијатар ми рече да го прекинам пробиотикот, да не го давам воопшто туку само кога има вака мака да му давам од Бекутан капките против грчеви.
    Не сум баш сигурна дека треба пробиотик да прекинам, посебно и затоа што сум породена со царски рез.. Дали има некоја слично искуство, и дали можи да ми посочите дали да му дадам 10 или 20 капки од овие Бекутан против грчеви? Зошто аптекарката не посоветува да сме даделе 10 ..а на упатство пишува 20.

11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Prvo smeni si go pedijatarot ocigledno ne vi odi muabetot. Carski sum i jas probiotik davav do 5 meseci, a za grcevi colief kapki pred sekoe doenje. Imas tema baska za grcevi mozes da si vidis koj sto pravel. Inaku toa e period ke pomine,guskaj bebe i stavaj mu toplo na stomaceto

На >Nenna< и mjay.yyy им се допаѓа ова.
  12. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Некој слично искуство... пролив само еднаш во денот и тоа наутро, потоа нормална столица. Весела е, без тт, си јаде, си цица, ама вади 4 заби наеднаш. Не знам дали е од нив или е од друго. Од дефендилоѕ не би требало? 12.5месеци сме

13. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    26.293
    @>Nenna< топло на стомачето само доколку папочето му е веќе паднато. Мене така ме учеа.

На >Nenna< му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Тоа не е пролив. Пролив е барем 5-6 столици во рок од еден час.
    Кај твоето дете е течна столица, може да е од вадење заби, ги голта лигите и столицата е потечна.

На Larahappy и Mila_Skopje им се допаѓа ова.
  15. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Истото го мислев ама учителките тврдат стомачен вирус :( фала мајка:inlove:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Не знам што да правам веќе мајки. Бебето ми е 6 месеци, префати некој вирус од брат му, катастрофа е 3 дена е со температура до 37.8 макс, кашла, носето му течи, нормално носен е на педијатар секој ден.
    Почнавме со физиолошки да инхалирам, немаше ефект, додадовме вентолин, и капки герамицин во нос, нема ефект. Денес и увото како да е малку воспалено, крвна слика во нормала и црп исто. Заради уво ни дадоа цефалексин.
    Денес и вчера кака почесто по малку, како малку проливче да има.
    Послабо ми цица, пробав и електролити да давам слабо ни оди.
    Во 3 дадов прва доза антибиотик, по 2 сати линекс дадов.
    Сега видов пелената како кога имаше урати како портокалева розева мокрачата. Газето се вцрви исто така.
    Не знам дали е од антибиотикот или од проливчето?
    Што да правам мајки се изнамачи детето. По цел ден само плачи. Се плашам да не е некоја реакција ова со мочката и газето од антибиотикот ми е страв на 8 саати треба да давам. Совет некој?
    Ми е страв да не се влоши со газето дополнително, намачкав крема некоја од дм.
    Ќе пробам во текот на ноќта во спиење да го дојам почесто.
    Не знам кога ќе се подобри ситуацијата веќе повеќе од недела дена го гледам дека почнува да пријавува симптоми и еве до кај стигнавме. На гради нема ништо. Помош :(

17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    За осип на лицето смеам ли да ставам Судокрем? Вчера беше малку нафрлен, сабајлево цело лице, а малку и во косата има. Утре секако ќе го носам на лекар, ама до утре... Има ли некоја вакво искуство?

18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ништо не мачкај, само истуширај го и види да не муе топло.
    Од топло така се исфрлаат исто и види од прашакот да не му е и плави ги два пати.

19. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Некој да вади забчиња со затнато носе? Очај е! :(

20. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Ај и јас да ги пишам моите маки со почеток градинка втор пат ми се разболува во размак една недела. Првиот пат висока температура три дена од кој само еден ден над 38, со високо затнат нос. Инхалации, витамини, фитодерм на градите; помина. Следниот викенд пак исто ама со поупорна температура која ни сируп не ја симнуваше. Овој пат и туширав и разладував со алхокол додека дојде за пак да дадам сируп. Мрсули зелени викам гарант и бактерија закачил. Отидовме вчера на лекар крајниците само што почнале. Сега прв пат давам и цефалексин на 10 месечно. Давам и блокмакс кој испадна подобар од ефергалан. Друго се по ред носе чистење, инхалации, пробиотик, витамини, крема гради и грб, ладење по потреба. Прашањето ми е што да очекувам дали брзо поминуваат крајници кај бебе, треба ли уште нешто? До кога антибиотик?

@Mila_Skopje да се надоврзам и ние заби вадиме, одбива да пие течности од шишето со клунче мака мачи со доење а само тоа бара цица се трга зема здив...

На Teo2020 му/ѝ се допаѓа ова.