Бебешки акни, обично викаат се јавуваат од хормоните на мајката. Не се третираат само од себе поминуваат.
Da projde,fala za podrshkata.I sin mi mn.brzo kachuvashe pa se namaluvashe,no kratko vreme i pak se pokachuvashe. Jas se ispanichiv iskreno.
Малата има еден месец, пред 2 недели и се појави на устето ваков белег Но по 2 недели и стана поцрвен и поголем, како на сликиве подоле: Многу ме загрижи... Мислев да не се гребнала на почеток, ама не е тоа.. Како поткожно е. Имал ли некој искуство?
Здраво мајки прашањето е лично за мене не за бебе. Имам алергија по телото и само крем Декотал ми помага бидејки е кортико дали смеам да ставам оти сме на доење. Во ноќта имав таков напад на чешање,се чешав буквално до раскрварување. Исто и во бременоста ми се појави па читав овде од членки дека не треба да мачкам Декотал. Фала ви
Исто и јас мислам. Ама како што прочитав, мн брзо растеле и се ширеле до 6 месеци и многу испсничив, а и какви слики видов, око не склопив... Како и да е ќе ја носам на доктор, да ја погледне. Фала ти..
Јас од искуство ти викам можеш, ти консултирај доктор . Имам сличен проблем и уште во бременост кај и да идев (матичен, Систина, Ремедика..) сите ги прашував и сите ми викаа дека можам слободно да мачкам, читав и студии паралелно кои што викаат дека локална апликација на кортико е дозволена (е сега да не е на големи површини). Ако веќе мачкаш гледај пред да ја оштетиш кожата со чешање, за што помала апсорпција.
Во консултација со педијатар ми дозволи да мачкам,пак сакав да слушнам и мислење од друго лице. Фала ти многу на споделеното искуство. Е сега плус ме мачи што не знам од што ми е,правев алерго тест не излегов алергична на ништо. Тест за интолеранција се прави на државно или само на приватно дали си запознаена со тоа? На приватно тестот е 200€ некако многу ми се виде.
И јас истиот проблем го имав. Зедов биодерма за сува и атопична кожа,таа е и за да не те чеша кожата. Се користи колку сакаш дури и од самото раѓање на бебе. Земи си тоа како млеко за тело е всушност. Ние мајките што имаме деца со сува и атопична кожа ја користиме за нив а за себе не ми тркна дека можсм да си ја користам додека не ми рече подтариот син: Мамо намачкај се со кремот од бебето. Јас пак белоген намачкав пред тоа два, три пати.
Од оваа мама? Јас и ставам на бебе на лицето има сува и атопична кожа, на едно место има црвенило и позади увото. Ако е таа веднаш ќе ставам.
Мамички моето бебе е 13 дена. Одвреме навреме знае да ми појави на лицето црвенило во вид на бубуличка (црвена флека со врвче), како да се исфрла од нешто и тоа поминува за 5 мин како да не било. Потоа во текот на денот повторно ќе се појави само на различно место и пак го снемува. Дали имала некоја искуство со вакво нешто или нешто слично. Нема правило дали е после јадење или пред.
Мајки хелп. Бебе е 4++ и веќе некое време се мачиме со окцето. Постојано имаме гурелчиња. Матичната вика запуштен е каналот само чистење со стерилна газа и физиолошки и масирање на спојот мегу окото и носето. Тоа го правам три пати дневно и никако да помине. Ми спомнаа и мајчино млеко да капнувам ама и од тоа ништо. Насабајле толку е залепено што едвај го чистам. Совет како да му го седам, ме фаќа страв го држи подзатворено окцето да не остане така и понатаму.
Да направите брис од очето и да ви дадат соодветен антибиотик ако има потреба. Инаку тоа е, масажа од надворешен кон внатрешен агол со стерилна газичка.
Брис од око обавезно, и мајчино млеко и камилица никако, само полошо ќе направиш. Масажа и чистење со стерилни гази со физиолошки раствор.