Син ми до 6 месеци постојано повраќаше. Ама постојано. Какви лигавчиња, сите алишта, постелнина, кревети, гнездо, ние.. Во млазови и непосредно после јадење и по саат и по два после јадење. Едноставно послаб мускул на преод хранопровод-желудник, ни рекоа само трпение. И ете, помина. Само навечер кај шо спие душекот да е закосен со крпи или антирефлукс душече да земете заради превенција од задушување.
Нормално е да бљуцка малку, но не и да повраќа во млазови. Има посебни ад за тоа, како што е формулата од типот AR (пример Аптамил AR) https://www.zegin.com.mk/mk/aptamil-ar-1-400-g Најдобро консултирај се со педијатар за ова.
Na moeto bebe samo veleda za pelenska regija mu pomogna, a imame kup drugi, od pavloviceva, sudokrem, gin gira sprej, do mesavini od nekoi dve kremi i se preporaka od pedijatar, a nisto ne pomogna osven veleda. Topla preporaka
Мајки дајте ми совет. Имам близначиња 8 месеци, едното има бронхит а другото пневмонија. Од 1ви почнавме со Алмацин, после некој ден со панцев и од вчера со сумамед бидејќи др. рече му се спуштило долу на едното бебче и има пневмонија. Исто правевме инхалации со вентолин а од вчера пумпица вентолин. Секое искуство и знаење добро би ми дошло, избезумена сум.
Мм е позитивен на ковид, јас и бебето сме засега ок.. Бебето е 10мес., на доење е, а јас сум вакцинирана. Да знам што да очекувам, ако има некој нека пише, какви симптоми имаат и како поминуваат бебињата заразени од ковид ? Празник е... додека го добијам педијатарот ќе потрае
Моето е година и месец исто со бронхитис, пие амоксиклав, инхалации со физиолошки и кортаир и пие сируп вентолин. Премногу секрет има, ја прашав матичната дали да го носам го болница, рече не е за во болница, да следам ситуација зошто за кратко може да има промени. Ама не ли е ова премногу долго антибиотик што ви дале? Воопшто ли нема подобрување? Второ мислење да побарате?
Моево бебе значи пред два дена почн да кашла и кива, цела ноќ не спиеше плачеше и се тегнеше за ушите. Носот му тече како река го однесовме сабајле на Клиника и ни рекоа ништо настинка и воспаление на левото увце ептен ако е вознемирено Парацетамол сируп. Ама како дојдовме дома бебево почна како кученце звуци да прави неможе да дише убаво ни па да се искашла ни да голтне. Во аптека ништо не даваат носот не му е затнат ама грлото му е партал. Има ли некој домашен лек да му олеснам додека чекам да дојдат по нас да го однесам во Систина?
Не се ослонувај на Детска клиника на дежурство појма немаат. Давај му само течности и на ургентен во Систина.
Majki sto prosle korona...paracetamol znam na 6 saati moze,nego moze li i porano? Za mene prasuvam ne za bebe
Бруфен земи подобро ќе ти делува. И прскај диво оригано во нос. За бебе конслутирај се за дупла доза вит Ц.
Abe bebe projde so eden den temp mislevme virus radi zabite ama virusot koron da ti bil,jas den potoa kaciv temp.
Само темп имаше ? Други симптоми ? И ние сме иста песна, прашање на време беше кога сите ќе се заразиме И моево качи темп вчера, цел ден и цела ноќ имаше температура, кива по малку и поткашлува. Важно јаде и цица Педијатарот вика брзо им поминува , за два-три дена. Па ќе видиме , само нека и помине.
Настинато бебче од 2 месеци. Температура немаме, почесто кива и малку поткашлува. Исто такс хрчи во делот кај носето. Не сум сигурна дали му е од млекцето и лигите, секрет од носето нема. Што можам да дадам? Витамин ц? Некако не ми е за на дежурен.
Тоа ти е на крај излезе ларингит и со терапии и со свашта. Демек денес подобар еве го качи температура. Кај оно болно, па и мм самп паники прави е живци искинав.
Tolku 4 pati dadov sirupce i toj den ne bese raspolozena za hrana ama cicase. Bevme napraivme ks ukaza na virusce i ni dadoa multivitamini da i davame. Bese malce omalaksana sledniot den ja gledav kenkase koa se fakase da sw ispravi vo krevetceto a so ogled na toa deka ja se osekav ko voz da mw zgazil valjda i nea ja bolele muskulite
И ние бевме короносани сите. Бебка еден ден ми крена тт и правец Козле, таму за 15 минути завршивме работа со крвна слика и црп, не ја тестираа. Тој ден беше малку покенкава и не сакаше да јаде, наредните три дена беше поспана и дремките беа по два саата (и ние и она одморивме) ама апетитот се врати и расположена си беше. Најлесно поминуваат бебињата, така да без гајле. Ако качува тт , сирупче и туширање, а во меѓувреме може да вклучиш Ц вит капки за бебе.
Kako bese ks i crp? Mojata pa obratno 1 den temp ama dremkite po pola saat ali prozorot na budnost skraten malce. I nie pravevme vo remedika(ne znaevme deka e korona zatoa ne primija) ks ukazuvase na virus, crp okolu 1.5 i bese.
И вчера цел ден имаше темп, денес веќе е подобра и расположена за гимнастика Поткашлува, ама не знам дали не имитира или стварно кашла , ќе видам утре задутре како ќе е, ако пак качи темп без парацетамол, ќе ја носиме у козле. Со лесно на сите, да помине брзо.
Не се при мене резултатите, ама уредни беа и крвната и црп, така кажа докторката. Ми рече дека за настинка, грип, корона иста терапија даваат, течности повеќе, витамини и ако крева тт електролити. Е сега, кај нас и носот се растече пред два дена, па ставам капки и правам инхалација со солен раствор. Да се редактирам, Козле е сега со приоритет на ковид дечиња, брзо се завршува работа и пријатно ме изненадија, услужливи, фини и смирени
Мајки добро вечер, на малата сега веќе е 2 месеци на вакцината за бсж и се направи како со гнојче, јас секако и пишав на педијатарката сега одма кога забележав но ме интересира дали некоја друга мајка имала ваков проблем и од што е. Фала Ви и среќни празници