Јас не сум остварена како мајка, но средно образование одев медицина, па одтука можам да кажам нешто што ми остана во глава.. Повраќањето се должи на насобраниот секрет ( шлајм ) во дишните патишта , тоа е сеуште мало не знае само да го исфрли секретот, па со самото кашлање рефлексно доаѓа до повраќање и исфрлање на секретот преку повратените маси. Да, вентолинот има всушност улога да дејствува врз спазмот на бронхиите, така што ги шири дишните патишта а на ресичките од респираторниот тракт ги стимулира и тие го носат секретот кон погорните дишни патишта, па така доаѓа и до повраќање.
Јас не би давала ништо до 38,5. И педијатри ми кажувале да го оставам да си се избори организмот сам. И да е вирус, 3 дена под 37 може да не спадне тт. Разладувај го и прати го. @Pacient srna а зашто дијазепам над 39?
Веќе дадов кон 21:30 тоа што пола го исплука, од тогаш еве до сега 35,5 му е температурата, мерено со повеќе топломери. Во хипотермија си го однесов детето со пола исплукана доза парацетамол. Сто пати препроверив да не згрешив доза, ама речиси па невозможно е да згрешиш со дозерката. Тој си се изнаспа, пелената на пола ноќ преполна со мочко-тоа многу ме радува.
Zatoa sto mali bebinja seute nemaat kako sto treba termoregulacija i pri kacuvanje visoki temp moze da napravat grcevi koi moze da imaat mnogu losi posledici zatoa diazepam od 2 mg pola se dava.
На своја рака никако дијазепам. Мајка не советувај вака . @IRBBB затоа се чека 38.5 , ако е весел ако си игра, а ако е малаксан и му е мачно , ќе си процениш и ќе дадеш. Од нагло спуштање може да му предизвикаш грчеви, што беше случај кај моево. Остај малку да се избори сам организмот. Ако плука сируп, стави му чепче. Мојот тек сега ма 4 години почна да го по пие сирупот инаку повраќаше и мораше чепче
Ne e na svoja raka,pedijatar mi ima kazano...ako cekas da go fatat grcevi pa da davas moze belja da se desi. Moeto seuste ne kacilo tolku ama ako vidam odi nad 39 ke dadam. Jas imav komisivce sto imase posledici od takvi grcevi i koga ke mi tekne na toa detence ic ne se mislam
Тоа знам но детски невролог ме советува дека грчеви се јавуваат од многу нагло симнување тт (а чепчињата обично нагло симнуваат високи тт) а не од самата висока температура, но ретко е и тоа. Затоа глава никогаш не се наводенува кога тушираш бебе за да спадне тт. Така барем јас разбрав. Дијазепам се дава само ако се јават грчеви а не при висока температура.
Epa ako se javuvaat od naglon simnuvanje zasto ne bi se javile od naglo kacuvanje? Moeto bebe sega koga nastina do mene lezeze nokta se ubeduvavme da spie vo rok od 15min kaci 38....za mene toa e brzo
Незнам тоа, и ќерка ми кога имаше вирус имаше 38,2 за 20 мин качи 39,3. Поспана беше и тогаш ѝ дадов сируп парацетамол, па може саат време помина додека ѝ спадна на 37,2. Мене матичниот ме советува никогаш под 38,5 ништо да не давам макар и цел ден да има тт. Освен во случаи ако е ептен кенкава и омалаксана. Телото само треба да се научи да се бори.
Pa ok de jasno toa e sovetot na site...ako doslo 38 pa 38.2-38.3 sto ima da cekam jasno e odi nagore toa mi e poentata. Jas ne cekam da vidam 38.5 na toplomer ako ima nagoren trend za brzo vreme
Бидејќи имав искуство со моето, но од нагло симнување, лежевме и во болница и од неврологот Дума ми е кажано превентивно никако. Не си играјте. Секогаш да се при дофат при грчеви , недај боже
Температурата е одбрамбен механизам на телото и сосема непотребно е да ја симнувате под 38.5. А и тогаш нема потреба доколу детето е весело и фит. Јас имам препорака од фармацевт да не користам Блокмакс и други препарати на база на бруфен освен во екстремни ситуации кога не сака да симне со парацетамол. И во никој случај повеќе од два пати дневно да не се дава бруфен, затоа што знае нагло да симне Т, па тогаш и се јавуват грчеви. Не се паничете од Т мајки. Знам дека изгледа страшно, ама не е толку страшна, пострашно е да дадете сируп на 38 на пример, пошто не му правите услуга на детето во никој случај. ...извинете на упад
Јас не се паничам од висока температура. Скоро беше бебе болно за прв пат. Чекав 38.9 да качи па давав сируп. Најмногу пратев по него. Кога веќе гледам дека му е мачно давав. За Бруфенот не сум знаела. Јас давав 2 дена и не забележав ништо чудно. Ќе внимавам нареден пат.
Така и мене ми објаснаа во Систина бев на невролог за проценка на развој и многу корисни совети добив меѓу кои и ова за температурата. Објасна докторката и зошто е така тоа при нагло симнување ама кој да памти. И ми рече чепче и блокмакс избегнувај да даваш до 1 година. Ептен ако не спаѓа под 38,5 тогаш. И рече дијазепам дома за секој случај чепчиња секој треба да има. Тоа само ако има грчеви недај Боже, на секого може да се случи
A во случај на грчеви, недај Боже, како се дава? Како да го испие дијазепамот? Добро е да се знаат овие работи, ама никогаш да не ни притребаат.
Не знам точен одговор зашто моето е на доење, ама влези во групава на фб и пребарај низ фајловите и постовите. https://www.facebook.com/groups/530119147175984