Ако ти го плука сирупот против температура, пробај со чепче. Вода давај почесто ако пие по малку. Таква висока температура, мислам дека децата полесно поднасаат од нас возрасните. Ќе помине.
Сега пробав со мал шприц малце по малце и го испи. Ќе тераме така. Може попладне да ја однесеме и до козле.
Ние сме со Ковид 7ми ден. Малово имаше 3 дена тт до 39.3. Наизменично давав блокмакс и парацетамол. На почетокот кс супер, црп мирно. 5ти ден црп 28 и почмавме со антибиотик. Штом ни заврши тт, почма да кашла. Правиме инхалации (односно се обидуваме само, не ми успева никако). Денес малку ми е подобар, како секрет ми искашлува малку. Му давам Ц вит и многу течности и на контрола редовно да го следат.
Ве молам за совет. Со ковид сме веќе 8 дена. Малово ми е добро сега, тт помина, апетит си има, весел е. Само кашлица сеуште не мачи. Додека е буден веќе почна секрет да искашлува, ама додека спие е хорор, се корне од сува кашлица. Што може да направам за да му олеснам? Пиеме антибиотик веќе 3ти ден, инхалации правиме.
Носот и тече од сабајле, фатила некое вирусче. Ама како легна, поврати 2 пати. Можно ли е од што и се слива од носот?
Офф топик прашање. Мајки, ви ги читам мислењата,и сфаќам колку во Македонија има со ковид заразено, и тоа очигледно, далеку од лесна клиничка слика. Другарка ми во 3ти триместар бремена, исто фатена со корона, со температура, кашлање. Детето ми е 4 месеци+, планираме да одеме за Македонија наесен, би била некаде околу 6 месеци. Според ова што го читам низ темава, искрено страв ме фаќа од корона, земајќи во предвид дека никој во МКД не внимава со маски, растојание, на сите мерки. Што би направиле во мојов случај? Би се вратиле ли сепак, со оглед на тоа дел од фамилијата го немат видено, или да не ризикуваме? Ви благодарам однапред.
Чистиме обавезно. Вчера го носев на контрола чисти му се градите. Ни ги прекинаа инхалациите и одма видов подобрување. Најверојатно го надразнуваа и поттикнуваа повеќе да кашла. Сега мислам дека сме подобри
Има ли некое бебе да минало ковид асимптоматски? Вчера брат ми разви симптоми, денес тестиран, позитивен. Јас на моменти се закашлувам, како да ми стои нешто во грлото, затнат нос... Чекам да ми донесат брз тест. Не можам него да го изолирам од мене, а и ако сум позитивна најверојатно и тој е...
Рано е му е да покаже, јас први симтоми во вторник а во средата бебе. Ако ти е за утеха бебе пројде само со температура два ден. А ние си го јадеме уште
Има ли некоја мама искуство со бебе со меки ребра поради недостаток на Д3? Сабајле бевме на втора контрола и после толку време ни зголемија Д3 на 8 капки дневно од Пливит, а досега беше на 2 капки. И мене ми беше чудно дека се малку со оглед на неговиот брз развој, ама ај си викаш реномиран педијатар и ортопед, ваљда си ја знаат работата. А ме изеде змијата и со интензивното потење во главчето последниве неколку недели, што било најчест индикатор за недостаток од Д3. Оваа интензивна терапија ќе ни трае месец дена негде иако е ек на лето, ама ми нагласи ако му се вдлабне градниот кош одма да го носам на контрола. Вие што имате искуство, за колку време ви зајакнаа ребрата, има ли нешто на што да обратам внимание и да правам специфично? Фала ви однапред
Мојата имаше омекнати ребра. Ја зголемија дозата на д3 (еден ден давав 3х400 +Д3 со омега, еден ден 2х400 + Д3 со омега) , после 2 месеци на контролата ми кажаа дека е добро. Ама продолжуваме со 1200ие на д3. Вежби такви работи ништо не ми кажаа
Фала мајка Малово сега треба да прима 1500IE дневно еден месец, а после еден ден 2х400IE, следен ден 3х400IE уште пола месец, па 3х400IE до наредна контрола. Omega-3 нѝ потенцираше да почне да пие одделно, не со D3, исто од Babytol. Еве сега пак го читам извештајот, дијагностициран му е Harisson sulcus. Не го гуглај не е така кај нас фала богу, почетен стадиум е ваљда
И нас Антоние на 5 месеци истата дијагноза ни ја кажа. И тогаш ни кажа најдобро е да му даваме вигантол ако најдеме, и му дававме 3 капки вигантол 1500IE вкупно, ми рече за еден месец да го види и среден беше, не се секирај мајка, интензивен раст е, продолжи само со зголемена доза Д3.
Ќе се среди мајка, фатено е на време. Кажи ми само дали капките на почеток ги стававте во млеко или директно во уста? Јас ги давав во млеко, ми кажаа да прекинам така да ги давам, а она на почеток само така ги пиеше.