Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. ivance..

ivance.. Популарен член

На чепчиња мислам иначе исто што ти има кажано и @IRBBB оцет вински ќе користиш иначе ноџињата и се ладни пошто качува температура најискрен совет остави нека му се бори телото само со помин нека е.

IRBBB likes this.
  2. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Еве го качи 38.6 го соблекувам пак за туш.. парацетамол последно во 14ч му дадов. На колку тт и време сега пак да дадам или чепче да му ставам? Некако мн ми е топол, сега и рацете му се топли, а нозите уште ладни

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Здраво мајки,
    Ова сега го шриметив под вратчето на бебо дури и доколку не ја растегнам неможам да видам бидејки е скроз горе на вратчетп а она е буце, се испаничив не знам што е нкту како да го третирам пишав на педијатарката но сеуште не ми враќа, дали се има случено на некоја мајка и што да правам, фала ви

Attached Files:

4. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Ова и е од млекце или што и да и се собира под вратчето. Обавезно да ја бришеш/ миеш таму, да држиш суво, сега мачкај со павловичева. Ќе помине брзо, не се секирај

5. Noranora

Noranora Истакнат член

Фала ти мајка јас секој ден ја миам со рака таму ама не ми текнало до денес да видам бидејки треба ептен да ја тегнам за да стигнам до таму.

EuHenIa likes this.
  6. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Мама миј редовно со вода држи го суво и еднаш два пати дневно мачкај јекодерм. Ние имавме сличен проблем со вратчето, што не мачкав и само со јекодерм и помина.

Noranora likes this.
  7. Noranora

Noranora Истакнат член

Фала ти пуно :hug:

kostovaivana likes this.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Paracetamol se dava na 6 casa, min na 4 ama ako epten ne se siminja tt. Ako pie mozes sirup da dades,ako ne moze da ti go ispie nejke pluka povraka togas cepce.

Nie sea projdovme kovid,bebe ne testirav ama jas bev pozitivna. Ks e ista ko kaj bilo koe virusce poso i korona e virus,a terapija e taa paracetamol za tt, vit c i babyvit za imunitet. Pedijatar ni rece i posle nekoe vreme da ne go mesame bebeto vo mn luge, na niv podolgo im treba da go povratat imunotetot posle koronata

Oneo, IRBBB, Grasiela** and 1 other person like this.
  9. ivance..

ivance.. Популарен член

Како е сега му даде парацетамол

10. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Не е добар. Кенка, омалаксан е :( Чекав до 38.5 и му дадов парацетамол. Ама додека да почне да делува качи 39 ;(
    Одма пак во корито го ставив. Тоа беше во 20:45.
    Сега заспа му мерев од тогаш 3 пати, и си сток 38, помалце не симиња. Се јавив на болница за да го носам, ми рекоа и да нејке со сила да му давам течности. Па му давам со шприц, давам чај, електролити земав на хип и му дадов 2,3 пати по 2мл. Млеко исто слабо пие, колку ке успеам му давам.
    Земав и чепчиња од 150мг бебево има 8 ипол кила. Наредно на 6ч ке му ставам чепче, се надевам подолго ке го држи.
    Му дадов и витамин Ц.
    Не е тестиран, ама мислам дека е тоа. Прележани сме дома јас и мм, јас прележав во 8ми месец кога бев бремена. Е свекрва ми качи во неделата малце, ваљда е од неа.
    Незнам веќе што да правам, од кај сила да си најдам. Прв пат ми е болен

11. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Do kolku kaci kaj tebe bebeto?
    Go pie i sirupot ama se mislam naredno cepce da bide, mislam po brzo i po dolgo ke deluva. Dali bebe ti imase apetit?? Kolku vreme ja drzese?
    Cepcevo celo da mu go stavam taka? Da go namackam so pavlileva malce pred da go stavam taka?
    Dali mu bea crveni ocinjata?
    Kaj mene i ocite mu se crveni :(

12. ivance..

ivance.. Популарен член

Ако има 38 не му ставај чепче ако ти качи повеќе да за да може да спие не се секирај мама ќе му помине сите деца ги фати вирусот омалаксан е од температурата убаво што даваш со шприц некако мора да пие течности да не дехидрира ајде за неколку дена ќе му помине па после ќе си се врати се во нормала.Нема апетит од што е омалаксно битно е да пие течности и ако цица повеќе ставај го на града за побрзо да му помине.

mace89 and Grasiela** like this.
  13. krstevska123

krstevska123 Истакнат член

Мајки како ги лепите тие лепенките за урина земање значи три потрошив неми успева и сируп никаков нејке цело време повраќа ај за температура чепче стаив ама за антибиотиков шо да праам секако пробав го повраќа

14. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Jas isto cekav 38.5 za sirup, pa zaspa i za kratko koa mi pokaza 39.4 ke se onesvestev. Togas dadov sirup ama go ispovrari cel valjda deka od spienje ja stanav ne znam i odma cepce i bapnav. Prvite 12 saati i so cep dokaj 38 drzese ne padna podolu. Ama tolku se na se 24 casa bese temp od koronata. Pred da go staiv malce krema na gazeto bilo kakva i otkako ke go stavis cepot drzi go gazeto nekolku sekundo spoeno za da ne go isfrli..
    Ocite ne i bea crveni nego ko stakleni ne znam kako da kazam. Predhodniot pat koa fati nastinka ne bea takvi. Apetit nemase neso mnogu toj den groto na cicka. I posle toa nekoi 7-10 dena ne jade bas najdobro doktorkata mi rece moze i taa vkus da izgubila

Grasiela** likes this.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Јас не чекам да дојде до 38,5 за да ѝ дадам парацетамол, ако видам дека бргу качува,плус па и ако е кенкава и стапалата ладни.

Pacient srna and LjLj like this.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

И јас не чекав еднаш, дадов на 38 и тоа го поврати, па после ми замина во хипотермија.
    Можев и грчеви да му предизвикам.

17. forumce

forumce Форумски идол

Ако го повратил како му делувал и му се намалила темп? :^)

Larahappy likes this.
  18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Не знам колку поврати, колку остана, само знам дека температурата нагло му спадна од 38 на 35 и цела ноќ од 35° нагоре не одеше.
    Ако не те мрзи барај низ темава, баш тука пишував.

Ова е моето искуство, ако сака некоја мајка и на 37,1 нека дава антипиретик.

19. forumce

forumce Форумски идол

Малата на Бадник качи тт од ништо и малакса, дадов парацетамол околу 6, се спушти, пред легнување во 9 пак почна да качува ѝ ставив чорапи со оцет, ја облеков само на боди нагоре и со едно тенко кебе ја покрив до половината. Кога се разбудив ноќеска беше мраз целата. Да е од парацетамолот не верувам, многу саати беа поминале.

На 37 верувам дека ниедна мајка не дава, ама на 38 јас еве давам.

mira.mira likes this.
  20. LjLj

LjLj Истакнат член

Моето имаше два дена темп. Јас на 38 веќе давам патацетамол сируп, додека почне да делува треба 30мин до 1 час. Рипа температурата за толку време, и тие денови на 6-8 саати и давав парацетамол. Под 37.2 не спушти двата дена.
    Не е парацетамолот само за темп., кенкаше и личеше како се да ја боли, така да мислам и болката и се ублажуваше од парацетамолот.

mjay.yyy likes this.