Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Candyyy

Candyyy Активен член

Sekako ke odime i na vtoro

2. Candyyy

Candyyy Активен член

Potpolno istoto go mislam i jas, sepak ke go nosam na vtoro mislenje, da nemam griza na sovest.

3. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Мамички ве молам за совет
    Бебче ми е две недели и сме претежно на доење со дохрана од 2-3 пати во 24 часа Денес дојде патронажната и како совет околу доењето ми рече да јадам речиси се освен грав и стасана зелка а за свежа зелка ми рече да јадам бидејќи и кажав дека не јадам зелени салати за да нема проблем бебчето Ја послушав и денес за ручек јадев зелка салата ама после едно две цицања бебчо почна да кака почесто некаде на еден саат и тоа многу ретко како да има проливче Дали е можно да е реакција од зелката и дали да продолжам да го дојам или да се одмолзувам до утре а сега да давам АД Секој совет е добредојден и ако сакате да ми кажете која храна да ја избегнувам

4. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Samo sto ni padna papoceto I sega ima kako krvav sluz so sto da iscistime I kako da neguvame??

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Сѐ да си јадиш и слободно да го доиш бебчето. Ако забележиш дека има грчеви од некоја храна, ќе ја избегнуваш, ако не, не мора да се ограничуваш.
    За столицата брои колку столици ќе има во 24ч, ако надминуваат 10 консултирај се со педијатар.

3% хидроген и прашок бивацин/спреј виоплекс.

WindyWind, Ane1988 and mace89 like this.
  6. mace89

mace89 Популарен член

За време на доење посебно првите недели уште во болница педијатарот ми направи еден голем список на забранети јадења поточно смеев да јадам само месо, ориз, компир... овошје и зеленчук ептен редуцирано. Ми беше напоменато никако зелка, брокула, грав, боранија. Едвај преживеав на таа храна едно два три месеци :) Синче вистина немаше грчеви ама користевме и капки, некои не сакаат рестрикции во исхраната ама пошто веќе ми напоменаа ми беше шубе да не ги послушам :^)

tina2018, lia22 and Ane1988 like this.
  7. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Јас сум позитивна на ковид по втор пат, веќе 4 дена со симптоми, бебето ми е 11 месеци и еве го крена температура сега му мерев 38. Почнува и да има секрет, како да ми се дави, исплашена сум. Лошо поминав првиот пат во бременост се заразив, и сега ова не личи на арно пак.
    Што да правам со бебето многу се плашам?

sani99 likes this.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Paracetamol za temp i sprejce na nosot. Ako kasla da go cujat obavezno. Vit c i babyvit moze da mu davas

IRBBB and SophiaBella like this.
  9. glisa

glisa Истакнат член

Bebusot e 22 dena, na doenje sme, od zavcera pa navaka mn cesto se budi,ne odspiva mn, ako ja zemam vo race spie, ako ja stavam vo krevetce ni 10 min ne.odat se budi inaca znaeshe da odspiet po sat i pol dva neznam so se sluci, i ne saka da zaspie ako nema grada vo usta se prepiva.mlekce i posle povracat inace ne se mire ako ne ja stavam da cica, sovet kako se spravuvate ne sakam da se nauce vo race da stoi celo vreme uste pomalce gradata da i e non stop vo usta

10. Noranora

Noranora Истакнат член

Можеби е во скок, може има грчеви, а и најверојатно е само желно за близина,љубов и топлина, остави го нека спие така и мојата беше еден месец така.

glisa and tina2018 like this.
  11. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Пак барам совет, по 3 саати после чепче пак има 38.6, што да правам? Смеам да комбинирам чепче ефералган со блокмакс на 4 саати на 11 месечно бебе?
    А се ми одбива тешко да ми испие сируп затоа и чепче ставам. Пробав во коритце да го ладам се тресешене сакаше да седи. Со чорапчиња со киселина истуркавме саат и пол до наредното чепче да не оди над 38.5
    Што да правам некој совет?

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

После еферглан/парацетамол можиш на 4ч да дадиш друго.После блокмакс/неофен/бруфен на 6ч.

SophiaBella likes this.
  13. Candyyy

Candyyy Активен член

Majki, na bebeto mu pomodre dolnoto uste, i toa samo vo sredina.. Ve molam za odgovor od sto bi mozelo da e

Last edited: Feb 19, 2022
  14. mariz

mariz Форумски идол

Сеуште му е модро? Или на бањање да не помодре? Да не му застудело... Ако му стои помодрено, да го види лекар...

Candyyy likes this.
  15. Candyyy

Candyyy Активен член

Pred okolu 1h go primetiv deka mu e modro, seuste stoi, kako tocka pogolemka vo sredina na usteto. Ne e na banjanje, ne veruvam da e od stud, 22 stepeni e doma, ubavo obleceno. Sekako lekar, no sega e mnogu docna, ne znam od sto bi mozelo da e

16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Да не се има удрено со/во нешто? Можеби пукнато капиларче?

Candyyy likes this.
  17. lovely91

lovely91 Популарен член

Da ne stava vo usta nekoja igracka sto moze boja da mu pusti? Se desavalo kaj nas taka...

Candyyy likes this.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Ако е на еден дел и точка, не би требало да е нешто страшно. Најверојатно се има удрено со нешто или има стискано со устето некоја играчка.. :)

Candyyy likes this.
  19. Candyyy

Candyyy Активен член

Mozebi so tropalceto, bez da zabelezam
    Se plasev samo da ne e nesto zdravstven problem, ne daj boze, vaka da se manifestira.

20. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Здраво мамички за некој ден полниме месец но веќе трет ден денес не сме покани колку денови се во ред да не сме покакани и кажете како да му помогнам???

Prolett likes this.