Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Da bolki imaat i oni,jas ja primetiv placese koa sakase da se ispravi na krevetceto. A inace za sekunda stanuva, znaci i posle temp ne e bas projdena rabotata. Samo da nema ponatamu nekoi posledici od koronava

2. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.212
    Мене пак ме искараа малку сум му давала (facepalm) на 38 температура дадов колку што пишува во упатство, цела вечер ми гореше детето, после 6 саати пак никаков ефект, под 38 не спадна, ни туширање ни разголување ни ништо не делуваше…не можев оцет да ставам камен беа нозете…претпоставувам ќе креваше уште многу повеќе па далеронот не држеше на 38 цело време…после 12 саати отидов на детско, ме искараа мала доза сум му давала а давав по упатство

На крај ни дадоја Блокмакс и од него ни спадна…непредвидлива е оваа температурава

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  3. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    3.779
    Мајки совет како да исфрли шлајм 10 месеци бебе? Нема температура, вака добра е весела, но носето и хрчи, се закашлува и некако се осеќа дека се бори со шлајмот.:(

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Инхалации правите?

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Инхалација со физиолошки помогна кај нас.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Animallover<3

Animallover<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    180
    Добро има ли лек за грчеви ;(
    Почнавме со диа стоп немаше ефект
    Биогаја исто

Сега сме со еспумисан Л и чај на бекутан од анасон беше подобро но сега пак истото ....

Штом дојде 18:00 почнува со плачење и до 23h без прекин.. . Ке полудам , ништо не помага да се смири, тотално ништо преморе се очињата и отечат греота за гледање е
    Премногу има гасови и на секое прдење писка и плаче ...

Инаку
    Бебето е 6 недели , само цица значи не е на дохрана

Јас пазам на мојата исхрана ЏАБЕ ништо нема ефект
    Пијам чај од ким

Што да пијам јас , што да јадам што не, што помага кај вас за грчеви... ??
    Секој совет е добредојден бидејки навистина полудев....
    Греота за гледање и слушање...
    И си кака жолто најадена е веќе не знам што да и правам... секој ден исто дојде 18h и почнува а инаку е мирно бебе

Помошшшшшшшшш

Последна измена: 18 јануари 2022
    На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Мене ме спасиа капките infacalm oil со тоа што не чекам да ја фатат грчеви туку и давам пробиотик кај 15 часот да речеме и цица, па капките кај 17 часот и повторно на цицка, фала му на Бога не сум имала оддамна такви епизоди како вас а не ретко знаеше да ги направи. Џабе со храната, не јадев скоро ништо и пак имаше грчеви, со помин

На Animallover<3 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Колиеф капки спас невиден!!!

9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Да издржиш, ти да си смирена за да го смириш бебето. Контакт кожа на кожа, топло на мешето и гушкање.
    Моето ептен имаше мака со грчеви, со месеци траеја и исто беше проблем приквечер. Се надевам кај вас ќе е пократко. Еспумисанот малку му помогна, ама ништо значително. Буквално се' пробавме, различни капки и пробиотици. Природен процес е, ги боли ама минува. Прави му масажа на мешето, со кружни движења околу папочето, и кревај му ги ноџињата кон меше да се ослободи од гасови. Гледај да не е преморено, нуди му да цица почесто пред тој период во денот, и ако е можно помогни му да заспие, да не седи будно подолго од сат, сат и пол. Ако почне неутешно да плаче, кожа на кожа помага. Од оваа перспектива, кога веќе минаа грчевите, тоа ми требаше некој да ми го каже тогаш.

На Animallover<3 и Marge им се допаѓа ова.
  10. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Фрли го чајот бекутан, полн е шеќери а нема некој особен ефект. Купи си колиеф, колипрев или колактаза. Тоа е ензим што помага полесно да се свари млекцето. Ако сте на доење ќе даваш после подој ако сте на ад во млекото. Тој се дава до 7 пати дневно. И купи го сирупот на нурсе харви против грчеви. Тој по упатството се дава 2 пати по 5мл ама мене ми беше некако многу и давав 2 пати по 3мл. Добитна комбинација! Раат ќе видите мајка.

11. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    320
    Колку е нормална температура за бебе на 1 месец? Сега му мерев ректално и ми покажа 38.0. Нели така се одзема 0.5 степени ама не знам колку е нормална температура за толкаво бебе. Испаничив многу, ако не спусти за некое време ке го носам на доктор

12. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Arna ti e temp. A zaso merese, pa i rektalno? Bebe so temp se oseka na dopir

13. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    17.684
    До 37.5 се смета за нормална тт кај бебињата како што знам јас. Можеш да го расоблечеш малку ако сметаш дека качува.

14. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Јас давав инфокол капки, бугарски се и биогаја пробиотик. Ние сме на АД млеко. Ќе помине мила. Кружни движења на стомачето прави, и топло стави нешто, перниче, и лулај го, шетај го. Душички се. Ќе помине.

15. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Мм изгледа има ковид, не е тестиран сеуште. Во 1часот ноќва бебе крена температура 39, се разбуди со плачење. Дадов сируп, го туширав, се спушти на 37.5. Цела ноќ температурата се движи 37.5-38.
    Прашањето ми е да го носам на дежурен или да поминува вака со сируп ако е над 38.5?

16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ako pominuva sto ke go nosis. Nema dr terapija sirup za tt i vitamini. Vidi ako potesko dise, kasla i slicno nosi go ama inaku dzabe ke se maltretirate.

На IRBBB и Oneo им се допаѓа ова.
  17. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.212
    Јас за се друго сум карпа ама од температура ми фуфка…пишував погоре, нас никако цела вечер не ни се спушташе…па го носев на детско, па ме искараа сум давала мала доза сируп…а давав по упатство…ама ние имавме и грчење во гради и црвено грло па заработивме и антибиотик…што даваш? Ние се мачевме со далерон цела вечер, после ни препишаа блокмакс одма ни падна со него..ама сепак консултација со доктор…макар телефонски

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    И јас најмногу се плашам од температура. Се слушнав со матичен и бевме на дежурен. Температура имаше пак 39, ми кажа можам да давам сируп на 4 сати ако е висока тем. Еференгал давам, паѓа ама за некој сат качува пак.
    Градите и грлото чисти. Да го следам од сега како ќе е, дека прв ден му е.
    Татко му позитивен, јас негативна. Бебе сигурно позитивно, рече докторката :sweat:

19. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ke bides i ti pozitivna za nekoj den. Jas od bebeto fativ ustvari. Inaku davav eferalgan isto ama pod 38 ne siminjase prvite 12-18 casa.

20. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.212
    Ајде со помин да е..ние овој пат не се тестиравме, ама бебе прво пројави симптоми, па јас па маж, па се изолиравме тројцата, прилично сум сигурна дека бевме позитивни…а лани прележавме јас и маж со симптоми и 20 дена изолација, а бебе без никаков симптом беше не ни го тестиравме, 2 недели имаше…консултирај педијатар за витамини, нас ни дадоа Ц и Д кој и онака го пиеме и плус електролити зошто беше омалаксано бебе многу ама никако не сакаше да ги пие нив…