Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. spatifilum*

spatifilum* Нов член

Здраво. Бебето е 2 месеци(две недели порано е родено) и не прави гримаси на лицето кога плаче и устата не ја отвара целосно. Не се ни смее ама знам дека е рано за тоа. Се сомневам на оштетен фацијален нерв. Дали некој има искуство со ова ?

2. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Ај совет ве молам
    C269BD91-76E6-4E34-BC46-4167DEF1C6DA.jpeg
    Синоќа дојдовме од одмор и од вчера на окцето изледа ја печило нешто или ја полазило.. И земав таму маст ама не и помогна. Ај совет викенд е матичната не работи а не знам како да и помогнам друго?

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Да не ја каснал комарец? Јас сум алергична на комарци вака отекувам кога ќе ме касне. Ништо не ми помага само време и да не се чеша ако е тоа.

mssuniquee likes this.
  4. Маја Т

Маја Т Популарен член

Ептен сум во паника.Малата пред два дена наполни една годинка.А од пред една недела и еден ден е со температура.На почеток одеше до 38, 38,5, а последниве два дена оди и до 39,40.На почеток ја однесов кај матичната, ни даде цефалексин.Направивме крвна слика, црп 58.После пет ден пак крвна слика, црп 98.Од цефалексинот никакво подбрување, само полошо.Нема ништо на гради, само многу секрет во горни дишни патишта и качува температура.На почетокот на подолги интервали додека траеше дејството на сирупот (давам наизменично ефералгам и неофем), сега многу побрзо качува.Од вчера почнавме со панцеф, по препорака на доктор од Козле, но воопшто нема подобрување.Се извинувам на долгиот пост, ама стварно сум во паника, не знам веќе што са правам;(

5. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

А леукоцитите колку се? Брисеви да направите и антибиограм?

6. marija99992

marija99992 Истакнат член

Za visoka temp sto pravite? Ja odnesov na detska klinika temp imase 39.2 ni kazaa samo paracetamol ako ne se simnuva plus blokmaks samo ne razbrav dali toa odma blokmaksot se dava edno po drugo? Eve uste ima temp ako ima i preku den pak da se nosi da se prAvi krvna slika

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Не одма парацетамол па блокмакс, туку ако си дала парацетамол треба да поминат најмалку 4 часа па да дадеш блокмакс. Следната доза пак би била парацетамол. Ги даваш наизменично на најмалку 4 часа.
    Во меѓувреме ги разладувам, расоблечени и туширам со млака вода без глава. Давам повеќе течности.

IRBBB likes this.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Зелени се мрсулите? Уши му прегледаа?
    По кс рекоа бактерија дека е?

9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Не, не се зелени.По црп дека беше над 50 и покачени лимфоцити рекоа дека е бактерија.Многу време трае ова, не знам што да направам веќе.

10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Леукоцитите исто покачени, мислам околу 14-16 беа.Сакавме брисеви да направиме, ама дека веќе пиеше цефалексин, ни рекоа дека нема да покаже.Грешка наша а о на матичната што не не упати прво брисеви да направиме.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Јас кога имав правев брис и кс со тоа што рез не чекав туку одма амоксиклав земав. Ми кажаа бил со широк спектар без разлика која бактерија е. После се потврди дека е во ред. На два пати пиев анитб. Може требало амоксиклав да пие оди утре на др мислење нека не е систина..јане или кај друг матичен плати приватен преглед.

Маја Т likes this.
  12. Маја Т

Маја Т Популарен член

Бевме и во Козле кај друг педијатар.Претходно на дежурен во Јане Сандански.Во Козле ни дадоа панцеф.Не знам да не згрешивме со панцефот.Би оделе секако и на приватно, дека многу се чека за термин затоа отидовме во Козле, не е проблем за приватен преглед.Јас секако цело време претходно ја носев на редовни прегледи во Ремедика.

Milkiway likes this.
  13. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Мамички при играње се креваме во седечка положба од лежење но при спуштањето бебуш пожив од сабајлечки малку ја чукнавме главата играме на кебенце на под не заплака но јас се уплашив и го кренав испаничена тогаш заплака по 2мин пак игравме в креветче, па цица ме па сега дремиме имам читано на форумов дека треба буден да го држам и да го пратам ... Совет добредојден

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Не се грижи, ништо не му е :) тој удар не бил силен ниту пак од високо. Плачењето како што и самата кажа било од твојата реакција, се исплашил оти си испаничила.

Eli-77777 likes this.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Мајка мојава ја треска главата на паркет без ќебенце. Не паничи. Сама викаш дека те осетил и заплакал. Не е јак удар и не е од високо :)
    Ако го боли, сам ќе си заплаче нема да те чека да паничиш :rofl:

16. bubabuba

bubabuba Истакнат член

Мајки искуство со ваква раничка ? Др. вика mupirocin да користиме.. поради што би можело да се појави?

Attached Files:

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Сигурно ти е помало бебето чим си исплашена толку. Ништо не му е. Ќе видиш кога ќе почне да лази, да оди, што е паѓање и мавање глава. Ќерка ми во неделата од креветчето нејзино преку крената ограда се плесна на глава директ и освен модрица, ништо не и е. Поеластични се од што ги мислиме :)

nevermet18 likes this.
  18. Noranora

Noranora Истакнат член

Мајки, бебе 7++ вчера примаше две вакцини, качи темп до 38,8 и денес (најверојатно не од вакцините) киваше на секој 2 мин и кашлаше (толку кивање и кашлање не сум чула буквално не престана)
    Носена кај матичната рече типична настинка,на плуќа нема ништо. Арно ама еве ја у спиење на секој 20 мин станува и нема глас ни да плаче и кашла како куче, некој пат суво некој пат нешто како да искашлува на плуќа не слушам да има нешто крчење,свирење таква работа а на нос си дише нормално. Дали и што да правам до сабајле па секако ќе правиме крвна слика и пак со матичната консултација.

19. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Ларингит да не е, малечко е прати ситуација ако многу кашла тркнете до Козле или клиника ако сте од Скопје, или на дежурен. Сабајле правац на лекар

20. Noranora

Noranora Истакнат член

Не знам и мм го вика истото а ја појма неам како изгледа ларингит.
    Ќе видам на лекар денес