Една членка пишуваше, баш јас прашував...според килажата т.е. килажата ја множиш со 150 и добиваш вкупно милилитри дневно.
Да упаднам и јас у муабет зошто имам искуство со грчеви кај постариот син. И од нагло качување се добиваат грчеви, кај него тоа беше случај, и тоа два пати. Лежевме на неврологија и др. Дума ни рече при температура не се дава дијазепам, тоа само во случај на греви. Дури и да немаш ништо при рака во моментот, само на страна дете го легнуваш и чекаш да поминат. Првиот пат пошо немавме појма што се случува, дур дојде брза помош него му поминаа сами од себе. Така да, за дијазепамот Истото ми го кажаа и сите педијатри со кои се исконсултирав. И со блокмаксот исто така внимателно. Најсигурн аопција парацетамол и разладување на дете со смеса од пола алкохол пола вода или 10 мин бањање во кадичка со постепено смлачување на водата. И грчевите изгледаат мн страшно, ама ако станува збор за конвулзии предизвикани од темперстура, сами по себе не се страшни.
Срнче диазепамот релаксира мускули шо се згрчени, не превенира да се згрчат. Исто ко парацетамолот шо симнува температура, а не превенира да се качи ако пиеш при нормална температура.
Zenski ve molam za odgovor Na 4meseci koi vakcini gi primaa vashite bebinja? Cela sum zbumeta i so prashalnici Vchera sin mi 2pati go bocnaa i pieshe rota,kako gi razbrav ednata e 5to valentna,a drugata pnevmokoka. Temperatura postojano kachuva
5валентна и пнеумокока (превенар) со по една боцка во двете ноџиња и рота со напивка, добро си разбрала. Температурата е очекувана реакција од вакцините.
На 6м. Тоа уствари е трета доза од хепатит Б, дифтерија, тетанус, пертузис, полио и хемофулус инфлуенце. На 18м има ревакцина со 5 валентна (иста како 6 валентна без хепатит Б).
Ептен профи си значи . Ние примивме последно 2 доза рота и прва шестовалентна со полни 4 месеци. Ни закажаа за 2 месеци...што тогаш ќе прима? Трета рота, пнеимокок и шесто или пето..?
Профи од официјален календар за имунизација на нет. Би требало рота, петвалентна и превенар. Ова со превенаров не ми е многу јасно оти некои даваат прва доза пред 6м и одат со 3 дози, некои по 6м и одат со 2 дози. Која е разликата и зошто е така, немам поим.
Zenski itno mi e Vchera sin mi primashe 5to valentna,prevenar i rota.Skoro 24 chasa kako konstantno ima variacii vo temp.pagja i za saat vreme odi do 38 pa i 38,4 Go tushiram,machkam so alkohol razreden so voda i nad 38 davam sirup paracetamol,no do koga vaka? Koga da go nosam na pedijatar,shto da prevzemam...iskreno veke pamet nemam Oko nemam sklooeno cela nok,cel den i ne se zalam samo da e on dobar
Би требало од утре веќе да се спушти температурата. Знам дека си исплашена ама верувај не е страшна температурата, не е ни ептен висока. Пробај што подолго да издржиш без сируп штом не оди над 38.5. Расоблечено да биде, туширање со 3-4 степени поладна вода од телесната температура (без топење на главата), разладувај со алкохол како досега и почекај телото да се избори. Како е бебето, весело или малаксано? Превенарот знае да даде ваква реакција. Ќе помине.
Fala za sovetot,se nadevam do utre ke pomine se iznamachi plus i vo skok e,se mu se sobra. Omalaksan e nekoja svetla tochka mi e shto pie mleko,kaka,mocha.
Pie zatoa sto ne e bolno realno. 24 casa se tie temp ke projde brzo. I mojata na gromceto bas primate vakcini ama tolku edna vecer. Jas i dadov sirup na 38.3 posto se kaci za 10min posle tusiranjeto uste neoblecena bese
Дали некоја мајка се има соочено со ваков осип кај бебе и од што може да е? Секој ден е бањата, ја миам и со вода во текот на денот, на мои алишта не ја допирам не ја бацувам по лице, дури и на нејзината постелнина која е мењана еедовно без ќебенце или тетра пелена веќе почнав да не ја легнувам, денес се повлекуваат веќе утре нови искачаат и така цела недела, немам памет веќе од што и што да преземам.