Здраво. Некој совет, нешто дали давате за кашлица? Бебенцето е 8 и пол месеци и ептен кашла во спиењето поготово. Па се буди и плачи за спиење. Исто и носето е затнато, прскаме солен раствор и тргаме мрсулчиња со пумпица, ама оваа кашлицата ептен ме загрижува. Денес бевме и на доктор, нема ништо на гради ниту пак црвено грло, се чудам како на толку кашлање ... Не може да спие де од носето затнато а сега и од кашлицата..не знам како да му помогнам барем некој сајт да сврзи да преспие..
Веројатно е од секретот што му се слева. Стави го да спие на поткренато (ако спие во креветче, под душечето пикни перниче некое да се закоси).
Ти благодарам. Да и тоа го направив ама еве си продолжува со кашлање, будење и така во круг. Па и не може да се на цица саглам од носето затнато па дополнително плачење и вриштење. Колку дена од прилика трае вака прелада без температура?
По форумов прочитав за кромид за затнат нос. И мојата цел ден шмрка па и ставив сега сецкан кромид до креветче. Не знам ако некој знае нека каже колку е паметно. Исто и мустела има една крема chest rub за на гради малку мачкам и под носе.
Ќе си кашла се додека и се слева од носот секрет. Само редовно чистење на носето ставање капки и како што кажа членката да спие на повисоко.
Давам ваја, ова омниобиотик прв пат го слушам гуглав повеќе врсти има кој точно го користиш? Да пробам и со тоа незнам веќе на доктор кога одиме како да му излегва од другото уво кога велам дека не кака давај слива ќе се среди а не е само еден доктор кај три педијатри досега имаме одено
Каков спреј ставаш, мене Аква Марис за деца ептен ми помагаше, го ставав на поткренато да му биде полесно. Ставај по неколку пати, и после капење обавезно чистење на носето. Јас пумпи никогаш немам користено. Со капките му се слеваа не назад, туку внатре во самото носе и со чепкалка за бебе за носе му ги вадев. Да се разбереме не чепкалката да ја мупкаш во носната ноздра длабоко него на почеток му се гледа ако има нешто. Е сега не знам кај вас каква е ситуацијата колку е затнато носето.
Носето е чисто вака да го гледаш скроз чисто, а не можи да диши преку носе. Кога ќе ја земи цуцлата лажливка ја плука одма оти не можи да диши, значи доста е затнато. На повисоко ја ставам да спие ама не помага, прскаме Исомар спреј, тоа помага, но пак по некое време се затнува, а докторката ми рече 3-4 пати во денот да прскам спреј. Денес е веќе подобро, се надевам за брзо скроз ќе мине.
Може ли ова кафеавото на цевчето да го голтне бебе? Никаде ми го нема ова делчето, а последно тој го имаше во раце. Од ум се извадив штом помислив дека можеби го голтна. Ова беше пред 4-5 сати, од тогаш јадеше, пиеше се нормално. Си велам да го голтнеше ќе имаше некоја мака. Го има некој дома истото да ја провери големината дали можи да се голтне?
Можит да го изгризит само дека е гума ама не мислам дека би го голтнало, колку да е ќе го приметеше мајка ти до сега ќе имаше некакви знаци . Провери таму под троседи некаде можи има паднато
Не знам колку е мало ова, ама може да голтне ако е како гумичка. Моето случајно го приметив пред некој ден додека му мењав пелена, искака некоја бела гумичка, веројатно во градинка ја голтнал оти дома немаме такво нешто. И тоа доста беше долго. Пред да излезе ова немаше никакви знаци дека му е тешко на мешето.
Ништо не ми е јасно. Прв пат се соочуваме со вирус кај бебево. Еве скоро 10 дена, само како настинка затнат нос, мрсули, секрет. Бевме на матичен пред 2 дена се е ок. Е вчера качи тт и кенкава е цел ден, давав ефералган на 6ч, е вечерта ни спрпа пошто идеше до 39 и отидовме во систина, дур стигнавме се спушти. Ама таму не нафукаа со рецепти дефендил, блокмакс, бејби вит и ми рече давај блок макс побрзо дејствувал. Да не претерам ама може рече дека може и 5 пати на ден по 2-3 мл. Сабајлево се напи блокмакс не дека магично се спушти веднаш тт. Си викам да не згрешив да не требаше да си терам со ефералганот. И во меѓувреме бљуцна, а почна да се поти веројатно делува, да давам нова доза ако не се спушта? Овие дефендил, бејби вит ми ги дадоа за 10 дена само, ама 9 месеци е не знам да не и дојде многу некако.
После колку време од сирупот поврати. Ако поминало некое време јас не би давала, ако е веднаш после 5 мин можеш да ја повториш дозата. Но има шанси пак да ти ја бљуцне/поврати.
Систина секогаш препорака имаат за дефендил, витамини... Како за бебе кое прв пат е болно јас не би ги давала. Крвна слика направете ако не сте направиле.
Mom's Каков терор и хорор од ноќ Попладне додека играше приметив дека и тече носот. Си реков ај ништо страшно Мада прв пат и е. Лелееееееее па ковид истеравме без драма ама ова е катастрофа. Се буди на 10 минути со рикање, не сака да лежи, по пола саат плаче хистерично. Па новороденче не ме оставила будна од плачење па сега. И ставам аква Марис Али кажувај те друго чаре. Веројатно и се слеваат надоле па се бори за воздух па пак рикање.....мрсулчињата и се проѕирни ко водичка сега за сега.
Дали имаше нешто ко исфрлање/осип после вирус или температура нешто такво? Ми се чини низ темиве читав. Имавме 2 дена висока тт, вчера пониска и сабајлево цела исфрлана со ситни точки, на стомак, на лицето од едната страна, на грб, кај пелената некои пликови. На раце и нозе нема. Не ми се верува да е алергија од јадење, рано јадеше, касно легна ќе видев. Креми детергенти и сл не е ништо ново.
Да, вирусот се вика розеола. Можеш да видиш слики чисто да споредиш на нет. Не се третира со ништо, не предизвикува непријатнпст, чешање и сл.