Може ли да има реакција од просо?? Некако не ми е верно, не јаде првпат, до сега барем 4 5 пати му имам дадено. Да ви опишам сѐ: сабајле доручкуваше просо и кисело млеко, после тоа дремна и по дремката после некое време очните капаци потечени, црвени. Друга реакција немаше. Со приоритетен бевме на очно, не знаат од што може дс е реакцијата. Ми препишаа лоратадин, изомар и цефаклор. Матичните ми рекоа никако лоратадин и го боцнаа урбазон. Наместо цефаклор ми дадоа алмацин. Не ми е јасно што се случува. Отокот уште си стои.
А кисело млеко дали даваш секогаш од иста фирма и со иста масленост? Те прашувам затоа што во групата за дохрана на фб гледам дека често се пријавува реакција на млечни производи иако бебето не ги конзумира за првпат само заради тоа што јогуртот или киселото млеко биле со различна масленост од претходно.
Не знам тогаш мајка. Прво на тоа ми текна. Ама и просо викаш дека не јаде првпат за да е реакција од него. Во секој случај добро е што го видел доктор. Нека ви мине брзо. За секој случај паузирај некое време со тие две намирници.
Zdravo Majki za ocinata doktorkata mi rece da mu gi mijam samo so mlaka voda da masiram i da tapkam so sterilna gaza me cudi barem da ni daese nekoi kapki za procistuvanje ako bea od pomos barem jas taka se tesam poso dusata me boli koga ja gledam deka ocinata duri i vnatre i se polni, denes isto bevme na kontrola malata ima 2+10 dena i ima 5185kg spored vas dali e dovolno za taa vozrast?? Isto primivme i 3ri vakcini za imunizacija za sega malata nema tep da se nadevame deka nema ni da ima da bidi se vo red da si pomini so lesno, prasanjeto mi e dali mora samo eden i samo eden da ja preslekva poso doktorkata mi kaza ama jas da prasam poiskusni majki so pominale mene mi e prvo i ne sum bas zapoznaena poso mi spomna deka od kakata se prefajkalo nesto kako povrajkanje i proliv
Каков антибиотик , ништо не давај. Зачисти ја раната, следи како заздравува и толку. И јас имам мачориште дома и на малава и направи дупче, не ја изгреба само дупче пошто не мрдна малава се исплаши, не очекуваше. Досега максимално ја толерира мачоров без оглед колку ја учиме да не го закачка. Ако ја прашаш кај ти направи дупче мачорот покажува .
@unearthlysarah @Cherry79 како реагираа мачињата од почеток на бебињата? Ме фаќа страв ко ќе се породам како ќе реагира, најмногу е со мене поврзана, да не е љубоморна. Плус спие со нас, ќе треба да се одвикнуваме.
Првиот ден кога дојдовме дома од болница несакав да има никој дома. Само ние и мачорот дома. Само што влеговме му ја дадовме да ја издушка. Ја издушка од глава до петици буквално 5 мин ја душкаше, заврши со тоа и толку беше ја прифати. Е за спиење ние се поделивме , јас со малата во една соба , маж ми со мачорот во друга, ама имам услови за тоа. Сега веќе има она над година и спие сама во соба. Инаку прекрасни се, кога и да заплаче она , мачоров трча да види што е работава, навечер додека заспие му дозволувам кај неа во соба да биде и и преде таму, откако ќе заспие го вадам. Сега веќе бебево е во фаза во која сака да го закачка , па мачоров е под стрес и само бега, и многу ми е жал, ама ќе научи да не го закачка. Е некад ќе има гребнатинки тоа е јасно.
Јас вака неповикана да кажам На почеток малку со резерва цело време ја пратев мачката да не и се спојат жичките да направи нешто. На почеток кога спиеше малата полека и се доближуваше и ја мирисаше, кога ми текна дека со јекодерм ја мачкам па затоа ја мирисала Мачката не ја запоставував, си ја мазевме и неа. Си продолжи да спие со нас на спална, додуше она во нозе ми спие ама пак од сам старт ништо не менував. Сега малата има 22месеци, си ја гали гајле немаат Мачката ја земавме син ми кога имаше 4години и он фоооста ја малтретираше, може и ја истренира да е вака умна и мирна
И мојот мачор е со мене најмногу приврзан, со мене и на мене спие, со мене се гали, како сенка е по мене по дома. 4 години има иначе. Уште кога бев трудна ми лежеше на нозе со предните шепи на стомак, по цели денови. Кога дојдовме од болница со бебе само го душкаше, и така некој месец два, само ќе се доближеше да го душка и ништо повеќе. Беше збунет и уплашен од плачењето на почетокот ама сега не е баш нешто заинтересиран искрено. Бебе спие во креветче, он со нас на спална или во негов ќош и научен е да не се качува во креветчето. Од стартот гледаме да не е запоставен баш заради љубомора. Си го зимам во раце, го галам и играм. Сега кога синко почна да му се радува, намерно го зимам во раце и го приближувам до мачорот да го "погали" и живи радости е. А мачоров мисир само дреме Ова инцидентов со гребаницата е наша кривица, избега во влез и мм по него се стрча да го прибере и он од комшиката се исплаши и прелета дома, рипајќи над бебе. Сакам да кажам не е намерно и немало такви ситуации, паметни се мачкиве, само мора да се постават граници и будно следење на стартот дури се навикне дека има бебе дома. Ич не се секирај
А бе највеќе ме вади од такт тоа "антибиотик за секој случај". Ама ептен се извадив од памет вчера, гребнатинката е над капакот на окото и паники по дома. Додуша повеќе мм паничеше, јас не 24 часа покасно и еве веќе заздравува, само чистев и мачкав
Ова со паничење во влез се изнасмеав, ист ко мојов мачор и мене ме плаши секогаш во паника нешто да не направи безврска. Само мојов понекогаш се брцка и во креветче кога не сме дома, сум го фатила на камера . Супер чим сте добри, тоа е битно да заздравува. И да маживе се паничари. Мислам дека има тема мачка и бебе може таму да ни префрлат одговори.
3 недели сме. Го приметив вчера многу му се дуеше стомачето, како да дише на стомак не со гради. Дали е нешто загрижувачко? ( нешто ми поткашлуваше деновиве и хрчи и носето му е малку затнато )
Мајки ве молам дали некоја имала искуство со вакви брумчиња на бебе . Бебето е само на АД старо 4 месеци. Што може да ги предизвика? Ви благодарам однапред
Мајки добро вечер Мајка ми ја удрила малата (5++)не сакајќи горе од таван (спуштен е таванот) Малата почна да плаче многу ама релативно брзо се смири. Прашањето ми е дали да ја носам на лекар и што да пратам? Фала
Мама се надевам дека сте добри. Зависи колку силен бил ударот и каде точно е удрена, сепак е главче. Ако е посилен и близу фонтанела јас лично би консултирала педијатар. При удар се прати однесувањето на бебе, дали е весело, дали се однесува како предходно, дали ќе и се приспие од нигде никаде иако не и е време за спиење, дали ќе повраќа.
Дајте ми совет на колку време да му мерам на бебето 2+++температура? Сопругот е позитивен на ковид, јас се тестирав негативна ама денес малку температура кренав 37,8. Бебе 37,5 највисока денес и беше, како да почна и да ми поткашлува и едвај ја заспав вечерва во 9 сат и сега ми е жал да ја будам да и мерам. Последно измерив во 8 вечева, 37,2 беше ама ептен ми е страв да не крене многу ноќеска и во план сум да дежирам и да контролирам.
Искрено ништо од ова не знам, мајка ми нејќеше да каже што е работа. Она беше со брат ми и ќерка ми во една доба а јас и мм ми пиевме кафе во другата соба. На крај брат ми дојде скришно да ми каже. Он вели не бил јак ударот. По некоја логика чим ја исправала па ја удрила ќе да е горе главчето некаде. Ја пратев од тогаш не е спиена еве два ипол часа пројдоа сега се успиваме, држеше внимание нс цртани, со играчка фокус и гледав добар и беше, не повраќаше. Чекам педијатарката да ми врати.
Според ова што имаш наведено се си е ок. Нормална реакција е да се расплаче силно душичка. А може и мајка ти од страв имала реакција во моментот па и од тоа дополнително посилно да се расплакала. Тие се реално како "гумени" дури се малецки ама опрезност никогаш не е на штета. Бидете добри мама, чувајте се