Majki nekoja idea od shto moze ova da e vaka? Si legna zavcera nisto nemase se razbudi sabajleto kako da ne gi vidov da gi ima a po kratko vreme gledam 2 crveni tocki na chelo kako so penkalo nekoj da gi crtal boze mili. Eve veke 24h isti se ni poarni ni poloshi. Blagodaram
На бебе и раснат заби, веќе едното почна да грепка. Вчера почна да качува температура, 37.8, и ставив лепенки, ја туширав подобра беше. Ноќеска се разбуди, 38.1 и и дадов далерон ми беше страв така да ја оставам да спие. Еве сега се разбуди пак има 37.8. Да сметам дека е нормално од забите или да ја носам на лекар крвна слика да правиме
Мислам дека со моево се тука некаде по месеци, моево фати тридневна треска и излегоа запчињата. Доколку нема друг симптом не брзај за на лекар, али контактирај со матичен. Избивањето на забите е толку тежок процес за телото, што кај некои деца паѓа имунитетот и веднаш напаѓаат вируси.
Na kolku meseci pocnuvat da izbivat zabi? Mojata e 3 meseci i pol posledno imat mnoguu ligajci i placit mnogu stom pocnuva da mu gi greba malku nepcata odma prestanuva… ne zna dali moze da se tie
Втора е докторката, ќе и се јавам после. Сега е добра, ја изнесов на воздух и заспа. Мм ме кара да не и мерам температура на 15минути. Инаку сега за 4 дена 8месеци ќе прави.
Мајки Дете е со температура од нигде никаде прво 37.5 и даде сопругот парацетамол кај 5:30 за 2 часа почна да крева кај 9:20 имаше веќе 38.6 и дадовме волтарен чепче сега кај 11:30 39,5 Се јавив на доктор пак парацетамол да дадам Кладов оцет на чорапи Други што да направам ?
Мама до 38.5 не давај ништо, лади ја со туширање (без главче), масажа со разреден алкохол со вода пола пола и чорапи со оцет ако ѝ се топли ноџињата. Парацетамол по потреба може и на 4ч (ама не за 37° температура). Со лесно и брзо да поминете.
Завршивме на болница Температура 39.7 Дадено антибиотик сируп за кашлица и дексаметазон. преморена е почна да повраќа Се надевам дека после се што и дадоа за кратко ќе биди добра Фала ти мила за советите l:
Вообичаено не се дава на новороденче чај. Ако е заради меше и грчеви подобро е капки да земеш. А колкаво е бебето и зошто чај?
Мене педијатарот ми рече чај од Анасон после 8 дена, а зошто не се дава кога и на самото пакување пишува за новороденчиња од првиот ден, ја му давав првиот месец си пиеше после му намалив и не го пиеше па го фрлав и престанав веќе
Светските препораки се бебе до 6 месеци да пие само млеко. Тргнувајќи од тоа дека тој чај го даваат против грчеви и олеснување во варењето на храната, сега има подобри опции и тоа се капки, природни ензими и сл.
Zdravo, ve molam dali nekoj imal vakvo iskustvo, dete godina ipol ne saka da se napie antibiotik sirup pod nikakvi okolnosti, stom ke vidi lazicka pocnuva da place bega i povrakja uste pred da mu se doblizi lazickata, probav se so lazenje so sishe, rastvoren vo sok vednas go osekja i go ostava siseto, probav so shpric sekako probav, nikako ne uspevam, duri i zaspano ako davam so spric se budi i place. Ogromen stres i za mene i za nego probuvam toa da bide brzo, ama se tegne so seta sila ne mozam da go dodrzam mi treba uste eden da go drzi za glava i race, a ne mozam da go gleam taka da vristi, imame uste denovi za davanje antibiotik se plasam deka vaka ke zavrsime na inekcii
исто и ја пробав секако, и му успеа со две лажички јогобела внатре го ставам и ги давам .... немав други идеи само така не го осеќа
9 месечно бебе обилно поврати пред два часа и од тогаш постојано има нагон за повраќање но нема што да поврати ( неколку пати поврати по малку проѕирна течност- веројатно желудечна киселина ). Заспива и се разбудува од нагонот и повторно заспива, многу е малаксано. Денес давав жолчка, прво пробав со палента не сакаше касна 2 лажички и бидејќи не јаде ништо ( ни жолчка ни зеленчук ни месо само по малку овошје ) морав да ја подметнувам во овошна каша со едно лажиче кисело млеко но мислам на крај дека претерав со намирници ставив круша, банана, мандарина, се вкупно само 50 гр. + жолчката и лажичката к.млеко. Башка од претходно што касна и малку палента, изеде 40грама и потоа веднаш побара и цицаше. Дали е можно од премногу состојки ова да е повраќање?? Матичниот педијатар не можам да го добијам на телефон вртам веќе полoвина час, дали да одам на клиника хитно или да почекам? Не сака да цица и моментално спие.