Kasa ke i napraam so toa ako ne najsigurno taka ili leb da natopam Mada ne mi e dehidrirana, pie voda cica super. Ke vidime...
Бебе поврати доста обемно, од сабајле имаше доручек, ручек и за ужинка му дадов шмукалче, испи 2-3 голтки и после саат време го поврати + дел од ручекот. Бидејќи ми поврати во кола, се мислам да не му дошло премногу дека во седиште стуткан, топло, може малку прејаден бил или е нешто посериозно и да го носам на лекар? Во принцип не е дете што повраќа и малку ме фаќа паника, да не му е нешто сериозно. Вака нема тт, изгледа ок, сега и заспа. Ама многу обемно исповрати и страв ми е. 11 ипол месеци е.
На детско одделение во болница уште беше бебе синко две недели и качи тт, го однесов одма во болница затоа што беше викенд и од таму ме вратија ми бараа упат. Па мм беше зема од брза помош па така да не примат и да го прегледаат. Уште ни книшка немаше тогаш, ужас јас колку бев испаничена и плачев и се нервирав и се, ама џабе ти ја трескаат вратата пред нос, ептен мм е мирен таков не сака да се расправа, друг да беше со се врата ќе им влезеше. Втор пат на уролог го носев така, ама некој државен празник беше и исто со упат мораше да вадиме од брза помош. Ова зборувам кај нас е вака, за во Скопје не знам дали е исто.
Не е вака во Скопје затоа се зачудив зашто сум го носела на дежурен и не ми побарале упат. Нема врска каде е, ова е безобразно и треба да се смени, затоа се дежурни зашто shit happens во сред ноќ и трчаш да си го спасиш детето, кој може да мисли на административни глупости во тој момент? Живи глупости.
Ipak so temp zavrsivme,nema proliv nema povrakanje...ama temp...eden zab da bese bez nea aman vise....ja racunam adaptirana na gradinka
Мајки бебето ми е 4 ипол месеци и ми настина. Татко му беше настинат и сеуште е, од вчера и бебе почна по малку да кашла па до вечерот и носето да му тече температура не ми крена. Докторката од Систина ја барав вчера дали смејам нешто превентивно да ми давам, дека го осетив дека ќе ми настине. Ми рече да следам ситуација и дека ќе мора крвна слика, а ние правевме пред 5дена и дека скоро сите сирупи биле со шеќери што тој не би требало да ги прима и со лактоза, а се смета дека е алергичен на кравји протеини. Ме интересира во вакви ситуации се дава сируп, антибиотик или ? Првпат сме во ваква ситуација, незнам како да реагирам ?
Ние кога бевме настинати 4 месеци и аше не и дадоа ни сируп ни антибиотик, кашлаше суво и од грло ваљда секретот од носето и се слеваше, направивме к.с. беше ок брисевите беа ок и не и дадоа ништо. Ако нема друго чаре тогаш се дава антибиотик или сирупи на бебиња
Ќерка ми на 4 мес така настина. Освен синомарин монодози и влечење на секретот, ништо друго не и давав. Тогаш беше покољ со омикрон, се јавив кај педијатарот ми рече никако да ја носиш овде, само ако почне да кашла од гради. Имаше секрет 4 5 дена и после само си пројде. На таа возраст нема што да се дава. Влечи само секретот да не се спушти на плуќа и брзо ќе пројде.
Влечи го секретот мама. А ептен ако се зачести кашлањето носи да го слушнат. Направи и кс да се види дали е бактерија/вирус.
Majki malata e 5 meseci. Go ima ova na grbceto od raganje ama bese epten malo. Kako raste taa porasna i ova. Pedijatarkata vika deka do 6m ke raste i potoa ke pocne da se namaluva da go snemuva. Dali nekoja majka imala iskustvo so nesto vakvo i dali e opasno? Da odime na kozno i da ne ja slusame pedijatarkata ili sepak da ostaneme smireni? Blagodaram
Ова е хемангиом. Не е ништо загрижувачко, ниту малигно. Предизвикан е од еден куп мали крвни садови (капилари) што се собираат заедно во горниот слој на кожата додека бебето се развива во матката. Потоа, откако ќе се роди бебето, грутката расте. Како што ти кажал и педијатарот, растот обично се забавува по шест месеци, а комплет исчезнуваат покасно, до 10тата год најкасно. Посетете и дерматолог за мирна глава, ама нема место за паника.
Mnogu vi blagodaram! Ke zakazam naredna nedela i dermatolog za da spijam mirno. Epten ubavo ste mi objasnile
Не се секирај, скоро секое бебче така се раѓа. Не им фокусираат очињата, мали се ептен. И моето беше така, ми велеа страбизам имало роднините. Се среди самото до кај годинка.
Kerka mi 11 meseci goltna od tie kapsulite D3… dali e opasno ? Treba li da go iskaka toa? Kakase deneska megutoa vo izmetot nemase takvo nesto. Da ja nosam li na lekar
Не би требало да е опасно, ќе се растопи можеби. Каква поточно капсула? Дали има пластика како паковка или стандард Д3 капсула со мека обвивка?