Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. barbiche

barbiche Истакнат член

Здраво.
    Некој совет, нешто дали давате за кашлица? Бебенцето е 8 и пол месеци и ептен кашла во спиењето поготово. Па се буди и плачи за спиење. Исто и носето е затнато, прскаме солен раствор и тргаме мрсулчиња со пумпица, ама оваа кашлицата ептен ме загрижува.
    Денес бевме и на доктор, нема ништо на гради ниту пак црвено грло, се чудам како на толку кашлање ...
    Не може да спие де од носето затнато а сега и од кашлицата..не знам како да му помогнам барем некој сајт да сврзи да преспие..

2. Ano

Ano Форумски идол

Веројатно е од секретот што му се слева. Стави го да спие на поткренато (ако спие во креветче, под душечето пикни перниче некое да се закоси).

3. barbiche

barbiche Истакнат член

Ти благодарам.
    Да и тоа го направив ама еве си продолжува со кашлање, будење и така во круг. Па и не може да се на цица саглам од носето затнато па дополнително плачење и вриштење.
    Колку дена од прилика трае вака прелада без температура?

4. Mucika

Mucika Популарен член

По форумов прочитав за кромид за затнат нос. И мојата цел ден шмрка па и ставив сега сецкан кромид до креветче. Не знам ако некој знае нека каже колку е паметно.
    Исто и мустела има една крема chest rub за на гради малку мачкам и под носе.

barbiche and tina2018 like this.
  5. viniMini

viniMini Истакнат член

Ќе си кашла се додека и се слева од носот секрет. Само редовно чистење на носето ставање капки и како што кажа членката да спие на повисоко.

barbiche and tina2018 like this.
  6. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Давам ваја, ова омниобиотик прв пат го слушам гуглав повеќе врсти има кој точно го користиш? Да пробам и со тоа незнам веќе на доктор кога одиме како да му излегва од другото уво кога велам дека не кака давај слива ќе се среди а не е само еден доктор кај три педијатри досега имаме одено

7. Mucika

Mucika Популарен член

Педијатарот ми пиша омнибиотик 6 ама јас го земав Панда.

WindyWind likes this.
  8. anggell

anggell Форумски идол

Каков спреј ставаш, мене Аква Марис за деца ептен ми помагаше, го ставав на поткренато да му биде полесно. Ставај по неколку пати, и после капење обавезно чистење на носето. Јас пумпи никогаш немам користено. Со капките му се слеваа не назад, туку внатре во самото носе и со чепкалка за бебе за носе му ги вадев. Да се разбереме не чепкалката да ја мупкаш во носната ноздра длабоко него на почеток му се гледа ако има нешто. Е сега не знам кај вас каква е ситуацијата колку е затнато носето.

mjay.yyy likes this.
  9. barbiche

barbiche Истакнат член

Носето е чисто вака да го гледаш скроз чисто, а не можи да диши преку носе. Кога ќе ја земи цуцлата лажливка ја плука одма оти не можи да диши, значи доста е затнато. На повисоко ја ставам да спие ама не помага, прскаме Исомар спреј, тоа помага, но пак по некое време се затнува, а докторката ми рече 3-4 пати во денот да прскам спреј.
    Денес е веќе подобро, се надевам за брзо скроз ќе мине.

anggell likes this.
  10. Oneo

Oneo Популарен член

Може ли ова кафеавото на цевчето да го голтне бебе? Никаде ми го нема ова делчето, а последно тој го имаше во раце. Од ум се извадив штом помислив дека можеби го голтна. Ова беше пред 4-5 сати, од тогаш јадеше, пиеше се нормално. Си велам да го голтнеше ќе имаше некоја мака.
    Го има некој дома истото да ја провери големината дали можи да се голтне?
    orca-image--448025900.jpeg

11. minne992

minne992 Форумски идол

Можит да го изгризит само дека е гума ама не мислам дека би го голтнало, колку да е ќе го приметеше мајка ти до сега ќе имаше некакви знаци . Провери таму под троседи некаде можи има паднато

Oneo likes this.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Не знам колку е мало ова, ама може да голтне ако е како гумичка. Моето случајно го приметив пред некој ден додека му мењав пелена, искака некоја бела гумичка, веројатно во градинка ја голтнал оти дома немаме такво нешто. И тоа доста беше долго. Пред да излезе ова немаше никакви знаци дека му е тешко на мешето.

tina2018 and Oneo like this.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се надевам веќе пријаво во градонката дека таму голтнал ситен предмет.

tina2018 likes this.
  14. Mucika

Mucika Популарен член

Ништо не ми е јасно. Прв пат се соочуваме со вирус кај бебево. Еве скоро 10 дена, само како настинка затнат нос, мрсули, секрет. Бевме на матичен пред 2 дена се е ок. Е вчера качи тт и кенкава е цел ден, давав ефералган на 6ч, е вечерта ни спрпа пошто идеше до 39 и отидовме во систина, дур стигнавме се спушти. Ама таму не нафукаа со рецепти дефендил, блокмакс, бејби вит и ми рече давај блок макс побрзо дејствувал. Да не претерам ама може рече дека може и 5 пати на ден по 2-3 мл. Сабајлево се напи блокмакс не дека магично се спушти веднаш тт. Си викам да не згрешив да не требаше да си терам со ефералганот. И во меѓувреме бљуцна, а почна да се поти веројатно делува, да давам нова доза ако не се спушта? Овие дефендил, бејби вит ми ги дадоа за 10 дена само, ама 9 месеци е не знам да не и дојде многу некако.

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

После колку време од сирупот поврати. Ако поминало некое време јас не би давала, ако е веднаш после 5 мин можеш да ја повториш дозата. Но има шанси пак да ти ја бљуцне/поврати.

Mucika likes this.
  16. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Систина секогаш препорака имаат за дефендил, витамини... Како за бебе кое прв пат е болно јас не би ги давала. Крвна слика направете ако не сте направиле.

Mucika likes this.
  17. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Mom's
    Каков терор и хорор од ноќ:worried:
    Попладне додека играше приметив дека и тече носот. Си реков ај ништо страшно Мада прв пат и е. Лелееееееее па ковид истеравме без драма ама ова е катастрофа. Се буди на 10 минути со рикање, не сака да лежи, по пола саат плаче хистерично. Па новороденче не ме оставила будна од плачење па сега. И ставам аква Марис Али кажувај те друго чаре. Веројатно и се слеваат надоле па се бори за воздух па пак рикање.....мрсулчињата и се проѕирни ко водичка сега за сега.

18. Mucika

Mucika Популарен член

Дали имаше нешто ко исфрлање/осип после вирус или температура нешто такво? Ми се чини низ темиве читав. Имавме 2 дена висока тт, вчера пониска и сабајлево цела исфрлана со ситни точки, на стомак, на лицето од едната страна, на грб, кај пелената некои пликови. На раце и нозе нема. Не ми се верува да е алергија од јадење, рано јадеше, касно легна ќе видев. Креми детергенти и сл не е ништо ново.

19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Да, вирусот се вика розеола. Можеш да видиш слики чисто да споредиш на нет. Не се третира со ништо, не предизвикува непријатнпст, чешање и сл.

Mucika likes this.
  20. Mucika

Mucika Популарен член

Ми текна да, сега видов. Ужасно изгледа :(. Фала

LaDyDoLl likes this.