Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Sofi prasaj mesto inhalacija dali moze da pie nesto. Moeto bese bolno skoro i mesto inhalacii so sabutamol(valjda tocno go zapamtiv) doktorkata rece ne se macete mala e za da sedi davaj i go ko sirupce i taka se iscisti. Moeto e 1god probav da inhaliram sansa nemase

2. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Не е итно прашањево ама не знаев кај да го сместам. Дали вашите бебиња имале неправилности/израмнетост на едната страна од главата заради повеќе лежење на таа страна, и ако да кога се опраило? Моево е 7+++ ама уште едната страна му е таква, иако не лежи ич на таа страна веќе долго време а и повеќе седи отколку што лежи. Педијатаров вика ехеее има време да се оформува ама чисто да видам ваши искуства. :)

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Слушај го ортопедот. Можеш и да испиташ Д витамин и ќе знаете најдобро, како и да е најдобро е сега летото да бидете на сонце барем пола саат, разголени.

4. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    40
    Да ок,прашувам само искуство вие колку давате?

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас давав 2000ие цела зима (тоа би било 10 капки Пливит, јас давам Вигантол) по совет од ортопед. Сега од мај ако е на сонце после 11h не давам, а ако не е (кога е во градинка пример) давам 1500ие.
    Затоа ти викам слушај си го ортопедот, секое дете е различно, а според педијатрите секогаш е премногу.

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Слушај го ортопедот.
    Јас давам 1200ие и ми рече до 18м да не намалувам ни преку лето.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Добро утро мајки
    Вчера бебе затнато со секрет. Ноќеска се будеше со плачење од што не може да дише. Цело Крчи ама од носето е. Само влечеме мрсули имаме такво за со уста ама нарачавме сега носко.
    Нашиот педијатар е на годишен одмор па денес ја однесов кај друг прв пат. Гради чисти,секрет густ ама чист бел без мирис и боја и грлце црвено и рече крајниците потечени. Одма ни даде Амоксицилин сируп.
    Е сега на две сум за антибиотиков што би ме советувале,да почекам си викам да видам дали ќе се смири па од друга страна да не направам полошо си велам. Иначе ни кашла ни ништо.

8. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.968
    Јас би дала чим рекол доктор.

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anculce

Anculce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    91
    Zdravo mamicki sakam da mi spodelite iskustva .. malata mi e 3ri meseci pravime120voda so 4 merici idi nekade 135ml e sega vejke edna nedela taa mlekceto ne si go pie skros a se desava i da go ispie celo. Od koga ke go ispie dali odma ili po nekoe vreme taa povrajka po malce mlekce a do sega nikogas ne mi vrajkala mlekce. Racinata mu se celo vreme vo usteto pocnuva da se ligavi, prasanjeto mi e dali ima skok vo razvojot dali mu e zesko pa zatoa taka pravi pozdrav

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.111
    Можно е ако испие повеќе млеко да го поврати вишокот. Не ја легнувај одма на грб после јадење,нека биде во полулежачка положба.
    Сега почнува фазата кога ги стават дланките во уста и мора да ја поминат таа фаза. Во трет месец мислам дека има и скок во развој

На Anculce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Се слушнав со нашиот педијатар и ме советуваше да не давам на тие симптоми. Само спреј за нос. Еве денеска е многу подобра.
    И носко си заврши работа аууу да се чудиш од кај толку секрет

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Majki od vcera sme vo crvena faza...do vcera jadese po 920-950ml mleko i kashi se sobrano, denes eve ja samo 500 ima izedeno a vo 21 30 ke zaspie i ke tera do sabajle shto znaci nema sansi da izede ni 600 a ne poveke...dali e do fazata ili zapcinja ja machat ili shto moze da e...od pred nek9j den i mleko smenivme, podobro e ama nea i pravi gasovi...ke probuvam uste edna nedela ako ne se smiri ke se vratime na staroto....ama ova nejadenjeto me machi usta ne otvara samo cel den bababababab tatatatatta mamamamamama....of breee

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Posle 10 obidi za mleko i od staroto i od novoto na kraj i namackav gel na zlebinkite i posle edna minuta go ispi celo mleko 165ml ili taka se pogodilo ili ete toa i pomogna, cisto da spodelam moze na nekoj ke mu uspee isto koga bebe nesaka da jade.

14. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Првите пати успејав, сега за жива глава не дава.
    Плаче се тегне и неможеме да направиме инхалација.
    Уште кашла и веќе се нервирам.

Дали би дале Мукоплант сируп на 6 месечно бебе?
    Педијатарот ем ми вели земете, па после јас не би дала уште мал е, а детево не престанува да кашла така длабоко.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Давај ладно млеко да пие, ладни пијалоци, храна што ги лади непцата, не би требало да одбива. Ако е над 7 месеци, може и парчиња храна, да глода за да си ги чешка непцата ако има мака.

16. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    184
    Kerka mi ima 13 meseci denes 2 pati povrati obilno.. vecerva odbi nesakase da jade.. se raspametiv neznam od sto bi mozela vaka da povrati. Proliv nema… neznam sto jadela vo jasli doma musaka jadese i mislam deka i smeta melenoto meso ama dali e mozno da povraka od toa? Ke vidam utre kako ke bide ako pak povraka i odbiva da jade ke ja nosam na klinika. Mnogu se ispaniciv i sum uplasena neznam sto moze da i bide :( dajte mi sovet kako da se smiram i sto da i pravam na nejze? I dadov cajce bekutan za stomaceto i sega spie

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Elektroliti i probiotik. Moze da e stomacen virus nekoj od gradinka. Temp neso nema?

На marija99992 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    184
    nema nema samo povrati

19. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    78
    Мајки маж ги заборавил цуцлите вриејки, едната скроз се стопила другата не. 2 часа сме спиеле со чад, беше зачадено и бебе каде што спиеше. Многу сум исплашена, дали нешто може да и биде од што се е надишала. Ја разбудив ок беше, но пак ми е страв

20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.857
    Нешто слично сме и ние денес. :( Кога зема воздух закрчува ја слушам дури и се закашлува мислам од што има секрет. И прскам бекутан спреј и со носе фрида чистам, течен светол секрет вадам. Каков е тој носко ми е страв многу да влечам. Нема тт, весела си е, ама ми е многу лута дека ја чистам. :l: