2 ипол месеци бебе, денес се вакцинираше прва рота и 6 валентна. Почна да крева температура, 37.8 последно измерив со дигитален под мишка. Првпат ми е, не знам вечерва како да се понашам, на колку време да мерам температура, како да ја облечам за спиење. Купив ефералган сируп, тој се дава над 38.5 или можам на пониска да дадам? На колку време? Навечер и редам топли облоги ради грчеви, претпоставувам вечерва треба да прескокниме? Ми значи совет од поискусни мајки,не знам дали вечерва ќе се осудам да заспијам...
Стави лепенки на боцнатото и менувај на 8часа.Топли облоги не ставај.Облечено комотно по памучни пижамчиња или ако има темп.тогаш и по боди.Над 38 може да дадеш сируп ако е кемкаво пред тоа разладувај со марамчиња потопени во разреден алхохол под мишки и меѓу ципи.Со лесно
Не се плаши мајка Прво расоблечи го бебето на полабава облека (ако носи боди и блузе, соблечи му го бодито и слично) и проветри дома. Потоа, давај почесто да цица ако цица. Ако е на АД, нуди редовно да пие млекце според шемата што ја следите. Мери тт на пола саат - саат ако качува, ако тргне над 38 ја би дала сируп, не би чекала 38.5 искрено. Бебе со тт нема шанси да не приметиш, најчесто се млитави, омалаксани и ѝм се спие. Можеш да го истушираш ама со помлака вода (никако ладна, ама не и многу топла, баш млакичка), и избегнувај да му ја мокриш главата. Ако качи над 38, дај сирупче и соблечи му ги чорапите и може да му ставаш ладни облоги на нозете и рацете. Ја на лице никад не сум му ставала облоги, поаѓајќи од логиката дека не треба да му ја мокрам главата. Со лесно и без паники, ќе помине
Колку дена во кревале тт вашите малечки при вироза? Моето 8 месеци трет ден е со температура од 38.5 до 39 крева, со сирупи спуштаме на 6 часа, бевме на доктор и тоа на две места за две мислења, едниот доктор ни препиша антибиотик сируп оти црвено било грлото, а другиот вика никако не Антибиотици нема потреба сосем малку е црвено, крвната слика во ред освен хемоглобинот намален 10,1, и елитроцити намалени. Леукоцитите во ред, мокрача во ред. Ме загрижува тоа што ете веќе 3 ден а уште крева тт.
Значи утре веќе би требало да нема температура, или и денес веќе требаше да нема? Од понеделник сабајле прв пат забележав покачена тт, дали и третиот ден е со температура или веќе требаше да нема?
Sabota pravime 9 meseci, od sredata na polnoc mi kreva temperatura ,i stavam cepce, denes na den nemase vecerva pak imat 38, samo sto i stajv cepce pak, na prsteto pokazalec zavcera i izleze edna mala crvenka no nisto povece od crvenka, vcera ja gledam povece e i potecena i malce kako gnoj,pa ojdovme na pedijatar vika mackaj so xidrociklin ce i pukne gnojt ce istece za dva dena, pa eve denes snosti mackavme no uste e taka prsteto, e sega neznam dali od tio kreva temperatura ili ne, ja stutese rece nema nisto, Dali vi se slucilo i kako ste tretirale, ce cekam uste utre ako kreva pak ce odam na lekar ,
На 38 температура не се става чепче, чепчето се ства во краен случај кога температурата неможе да се спушти од сирпот(далерон, еферглан или блокмакс) гледај расоблечија туширај ја чорапчиња со оцет ставај остави само телото да се бори со температурата, а за тоа црвенилото сигурно е каснато од пајаче чим и потекло ама не е страшно. Матичната што ти кажа за температурата?
Zosto ne cep? Jas prvo cep stavam, polesno mi e. Mojata e teska za pienje sirup. Pa I plus bolni deca, a I nokje podobro e cepce.
38 i meriv pa posle pocna i povece da kreva zato i stajv posto premnogu zezeshe vo glafceto i sedeshe mn mlitavo, a sirup povece go plukka nego so go progolta i so spric dzabe go isfrla maticniot rece za cepce da i stavam, a za prsteto samo mast mi dade, e neznam dali e kasnato ili ne, denes malce i po smireno i gnojot e istecen fala na gospod , a temperatura kreva pak, posle 8 casa si kreva do 39, ja gledashe doktorot i na grlo i na pluca usinjata nemase nisto, ima 3 nedeli 4 zapcinja i izlegooa sega ne gledam vo momentov da i izlaggat, se nadevam ce i pomine prsteto brzo, ja macka so masta, a za temperturava ce cekam uste denes ako kreva pak ce ja nosa da ja vidat uste ednas
Без малку сме два месеци, веќе три дена има честа и потечна столица, при пресоблекување видов дека е баш како вода, зеленкасто и повремено жолто. Пробиолајт ни даде матичната, една кесичка вчера, една за вечер, но мислам денес е кулминација, во рок од половина час два пати по малку течно, дијареа е најверојатно? Дали може нешто преку млекото да придонесам за намалување? Искуства, колку би трраело? Инаку друго се'ок, бара да јаде, количински е исто како претходно, бара почесто само
За ноќе да подобро е чеп ама за преку не, а зашто не чепче заради грчеви конвулзии не се препорачува ја спишта брзо температурата.
Dobra vecer, sakam da Ve prasam sinceto I'ma Edna godinka pedijatar ni prepisa citeral kapki megjutoa nemozam da gi najdam nikade. Slucajno da ne znaete Kade moze da gi nabavam mi trebaat itno
Прашај ја матичната што да земеш. Мене ми кажа да земам левуно за син ми, за бактерија во нос. Ама мора да видиш што ке одговара наместо цитерал.