Да пoдoбрo пoмалo за сецнување. Ќерка ми имаше и гoре и дoле на устата, на гoрниoт дел не jа приметиле па мoраше да биде сo целoсна анестезиjа. Кoлку пoмалo тoлку пoдoбрo, на дoлниoт дел oд устата jа сецнавме на 8 месеци дoдека влегoвме вo кoла бебе веќе не плачеше. Какo штo кажав пoгoре гoрниoт дел беше сo анестезиjа бидеjќи беше пoгoлема, 15 месеци. Пред интервенциjата се прави целoсен преглед. Ние праевме на детска хирургиjа. Oтидoвме утрoтo jа земаа прва, пo 2 часа jа вратиjа. Пoсле 2 часа oд интервенциjата мoже да пoчне сo вoдичка, а веќе вечерта jадеше. Нас ме пуштиjа истиoт ден. Битнo е дететo да биде целoснo здравo.
Како беше малата после тоа? Мислам, дали некако и беше трауматично или како ништо да не било се однесуваше?
Какo ништo да не билo. Плачеше кoга jа дoнесoа, бидеjќи нели ги будат таму и jа нема мама. Лoш е начинoт на кoj штo ги земаат буквалнo oд раце. Ама се забoраваат. Затoа пoубавo пoмалo.
Во сите аптеки треба да ги има.Јас од Зегин земав ампули. Ампулите се со рок од 24 часа од отварање и се 26 денари една. Знам дека има и спреј ама за него не знам ни цена ни рок. Да се редактирам спрејот е 317 ден ко што видов на страната на Зегин и е за деца од 1 година па нагоре.
Nie go secnavme koga malata imase nepoln mesec, ne razbirase i mnogu lesno bese. I eptem imase razlika vo cicanjeto. Neznam zasto ne vi rekle odma da go secnite. Proverite dali ima i gore pod usnata, no toa ako ima se secnuva koga ke bide pogolemo.
Site sakame sve da bide sovrseno kaj bebushkite no ete nekogas ke izleze nesto. Ako e samo estetski i nema izgledi da se zgolemuva zasto ne pocekate da porasne, vakvi raboti potaka mozat da se sredat so lokalna anestezija, da ne se izlozuva na celosna tolku malecko. No sepak vie si odlucuvate
0+ се. Другарка фармацевтка ми има кажано дека вијалите по отворање може да се чуваат во фрижидер до 7 дена. Не се за еднократна употреба. Затоа и горе кај шо се отвораат, тоа шо се кини, кога ќе се заврти од другата страна му иди како капаче на долниот дел. (ама објаснив )
Да, ама за да биде он мирен за со локална, мислам дека треба да достигне школска возраст и да разбира ептен. Моето дете мене ми е совршено, ма какво сака нека биде. Како и на секоја мајка. Јас секогаш ќе го учам да прифаќа различности и недостатоци и многу сум среќна што кога бев на родителска во градинка, видов дека тој ќе има другарчиња, различни од него по боја и националност и ќе знае дека тоа е нормално и така треба да биде. Но, дека ќе го зезаат децата поради тоа израсточе, ќе го зезаат. За нешто што сепак ќе дојде ден да мора да се отстрани, да дозволам дете да има трауми, па не дај Боже и намалена самодоверба - не. Дури и советот на педијатарот во болница, уште на првиот преглед, кога прашав дали може и кога да се отстрани тоа, ми рече - пред да почнат да го зезаат другарчињата во градинка. Во секој случај, фала на споделеното мислење и став
Јас до сега користев спреј на бекутан ама по отварање 30 дена му е рокот. Изотоничен раствор е и се користат колку пати сакаш. А синомаринот по колку се капнува во носе и има ли ограничување на користење т.е. колку пати дневно. Оти јас бекутанот сабајле и вечер ја прскам.
Супер објасни и јас така ги затварам ама ете не сите што работат во аптека знаат се очигледно. Мене кога ги купив така ми кажаа, може во кутијата има и упатство ама дека на парче купив си прашав. Грешно ми кажале. Фала на исправка, џабе ги фрлав.
Za toa si vo pravo, za nas sekako decinjata se sovrseni no opstestvoto ni e takvo kakvo sto e. Ajde ke se sredi so lesno da pominete
Jas gi kupiv od remedika aptekata ama letovo....ne sum ni videla dali ima rok posle otvaranje ama ne mi e logicno jer solena voda e ne e kojznae sro
A sto prais so ovie my kapes u nos ili inhaliras? Mene sprejot mi e poprakticen, a mi nema poenta da inhaliram so neso sto moze u sprej da odi