Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.737
    Мислам дека проблемот е мандарината и кисело млеко комбинација. Остави го нека спие. Ако пак продолжи да повраќа тогаш носи го.

На Te@ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Таква реакција моето имаше од стомачен вирус, но може да биде и реакција на храна. Остави го да спие. Во случај ако се разбуди дади му со лажичка малку електролити, но не форсирај јадење/цицање најмалку 2 часа од последното повраќање, за да се смири гадењето.

На Jordanovska-K и Te@ им се допаѓа ова.
  3. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207

Фала ви, се разбуди да цица и продолжи да спие, се смири и делува многу подобро.
    Фала уште еднаш за советите :inlove:

На tina2018, Pacient srna, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Dete godina ipol veke razbira...izmegu sirupot zbori zosto go pie deka mora da go pie itn....mojata se buni ama koa ke recam mama mora kenka i otvara usta. I seuste so spric i davam polesno e

Ponudi mu cice da se rehidrira malku

На Te@ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    5.578
    Ај да ти пишам и тука може некој ќе ме утеши или ќе ми помогне, бебе 11+ од понеделникот ноќта почна да качува температура докај 39.2-3, вторникот ја однесовме во козле, крвна слика добра, леукоцити нормално, црп 4,4, докторката ја слушна и пошо кашла откако тргна во градинка, рече полна е со секрет, ни препиша трицеф, инхалации три пати со вентолин и пулмикорт... далерон и блокмакс наизменично за температура... правиме се , вадиме со носко, веќе скоро и да не вади ништо ноското, кашлицата намалена, темпертура цело време качува и симнува, денес 6 ти ден, ќе дадеме сируп ќе истушираме, ќе падне и после пак... вака весела, си јаде најнормално, горе пробиваат 3-4 заба отечени набабрени се мислам се да не и е собрано... вчера носена и кај матичната на контрола.. рекоа треба време да спадне температурата... пробав и со компири.. некој друг совет? можно ли е да се заби? дали е нормално 6 дена со температура

6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.737
    Кој ги врти нека пиштат што мора мора. "Седнувам" над неа, со колена држам раце и нозе, со едната рака главата, со другата шприцот накај образ полека, не одеднаш. Цело време и зборивам дека ќе и биде подобро и дека мора. Обично следниот ден прифаќа без драми. Двајца е полесно, ама па секогаш не сте двајца. После и ги држам и рацете на мојава , пошто брца два прста во уста да поврати.

7. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.737
    Може да е вирус, порано да сте направиле КС. Мојава имаше 7 дена температура вирусно 39-40.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    5.578
    може да си во право, ќе направиме уште една крвна слика, кажи ми за температура шо правевте??? освен ја ова шо го правам. умрев од грижи. прв пат е болна :drunk:

9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.737
    Ништо посебно. Давав Далерон кога ќе кренеше над 38.5 или Неофен. Електролити и Виранто 2 пати дневно по 5 мл. Вториот ден КС, петтиот пак бидејќи многу време ја држеше температурата, да видиме да не прешло во бактериска. 8ми ден ко ништо да не било. Ние ненаспани 7 дена, толку. Имаше само температура, ниеден друг симптом. Јадеше цело време и дивееше, ние у кома бевме од замор и грижи

10. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    5.578
    значи исто. и оваа исто се понаша најнормално се си јаде, а гори од тем, ја немам спиено 5 дена

11. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    За температура нас ни помагаше често туширање ( без главата ) 5-6 пати во текот на денот со температура 35-36°С на водата, и чорапчиња со киселина разредена со вода ( 50-50 ), и сируп неофен ( доколку има над 38.5 ).

12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    38.209
    За тт ножињата, стапалцата намачканиа со сенф. Алкохол, разреден со вода да се масира по тело.
    Скоро прочитав и дека ако се натопат чорапчиња во кравјо млеко од фрижидер, симнувало тт. Немам пробано ова последново.

На januari19 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  13. kika.dragan

kika.dragan Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    150
    Здраво мајки, ќерка ми е 6ипол месеци, ови денови се мачиме со затнат нос, температура, кашлица.. и кога ке почне повеќе да кашла почнува да повраќа млеко заедно со секрет.пред 3 дена бевме на доктор и ни кажаа дека е вирус. Но сега некако приметувам дека оваа вечер дише некако побрзо и носето и свире… се плашам некако дали да ја носам на итна? Совет ?

14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.960
    @Anaroz1 Направете уште едно црп да видиш дали нешто е сменето, па ќе знае докторката дали треба да смени антибиотик. Актуелен е сега рсв вирусот може е некој таков и затоа толку долго трае. Стисни заби уште малку. Син ми лани од аденовирус гореше од температура 9 дена. Ќе помине :hug:

@kika.dragan Ослободи го носето, прскај редовно со солен раствор, мора да се растече и да се извлече секретот. Претпоставувам и тече кон грло зашто е затнат, од таму кашлицата и повраќањето. Ако почне да дише потешко и да хрчат и свират градите носи на лекар поскоро.
    Ама мислам дека можеш да го решиш проблемот ако носето се чисти редовно.

На kika.dragan му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    5.578
    планот беше во понеделник да се направи уште една крвна слика... а ја до понеделник ќе умрам од грижи, еве ја сеа ми качи највеќе до сеа 39.6 ... ја истуширав, ја измасирав со ракија, оцет и ставив, ова покрај сируп, многу малце намалува.... 38.5... чекам уште некое време пак да проверам... демек до сега ќе делуваше антибиотиков, ми се чини како да немаат крај деновиве :drunk:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.960
    Колку време го пие антибиотикот?

17. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    441
    Здраво мамички имам ќеркичка која на 25ти сега ќе направи 1 месец .. од синока и се затна носето и почна да кива и закашлува денеска ми качи и малце тем 37 со 5 и звонев на матичната пошто викенд ми рече да ја туширам за тем и капки солен раствор да прскам до понеделник и понедрлник да ја однесам..предходно синчето од градинка фана вирус кашлање и тем и сеа нејзе излеа ја префана од него..сега вечерва ми качи 38 тем дали да.и ставам чепче безнам што дами правам мн е мала .. пред да заспие ја избањав и се нацица убаво и брше будна мирна си лежеше заспа и стана за брзо у раце кај мрне спир мирно а ја оставам почнува да мрда и плаче сегани мерев тем 38 ми покажа што да правам чепче да ставам ли ?

18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    5.578
    4 дена...

19. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    Dali nekoj ima iskustvo so 2nedelno bebence da mu pocne da mu svire noseto? Prvo dete mi e i za sekoja sitnica se plasam mi treba pomos nekoj da mi daj sovet :worried:

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.960
    Како е? Би требало веќе да е доста подобро.

@Mart3 Нормална појава посебно ако е родено царски, моево месец ипол и сеуште хрчи. Прскај со солен раствор и ако има потреба чисти го носето. Јас ако не го исчистам не може ни млекото да го испие.

На Mart3 му/ѝ се допаѓа ова.