Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Larahappy

Larahappy Популарен член

Пишував за oва и ние гo имавме истиoт наoд на 3.5 месеци, брoнхилит. А заштo би спуштале при наjмала настинка?

Сега пак беше сo црвенo грлце, настинатo 5 пати гo нoсев да гo слуша не спушти на плуќа нo сепак дoби антибиoтик затoа штo стана еден ден зарипнат, сo кашлање и црвенo грлце.

Вo рoк oд 5,5 месеци 2 пати сме сo антибиoтик, не знам какo да гo заштитам. Преплашена сум за негo.

2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Doma sme podnastinati,t.e. jas poveke. Zatnata,kaslam,imav i tt malce. Ne e korona. Pijam antibiotik poarna sum. Bebevo mi e generalno ok,maticnata vika nema potreba da ja nosis cim e dobra. Ne kasla,ne kiva neso mnogu 2-3 pati vo denot. Ne znam sto drugo bi trebalo da sledam dali se desava kaj nea. Primetiv vcera sabajle i denes noknata pelena ne e tolku teska mocana ko predhodno. Preku den si moca kaka normalno, se macime so vodata koga i interesno se slapa u casana pa pie poveke koga se molime epten

3. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Жени бебе 6 месеци е и има сипаници. Ама има и газе црвено. Сакам да го избањам ама не знам дали може. 5 ден му е денес. Го боли, не дава да го чепнеш на пресоблекување.

4. monik55

monik55 Форумски идол

Само пази темп да не има и кашлица.
    Биле поосестливи затоа.
    Еве 3 ипол месеци два пати.
    Првиот пат во болница лежевме, незнам што да превземам за да не фаќа толку често.
    Едино батко му да не оди во градинка.

Pacient srna and Larahappy like this.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

@monik55 уште да те прашам какви симптoми имавте првиoт пат?
    Мoетo кашлаше какo куче и малце пoкачена температура.
    Свирење на гради, ништo таквo немаше..

6. monik55

monik55 Форумски идол

Исто како и твоето, само темп немаше ама кашлање баш како кутре и со стомачето рипаше баш се гледаше дека едвај диши.

А сега си свирка ли свирка ама денес подобар е.

Larahappy likes this.
  7. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Моник исто како малиот мој. Веднаш на плуќа спушта. Од новороденче. Тогаш ни батко му не одеше во градинка како прими прва доза шетовалентна така нема месец да не е со антибиотик под антиботик панцеф,трицеф ништо послабо,месец инфузионо... Ама верувај ми секој месец.
    Сега годинка наполни,во градинка оди 5 дена 15 е дома.
    Како повејкето.
    Но педијатар ми препиша терапија со риноко спреј во нос да прскам два месеци и лоратадин секоја ноќ.
    Бидејќи моето дете ке премине во хромично.
    Тазе е да пишам дали е позитивно ваквото лечење..
    Набави лој од гуска и мачкај го на гради па замотај го со целофан и волнено елече.
    Или јагнешка марамица ако успееш да најдеш да преспие на гради со неа исто....

Larahappy likes this.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Веруваш ли дека големиов нема гајле, малово за 3 ипол месеци ме исцеди.
    Маж ми донесе свинска маст со весник да сме му ставеле матичната ми вика никако тоа мал бил.
    Ќе најдам лој од гуска и ќе пробам.
    Имаше рецепт за сируп од шишарки со мед ама не ми текнува како беше, ако го најдма ќе ти го пратам.
    Моментално е на Трицеф со инхалации со физиолошки и вентолин на 8 часа.
    Незнам дали може измеѓу да го инхалирам само со физиолошки
    За било што е мал ама матичната ми предложи преглед кај пулмолог.

Happyinlove likes this.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

:hug:
    Буквално истата терапија. Од едно ке обелеме дефинитивно.
    Исто многу мал ми почна ммогу. Па хрчи ли хрчи како старче.
    Јас од лојот и по пола лажичка во млеко му ставав. Што е за право чистеше.
    И свинска маст сум слушала помага омекнува дишење
    А за инхалирање доволно може би му било. Мене матичен ми викаше до 4 пати на ден можам да го инхалирам со вентолин и физиолошки некако страв ми беше дека сепак дома давав...

monik55 likes this.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

:hug:

11. BabyGirl10

BabyGirl10 Истакнат член

Можеби ќе звучи лудп, но нешто ми стана чудно кај бебка. Од сабајле ја приметив премногу се мава со левото раче по стомачето а со десното не. 4 месеци е.
    Обично кога ќе земе играчка ќе почне да прета со рачињата и ќе се мавне а сега без играчка прета и се мава.
    Нешто загрижувачко или нормално е?

12. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

И мојот така правеше околу таа возраст кога само лежеше баш заприметив, и јас се замислив ама бидејќи на секоја ситница давам премногу внимание си реков дека сигурно не е ништо и ќе се изгуби само од себе.
    Сега нема кога да го прави тоа цело време е во движење, некогаш така мава кога има играчка и со неа мава.

13. An4e24

An4e24 Популарен член

Ako e pod jazikot na uvo, nos i grlo, i nie go secnavme 2 sekundi rabota :)

Ula likes this.
  14. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Zdravo majki. Imam bebence od 3 meseci. Skoro mesec dena kaka samo ednas vo denot ili na dva dena i toa tecna stolica portokalovo-temno zeleno. Pedijatarot mi rece deka nema mesto za panika. Inace na doenje sme. Dali ima nekoja majka so vakvo iskustvo?

15. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Здраво мајки, ве молам за искуство и совет...
    Малата ми е 4 и пол месеци.
    Минатиот месец на 15 октомври ја носев на педијатар, почна малку да се накашлува... ми рече малце црвено грло и ми препиша Цефаклор на 8ч. Утредента почна да и се слуша како хрчи, беше викенд и отидовме во дневна каде што не оставија затоа што спуштила на плуќа. 30 часа бевме во болница без примена терапија затоа што ме можеа да и стават вакцина и прснуваа вени. Па не пуштија дома со Трицеф и инхалации со Вентолин. На 20ти, значи 5 дена после тоа и излегоа 2 забчиња доле.
    Овој месец исто... на 16ти отидовме на лекар, малку црвено грлце вика ај превентивно цефаклор, утредента пак на плуќа. Па инекции Линкоцин и урбазон и плус инхалации... После 4та инекција почна да и тече нос
    Пак и излезе забче горе.
    Нема покачено Црп ми двата пати.

Совет каде да ја носам? Да барам пулмолог? Да снимаме синуси ? Што да правам...
    Само на доење е. Се роди 4кг, сега има 7 и пол
    10кг ослабнав од нервоза. Не можам да спијам, мислам дека ке завршам на психијатар веќе...

16. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

И кај нас е исто, мислам дека е нормално. Се има погодено баш на лекар да се покака, имаат видено педијатрите, велат ок си е столицата.

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Ке ја тагирам @Jana06 затоа што паметам одеше по болници со синчето. Ако добро паметам кажа во Систина има саглам лекар, на државно ги пуштиле со спуштено на плуќа.

SelinaKyle likes this.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Изгледа си ме помешала со некоја ама нема везе, ќе си кажам за нас :D
    Не знам за бебиња како е ама моево два пати спушта на гради во еден месец. Првиот пат од вирус, почна со течење носе, црп беше покачено и му дадоа амоксиклав. Пиеше 11 дена и помина. Сега вториот пат исто вирус со една ноќ температура, носето со обилен густ секрет, повремена кашлица ама црп 10, па ни препишаа само инхалации со вентолин. Еве денеска ги завршивме, нијанса подобар е ама нешто ми кажува дека пак ќе дадат антибиотик во понеделник, некако недолечен ми е.
    Инаку, кога спушта на гради го носам кај др. Искра во Ремедика, пулмолог е и многу сум задоволна.

@SelinaKyle Бебето ти е малечко, пази го многу периодов, врие вируси. Изолирај го од луѓе колку што можеш особено наредниот период. Ако тече носето чисти го редовно и јас би ти рекла да идете на пулмолог, можеби е недолечено од претходно, а со бронхит и толку мало бебе нема шала. Ете и заби раснат значи имунитетот е паднат и прелесно е да закачи било каков вирус. Истата приказна е кај нас, 18+ месеци, а има само 8 заби. Другите се потечени, се лигави и само пика прсти во уста.
    Пиши што си направила, со лесно.

SelinaKyle likes this.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Моето е 3 ипол месеци и моментално е со бронхит 4 ден.
    Прима Трицев и инхалации со вентолин и физиолошки.
    Моето за 3 ипол месеци два пати спушта.
    Кашла уште ама не страшно и се осеќа дека врие целиот.
    Ќе видиме до Понеделник како ќе биде ако не ќе го носам кај пулмолог.

SelinaKyle likes this.
  20. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Да ми препорачате некој пулмолог? Читав за Сајковски од Систина? Или во Козле да барам упат? Инаку нема качено температура ни еднаш до сега.
    Од дома немаме излезено освен во двор кога има сонце. Ама дада и оди во улилиште, татко на работа во ресторан....