Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Син ми до 6 месеци постојано повраќаше. Ама постојано. Какви лигавчиња, сите алишта, постелнина, кревети, гнездо, ние.. Во млазови и непосредно после јадење и по саат и по два после јадење. Едноставно послаб мускул на преод хранопровод-желудник, ни рекоа само трпение. И ете, помина.
    Само навечер кај шо спие душекот да е закосен со крпи или антирефлукс душече да земете заради превенција од задушување.

Bebe2021, nevermet18 and mira.mira like this.
  2. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Нормално е да бљуцка малку, но не и да повраќа во млазови. Има посебни ад за тоа, како што е формулата од типот AR (пример Аптамил AR) https://www.zegin.com.mk/mk/aptamil-ar-1-400-g
    Најдобро консултирај се со педијатар за ова.

Bebe2021 likes this.
  3. Candyyy

Candyyy Активен член

Na moeto bebe samo veleda za pelenska regija mu pomogna, a imame kup drugi, od pavloviceva, sudokrem, gin gira sprej, do mesavini od nekoi dve kremi i se preporaka od pedijatar, a nisto ne pomogna osven veleda. Topla preporaka

4. s.maja

s.maja Истакнат член

Мајки дајте ми совет. Имам близначиња 8 месеци, едното има бронхит а другото пневмонија. Од 1ви почнавме со Алмацин, после некој ден со панцев и од вчера со сумамед бидејќи др. рече му се спуштило долу на едното бебче и има пневмонија. Исто правевме инхалации со вентолин а од вчера пумпица вентолин. Секое искуство и знаење добро би ми дошло, избезумена сум.

5. LjLj

LjLj Истакнат член

Мм е позитивен на ковид, јас и бебето сме засега ок..
    Бебето е 10мес., на доење е, а јас сум вакцинирана.
    Да знам што да очекувам, ако има некој нека пише, какви симптоми имаат и како поминуваат бебињата заразени од ковид ?
    Празник е... додека го добијам педијатарот ќе потрае :(

6. попкек

попкек Истакнат член

Моето е година и месец исто со бронхитис, пие амоксиклав, инхалации со физиолошки и кортаир и пие сируп вентолин. Премногу секрет има, ја прашав матичната дали да го носам го болница, рече не е за во болница, да следам ситуација зошто за кратко може да има промени. Ама не ли е ова премногу долго антибиотик што ви дале? Воопшто ли нема подобрување? Второ мислење да побарате?

s.maja likes this.
  7. Ula

Ula Популарен член

Моево бебе значи пред два дена почн да кашла и кива, цела ноќ не спиеше плачеше и се тегнеше за ушите. Носот му тече како река го однесовме сабајле на Клиника и ни рекоа ништо настинка и воспаление на левото увце ептен ако е вознемирено Парацетамол сируп. Ама како дојдовме дома бебево почна како кученце звуци да прави неможе да дише убаво ни па да се искашла ни да голтне. Во аптека ништо не даваат носот не му е затнат ама грлото му е партал. Има ли некој домашен лек да му олеснам додека чекам да дојдат по нас да го однесам во Систина?

8. monik55

monik55 Форумски идол

Не се ослонувај на Детска клиника на дежурство појма немаат.
    Давај му само течности и на ургентен во Систина.

Larahappy, Ula and Jana06 like this.
  9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Majki sto prosle korona...paracetamol znam na 6 saati moze,nego moze li i porano? Za mene prasuvam ne za bebe

10. monik55

monik55 Форумски идол

Бруфен земи подобро ќе ти делува.
    И прскај диво оригано во нос.
    За бебе конслутирај се за дупла доза вит Ц.

Pacient srna likes this.
  11. Pacient srna

Abe bebe projde so eden den temp mislevme virus radi zabite ama virusot koron da ti bil,jas den potoa kaciv temp.

12. LjLj

LjLj Истакнат член

Само темп имаше ? Други симптоми ?
    И ние сме иста песна, прашање на време беше кога сите ќе се заразиме (waiting)
    И моево качи темп вчера, цел ден и цела ноќ имаше температура, кива по малку и поткашлува. Важно јаде и цица :)
    Педијатарот вика брзо им поминува , за два-три дена. Па ќе видиме , само нека и помине.

13. Dioora

Dioora Истакнат член

Настинато бебче од 2 месеци. Температура немаме, почесто кива и малку поткашлува. Исто такс хрчи во делот кај носето. Не сум сигурна дали му е од млекцето и лигите, секрет од носето нема.
    Што можам да дадам? Витамин ц?
    Некако не ми е за на дежурен.

14. Ula

Ula Популарен член

Тоа ти е на крај излезе ларингит и со терапии и со свашта. Демек денес подобар еве го качи температура. Кај оно болно, па и мм самп паники прави е живци искинав.

kostovaivana likes this.
  15. Pacient srna

Tolku 4 pati dadov sirupce i toj den ne bese raspolozena za hrana ama cicase. Bevme napraivme ks ukaza na virusce i ni dadoa multivitamini da i davame. Bese malce omalaksana sledniot den ja gledav kenkase koa se fakase da sw ispravi vo krevetceto a so ogled na toa deka ja se osekav ko voz da mw zgazil valjda i nea ja bolele muskulite

LjLj likes this.
  16. starfish

starfish Популарен член

И ние бевме короносани сите. Бебка еден ден ми крена тт и правец Козле, таму за 15 минути завршивме работа со крвна слика и црп, не ја тестираа.
    Тој ден беше малку покенкава и не сакаше да јаде, наредните три дена беше поспана и дремките беа по два саата (и ние и она одморивме) ама апетитот се врати и расположена си беше.
    Најлесно поминуваат бебињата, така да без гајле. Ако качува тт , сирупче и туширање, а во меѓувреме може да вклучиш Ц вит капки за бебе.

Keri and LjLj like this.
  17. Pacient srna

Kako bese ks i crp? Mojata pa obratno 1 den temp ama dremkite po pola saat ali prozorot na budnost skraten malce. I nie pravevme vo remedika(ne znaevme deka e korona zatoa ne primija) ks ukazuvase na virus, crp okolu 1.5 i bese.

starfish likes this.
  18. LjLj

LjLj Истакнат член

И вчера цел ден имаше темп, денес веќе е подобра и расположена за гимнастика :)
    Поткашлува, ама не знам дали не имитира или стварно кашла :?:, ќе видам утре задутре како ќе е, ако пак качи темп без парацетамол, ќе ја носиме у козле.

Со лесно на сите, да помине брзо.

starfish and Pacient srna like this.
  19. starfish

starfish Популарен член

Не се при мене резултатите, ама уредни беа и крвната и црп, така кажа докторката. Ми рече дека за настинка, грип, корона иста терапија даваат, течности повеќе, витамини и ако крева тт електролити.

Е сега, кај нас и носот се растече пред два дена, па ставам капки и правам инхалација со солен раствор.

Да се редактирам, Козле е сега со приоритет на ковид дечиња, брзо се завршува работа и пријатно ме изненадија, услужливи, фини и смирени

Pacient srna likes this.
  20. Noranora

Noranora Истакнат член

Мајки добро вечер, на малата сега веќе е 2 месеци на вакцината за бсж и се направи како со гнојче, јас секако и пишав на педијатарката сега одма кога забележав но ме интересира дали некоја друга мајка имала ваков проблем и од што е. Фала Ви и среќни празници :hug:

Attached Files: