Majki edno prasanje oti me raspametuva maz mi...po kolku kapki vitamin d im davate na bebinja 6m i kolku internacionalni edinici se? Mojte se 2500 i.e i davam 7 kapki, plus vo mlekoto ad ima vitamin d 1.6mg na 100ml i plus neli vo samata cvrsta hrana kako morkov itn....da ne e mnogu ili?
Тоа ортопед одредува за секое дете различно е. Исто битно е зимски и летен период. Во лето помалку се дава. Зависи и каде живеете, колку сончеви денови има во годината.
Мајки, денес имавме настан и моравме малиот да го оставиме со свекрва ми од сабајле рано па се до кај 6 попладне. Пред саат време пообилно ми поврати. За ручек јадел палента и тоа и го исповрати. Го избањав и за пола саат пак бљуцна малку. Можно ли е да е од пренајаденост? Му оставив млеко измолзено ама само едно шише испил од сабајле. Му давала хип сокче од јаболко и чај. Вака најнормално си беше расположен. Столицата во ред. Инаку 6++ сме.
Многу е особено дека веќе е топло. Без разговор со лекар можеш да даваш до 800 ие. Нашиот ортопед препорачува 200 ие на 1кг. Значи ако детето има да речеме 8кг, даваш 1600ие освен во деновите кога е на сонце или на летување (тогаш не даваш воопшто). Д3 го нема во храната, природно се добива само од сонце.
Мамички ние за недела полниме 4м бебушот досега си какаше на секој 6-7 ден на доење сме пие и чајче Бекутан вчера поручек а и вечерта се покајал темно зелена течна столица со црни точкички и лигава од што можи да е педијатар ни даде орс таблетки некоја мама со искуство диастоп пиеме од пробиотик ...
Denska bevme na pregled i ni rekoa obavezno na slabajle vo obrokot zitarica, sekoj den meso tekesko za rucek so zelencuk i vecera nokjna kasa, izmegju obricite uzina ovoshje, nz kako kje izede seto ova, a kako pricina za nejadenjeto e niskiot hemoglobin pa ni dadoa maltofer kapki za zelezoto pa kje vidime dali posle kapkive kje jade
Пробајте мама. Јас насабајле давам обавезно житарка со овошје. Ручек месо или жолчка Вечера млечна житна каша. Немам ужини само. Крвта кај нас е добра ама пак нејаде.
Една капка ако е 2500, а ти даваш 7 прееемногу. Консултирај се со доктор точно да ти каже колку капки да даваш во однос на другата исхрана, ама поскоро консултирај се, мораш да скратиш, иако е витамин, се што е многу не е добро.
Да не се 250, не 2500? Знам Вигантол беа 400, а пливит Д3 200. Не верувам капки за бебиња да се со толкава концентрираност.
Blagodaram majka! Denes ne dadov, malku ke pauziram, ne veruvam deka edna kapka e 2500 mislam deka toa e za 10 kapki ama sepak mnogu e mi reche maz mi! Pisavme i kaj pedijatarkata cekame da vidime shto ke kaze a do togas ne davam
Blagodaram majka! Ke napravime pauza dodeka ni pishe pedijatarkata. Mislam deka i vo morkovot ima vitamin d ako ne se lazam a ona skoro sekoj den vo kasicka morkov jade taka da izgleda preterav. Kako i da e pocnaa soncevi denovi ke mora nekoja nova matematika da pravime
Blagodaram majka! 10 kapki mislam deka se 2500 ama sepak mnogu e. Vo bolnica koga se rodi ni rekoa 7 kapki i 5 kapki probiotik i tamu imalo vitamin d, a ako ne pie probiotik togas 12 kapki vitamin d..ona od zavcera veke ne pie probiotik ama sepak 7 kapki pokraj sonce i mleko pojako br.2 mislam deka se mnogu. Prashavme i cekame odgovor
Blagodaram majka! Ke pravime pauza ili ke namalime, prasavme pedijatar i cekame odgovor pa ke spodelam
Д3 витаминот се добива само од сонце и некоја мала количина има во риба, колку што јас сум запознаена. Нема потреба да прекинуваш ако не сте секојдневно на сонце ама види колку ие има во една капка и не давај повеќе од 800ие додека не се консултираш со лекар. Педијатрите обично препорачуваат мали дози, консултирај ортопед.
Не знаев дека е различно за зима и за лето. Ако е изложен на сонце воопшто не се дава тој ден? Кога се прекинува со вит Д?
Малата се плесна со челото во ѕид според мене јако пукна ама она продолжи како ништо да не било. Секако спремни за спиење бевме. Незнам како успаност да пратам кога е ноќ. Дремам не спијам незнам што да правам Кога треба да алармирам според вас. Не дај боже после колку време дала знак како повраќање на пример. Фала ви
Најди на youtube интервју со Др Антоније на телма амбуланта, многу убаво објаснува. Лично тој има мерено во Мк, најмногу д3 се апсорбира од мај до септември, од 10 до 15 часот мислам дека беше. Попросто кажано кога сенката ти е помала од телото. Не ме фаќај за збор, пред 2 години ми објаснуваше и може сум заборавила ама мислам рече пола саат со разголено тело е сосема доволно за потребната доза и затоа нема потреба од дополнително.
Не оди тоа така дали е изложен на сонце денес или не па според тоа да се водиш, од овој период па се до октомври по препорака на педијатар д3 не се дава