Не сум рекла дека на тие што не мерат им се гладни децата. И јас ставав од прилика па коа видов дека он уствари јаде скоро па дупло од тоа што треба на негова возраст , е тогаш ја грабнав вагата
Не може да јаде дупло, ако ти не му даваш. Ако треба после пола саат млеко ќе дадам, ама цврста храна се знае колку треба да јаде дете на таа возраст.
Да да Затоа мерам веќе и не давам колку сака ( така ми рече педијатарот - давај му колку сака) Кажувам за на почетокот коа почнавме со дохрана , првите 3-4 пати. Сега макс 150 давам, ама максимум . И го држе сит 3 часа обавезно . Ти колку даваш на момата ?
Да бе, колку сака. Ќе ги правиме мали волчиња деца од 7 мес. Мала тегличка од купечките давам јас (со неа мерам, а имам кујнска вага) и така ќе терам уште цел месец. После може да се оди и до 180.
Така и јас планирам. Малку пред 8 полни да му покачам на 180-200 макс. Уште се нервирам коа пред месец и нешто ми изеде 250 гр каша Па ништо не му беше бре, весел весел ...полн енергија
Јас ако терав по педијатри, таа на вакцини пред 2 нед ми рече и вечера да и давам, 6.5 месечно бебе секако дека треба да има веќе и ужини, не само вечера.
Pa bogami gi izmeriv ama ne namenski tuku tamu mi se najde vagickata i me mrzese da zemam kesa da aoberam luspite tamu pa lupev vrz vagata i na kraj stisnav gi izmeriv pred da gi frlam i bas se iznenadiv na 50gr grasok da ima 15gr luspi...dzabe merev dzabe lupev 70gr izede edvaj i toa so plukanje
Оф леле . А што и ставаш во кашичките ? Зачини нешто даваш ( целер, пашканат, лук, некое масло ..)?! И овошни ти јаде слабо ?
Jas da ne merev i da ne zapisuvav ke bev ubedena pred 1 mesec deka jade poveke a deka ovoj mesec jade pomalku ama ne! 2 meseci gospogata nema izedeno gram poveke od toa shto jadela pred 2 meseci...od 12.05 ne e merena togas bese 7.150 vcera doma ja merev jadena 8.150....toa mu doaga za 3 meseci da kavila samo 1kg a neznam dali e normalno, jas znam deka za 1 mesec treba da kacuva po 50gr...a aktivna e po 14h dnevno i 10h spie, trosi energija mnooogu a jade isto kako na 7 meseci a sega e 9...neznam kako da jade poveke i neznam kako da se popravi...na 9 meseci da ima 8kg neznam dali e zdravo. Milion neznam imam vo glavata zatoa na 18ti kaj pedijatar ke razjasnam se nadevam i nema da go zamaram deteto da jade i koga treba i koga ne treba.
Да. Мора да ве примат. Само кажи им дека е позитивен, можеби има посебен оддел или ако носиш кај матичен посебна просторија за да не се меша со други дечиња.
Of se probav i dzabe, vcera imase teleshko mevce, morkov, grasok, praz 30gr, crvena piperka 20gr lukce edno chesne i maslinovo maslo...plus od toa morac ili anason kako go vikaat demek da protuv grcevi i naduenost...dzabe bre nisto ne izede...sabajle kasha so modra sliva mi ispadna epten ubava gusta, napraviv 200gr ona izede 65, e posle i dadov kiselo mleko edno kancence 120gr go izlapa na edna dusha....
Епа ставај и почесто и кислео млекце во кашите. Ама Не и се секирај. Не јадат сите деца исто. Битно е дека си е здрава
А колку сакаш ти да качува? Во просек испаѓа дека качувала по 880гр на месец што е сосема во границите на нормала. Или по 2 кг треба да качува месечно? Пред 2 мес (значи имала 7м), била 7150, мојата е сега 7м и има 7.300. Значи исто. Не биди параноична за глупости, сосема си е ок килажата.
Da da sobra e vesela e polna energija e se si e super samo kaj go nauci toa da me gleda i da pluka ne mi e jasno, na nejzini 70gr izedeni trosam 1 pakuvanje vlazni maramici da ja brisam nea i okolu nea..se pravi lom.se nadevam da izbijat ubavo i drugite zabcinja pa ke se vrari na staro i ke si jade, moze i toploto si go pravi svoeto shtoznam
Нема посебна просторија. Матичниот ми вика да пратам некој друг да го однесе штом јас сум позитивна . Секако дека никој нема да се нафане да си го ризикува сопственото здравје бдч. Среќа па подобар е...
Epa shtoznam za 3 meseci kacila samo 1kg znaci po 330gr mesecno a jas mislam treba po 500gr, od 12.05 do 12.06 eden mesec, do 12.07 dva meseca do 12.08 3 meseca, znaci eve za edna nedela e 12ti i se pravat 3 meseci a ona samo 1kg...valjda e ok shtoznam ke kaze pedijatarot sega, moze jas epten pridadov znacenje bidejki jadese po 160-180gr i sega naednas cel mesec po 70 a edvaj i tie pa se nasekirav malku
Итна, одделение за педијатрија на болница? Чисто да го слушнат. Спадна температурата? Има други симптоми?